Cum se înăspresc măsurile antifumat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legislaţia ar putea deveni mai aspră FOTO Adevărul
Legislaţia ar putea deveni mai aspră FOTO Adevărul

După ce senatorii au adoptat tacit o serie de modificări la legislaţia antifumat, în speranţa că actul normativ va deveni mai permisiv, amendamentele depuse la Camera Deputaţilor ar putea de fapt, să genereze contrariul.

Legea antifumat, pe care parlamentarii au încercat să o schilodească în repetate rânduri, ar putea fi înăsprită. Asta după ce iniţiativa liberalului Daniel Fenechiu de a îmblânzi legislaţia antifumat, prin redefinirea spaţiului public închis şi crearea unor cluburi pentru fumători, a avut un efect contrar.

Atât Ministerul Sănătăţii cât şi reprezentanţi ai societăţii civile au venit cu amendamente la iniţiativa liberalului şi şansele ca ele să treacă de Comisia de Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor există, mai ales că au susţinere în rândul aleşilor. 

Printre altele, fumatul în maşina personală ar putea deveni istorie, câtă vreme în autovehicul se află un copil sau o femeie însărcinată. De asemenea, ţigara electronică, permisă acum în restaurante şi în spaţiile de joacă pentru copii, ar putea fi şi ea interzisă. Specialiştii consideră că propunerile de amendamente sunt mai mult decât binevenite, în contextul în care indicatorii de sănătate s-au îmbunătăţit odată cu intrarea in vigoare a legislaţiei antifumat, în martie 2016. 

Cum se pot transforma spaţiile închise în spaţii deschise

„Ceea ce a propus parlamentarul Daniel Fenechiu încalcă o decizie a Curţii Constituţionale care arată, negru pe alb, că dreptul la sănătate este mai presus decât orice alte lucruri, cu atât mai mult cu cât dreptul de a fuma nu este un drept constituţional. În aceeaşi decizie scrie foarte clar că fumatul nu este motiv pentru a se organiza cluburi, baruri şi alte asociaţii numari pentru fumători. Şi aceste structuri trebuie să respecte legea fundaţiilor”, a explicat, pentru „Adevărul”, pneumologul Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului naţional Stop Fumat din Ministerul Sănătăţii. 

O eventuală modificare a spaţiului public, aşa cum este el prevăzut acum de lege, nu ar face decât să vină în defavoarea românilor. „Ar fi mai rău decât era înainte de martie 2016, moment în care a intrat în vigoare legea. Amendamentele depuse de Fenechiu fac ca oricine să poată fuma în orice spaţiu închis. Şi, cu un pic de ingeniozitate, de care românii nu duc lipsă, există riscul să transformi foarte multe din actualele spaţii publice închise în spaţii în care să se poată fuma. Tocmai ingeniozitatea românilor a făcut ca vremea lege să nu poată fi aplicată”, a declarat Magdalena Ciobanu.

Medic: „Libertatea are nişte limite” 

Deşi par controversate, propunerile de amendamente depuse de organizaţiile neguvernamentale, respectiv interzicerea fumatului în maşină şi interzicerea ţigării electronice în restaurante şi la locurile de fumat sunt susţinute nu doar de medici ci şi de aleşii din Camera Deputaţilor. Mai mult, cu toate că ele par amendamente controversate, ele sunt perfect constituţionale. Marea Britanie şi Irlanda au adoptat deja astfel de reguli. 

„E foarte adevărat că maşina e proprietate personală. Pe de altă parte omul nu poate să facă orice doreşte pe proprietatea lui. Libertatea are nişte limite. Prin urmare, chiar dacă este maşina ta, atâta timp cât este foarte clar demonstrat că fumând, un copil şi o femeie gravidă au de suferit, atunci este şi etic şi moral şi legal să interzici fumatul în maşină, cu atât mai mult cu cât nu îi limitezi dreptul de a fuma. Legea trebuie să intervină şi să îl apere pe cel care este lipsit de apărare, pentru că nici fătul şi nici bebeluşul nu se pot apăra”, arată specialiştii.  

Ce spun politicienii

Actuala lege antifumat are susţinere din partea unor politicieni. Spre exemplu, deputatul USR Emanuel Ungureanu a declarat că speră ca încercarea de ciuntire a legislaţiei antifumat să se transforme într-o încercare de îmbunătăţire a legislaţiei. La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragea, a precizat că legislaţia e una dură dar eficientă. „Poziţia mea clară că legea trebuie să rămână nemodificată”, a conchis Dragnea.

De ce vor senatorii să ciuntească legea 

O motivaţie a senatorilor, care au adoptat tacit iniţiativa şi au trimis-o la Camera Deputaţilor, forul decizional, este şi apropierea temperaturilor reci. „Un fumător înrăit şi dependent va fuma şi în ploaie şi pe ger. Totul depinde de tipul de fumător. Însă, dacă nu are un grad de dependenţă ridicat, el va renunţa la fumat. Dacă fumatul va fi interzis în maşina personală, oamenii vor fi revoltaţi la bun început, dar măsura nu este deloc rea, dimpotrivă. Fumatul la volan pune în pericol nu doar viaţa şoferului şi a celor din maşină ci şi a celorlalţi participanţi la trafic”, a explicat şi psihologul Mihai Copăceanu. 

De cealaltă parte, medicul Florin Buicu, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, a precizat pentru „Adevărul”, că şanse ca legislaţia antifumat să se modifice în sensul de a deveni mai permisivă, aşa cum îşi doresc senatorii, nu sunt. Asta pentru că deja actuala lege se bucură de susţinere. „România a făcut un pas înainte prin introducerea restricţiilor. Probabil că o parte din amendamente, după ce vor căpăta o formulare juridică, vor fi aprobate”, a precizat oficialul.

În afară de propunerea privind interzicerea fumatului în maşină şi cea referitoare la interzicerea utilizării ţigării electronice la spaţiile de joacă, Ministerul Sănătăţii, care are drept de iniţiativă legislativă, a solicitat, prin reprezentanţii săi introducerea unor spaţii pentru fumători în spitalele de psihiatrie, a completat Buicu. „Nu se va aplica în toate secţiile de psihiatrie, ci doar în cele în care sunt internaţi pacienţi care au hotărâre judecătorească”, a conchis parlamentarul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite