Cum îmi va afecta viaţa impozitul forfetar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum îmi va afecta viaţa de zi cu zi Ordonanţa Guvernului Boc care modifică prevederile Codului Fiscal? Este întrebarea pe care şi-o pun în ultimele săptămâni atât patronii companiilor, cât şi angajaţii acestora. Ministerul Finanţelor a publicat, ieri, normele de aplicare la Ordonanţa de Urgenţă care a modificat Codul Fiscal, iar întrebările multora au primit răspunsuri.

Modificările aduse Codului Fiscal de Ordonanţa de Urgenţă 34/2009 nu afectează direct persoanele fizice, ci doar pe angajatorii acestora. Astfel, pe lângă obligativitatea achitării unui impozit minim (forfetar), noile norme prevăd şi unele modificări în modul de deducere a TVA-ului.

PFA-urile nu plătesc impozit forfetar

Firmele din România vor plăti în 2009 un impozit minim stabilit în funcţie de veniturile înregistrate în anul 2008, indiferent de forma lor juridică (microîntreprindere, societate cu răspundere limitată etc). ’’Excepţie fac persoanele fizice autorizate (PFA), care nu vor plăti impozitul forfetar’’, explică Gabriel Biriş, Managing Partner la Biris-Goran. Practic, PFA-urile plătesc impozit pe profit.
 

VENITURI TOTALE ANUALE                      IMPOZIT MINIM ANUAL 0 - 52.000                                2.200 52.001 - 215.000                                4.300 215.001 - 430.000                                6.500 430.001 - 4.300.000                                8.600 4.300.001 - 21.500.000                               11.000 21.500.001 - 129.000.000                               22.000 Peste 129.000.001                               43.000


În cazul în care impozitul pe profit (16%) este mai mic decât impozitul forfetar, atunci firma va fi obligată să plătească sumele aferente impozitului forfetar. Astfel, vor plăti impozite chiar şi companiile care au înregistrat pierderi în 2008, întrucât noile norme fiscale sunt aplicate în funcţie de veniturile realizate şi nu ţin cont de rezultatul financiar de la final de an. În schimb, nu vor plăti niciun fel de impozit societăţile aflate în inactivitate temporară, înscrise la Registrul Comerţului.

Firmele înfiinţate în 2009 scapă de impozitul forfetar
De asemenea, anul acesta nu vor plăti un impozit forfetar firmele înfiinţate în 2009. Dările lor la stat vor fi calculate în funcţie de profitul pe care îl realizează anul acesta. În schimb, firmele rezultate din fuziune sau divizări în cursul lui 2009 vor plăti impozitul forfetar la data înregistrării în Registrul Comerţului.

Cum se va deduce TVA-ul ?

Finanţele au mai decis noi reguli pentru deducerea TVA-ului pentru achiziţia de vehicule şi a cheltuielilor cu combustibilul aferent. Practic, la calcularea impozitului pe profit nu se mai deduce TVA-ul de pe factura de cumpărare a vehiculului. În contabilitate, preţul întreg (cu TVA inclus) va fi considerat cheltuială şi se va scădea din veniturile totale în calcularea bazei impozabile.
În plus, nu mai sunt considerate cheltuieli eligibile nici costul cu combustibilul şi nici TVA-ul aferent.

Autoturismele ce se pot deduce în continuare TVA-ul din cheltuielile cu combustibilul:

-Vehiculele destinate reparaţiilor şi intervenţiei
-Vehiculele pentru pază şi protecţie
-Vehiculele de curierat
-Carele de reportaj
-Vehiculele pentru agenţi de vânzări
-Vehiculele destinate deplasării la şi de la locul de muncă
-Vehiculele folosite de agenţi de recrutare a forţei de muncă.

Termenul de achiziţie se referă la cumpărarea unui vehicul din România, importul sau achiziţia dintr-un stat membru UE, fie cu bani cash, fie prin bancă.
 ‘’Această măsură ar putea descuraja firmele să mai acorde maşini de serviciu angajaţilor, din dorinţa de a-şi reduce costurile’’, explică Emilian Duca, Partener Taxe, la BDO Conti Tax Advisors.

Cum plăteşti un impozit mai mic:


1.    întreprinderile mici se pot reorganiza sub forma persoanelor fizice autorizate (PFA), care plătesc în continuare un impozit de 16% din profit.
2.    finanţările prin leasing (financiar sau operaţional) sunt nu sunt considerate achiziţii, ci închirieri. În acest caz rata de leasing, care include şi TVA, este deductibilă fiscal.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite