Cu ce-a greşit ambulanţierul care a cărat în spate o bolnavă. Cazul nu este singular

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginea cu un ambulanţier care a cărat în spate o pacientă pentru a o salva a devenit virală. Ambulanţierul a fost însă obligat să dea explicaţii şefilor pentru acestă intervenţie, lucru care a stârnit furia colegilor săi, dar şi a societăţii civile.

Pacienţii căraţi în spate de ambulanţieri care nu pot ajunge cu salvarea în faţa casei bolnavului nu reprezintă cazuri izolate în România anului 2018. Dimpotrivă, situaţiile în care echipajul de ambulanţă e nevoit să ajungă pe jos în localităţi izolate, cu drumuri nepracticabile, sunt la ordinea zilei, atrage atenţia Gheorghe Chiş, preşedintele Sindicatului Ambulanţa, care afirmă că în anumite zone de munte sau câmpie, niciunul din echipamentele de pe ambulanţă, fie că e vorba de tărgi sau de cărucioare, nu poate fi folosit. 

„Pe partea de manevrare şi transport a pacientului, medicina de urgenţă e deficitară. Sunt situaţii în care nu avem acces cu ambulanţa până la pacient. Mai ales iarna sau când sunt ploi şi drumurile sunt impracticabile”, explică Gheorghe Chiş, făcând referire la fotografia care a devenit virală pe reţelele de socializare, înfăţisându-l pe un coleg de-al său cărând o bătrână în spate până la maşină, prin nămeţi. Atât ambulanţierul cât şi asistenta de pe ambulanţa respectivă au fost obligaţi să dea note explicative superiorilor, iar acest lucru i-a înfuriat pe colegii lor care spun că, în situaţii extreme şi pentru salvarea unei vieţi, „recurgi şi la astfel de lucruri”. 

„Nu e în niciun caz încălcare de protocol. Protocolul îl respecţi acolo unde ai condiţii: anunţai dispeceratul şi îţi spunea că nu are echipaj disponibil. <<Vă descurcaţi>> - aceasta este lozinca transmisă din dispecerat. Colegii mei nu aveau altă soluţie, elicopterul nu putea fi chemat. Lumea s-a întrebat de ce în mileniul trei, când avem în dotare tărgi şi cărucioare, ducem pacientul în spate? Pentru că deşi avem tărgi şi cărucioare şi echipament specific, ele nu pot fi folosite decât la drum pietruit şi pe şosea. În aceste zone, în cătune, nu ai nicio altă posibilitate. Din păcate, nu e un caz izolat, sunt cazuri de genul acesta în fiecare zi. Şi trebuie să îl salvezi pe acel pacient”, a declarat, pentru „Adevărul”, Gheorghe Chiş, preşedintele sindicatului Ambulanţa. 

Puşi în situaţia de a încălca protocoalele

Spre exemplu, ambulanţierii arată că dacă la serviciile judeţene de ambulanţă există mai puţine probleme legate de accesibilitate, angajaţii din substaţii şi cei din punctele de ambulanţă sunt puşi zi de zi în situaţia de a încălca protocoalele şi regulile. 

„Viaţa de urgenţă în teren e cu totul altfel. Aproape fiecare judeţ are zone de acest fel. Sunt situaţiile în care colegii nu au nicio posibilitate imediată să reacţioneze sau să se gândească la o altă formă de transport. Sigur, unde există posibilitate, apelezi ba la un vecin, ba iei o căruţă, un tractor până să ajungi la ambulanţă. Şi, cum de regulă echipajul de ambulanţă e format din ambulanţier şi asistentă, sarcina de a-l căra pe pacient, dacă e cazul, îi revine ambulanţierului. Să îi soliciţi aşa ceva asistentei sau aparţinătorului e anormal. Trebuie să te descurci pe cont propriu, dar să ţii cont de starea pacientului”, a completat Gheorghe Chiş. 

De cele mai multe ori când se apelează la dispecerat, dacă există semnal la staţii sau la telefon, cu greu se găseşte un alt echipaj care să vină în ajutor. „Nu avem disponibilitate de echipaje. Am pierdut 3.000 de posturi din 2010 şi până în 2013, posturi operative. Toate aceste lucruri duc la deficienţe în asistenţa medicală de urgenţă şi în aceste condiţii încercăm să se descurcăm în aşa fel încât să scadă timpii de intervenţie şi să ajungem cât mai repede la spital. E suficient să ai două-trei asemenea cazuri pe zi, în zone izolate”, a mai spus ambulanţierul.

Oficialii din Ministerul Sănătăţii spun însă că în acest caz nu s-a făcut practic o anchetă. „Nu s-a făcut anchetă, managerul respectiv a cerut un punct de vedere ambulanţierului, să vadă dacă a epuizat toate mijloacele şi dacă trebuie luate măsuri. În momentul în care apare o astfel de situaţie trebuie să te gândeşti ce ai putea face să nu se repete, fie că dezvolţi un departament de voluntariat, fie că faci memorii să existe, dacă se poate, al treilea om pe maşină”, au arătat aceştia.

Ambulanţă trasă de o căruţă cu doi cai 

În urmă cu o săptămână un caz cel puţin la fel de cutremărător reţinea atenţia opiniei publice: Într-o localitate din Dâmboviţa, un bolnav este transportat la spital cu o căruţă, prin noroiul până la genunchi. E un chin prin care bărbatul trece săptămânal - suferă de o boală ce trebuie atent monitorizată. Rudele spun că le este şi frică să cheme salvarea: e clar că ar rămâne împotmolită în nămolul ce trece de genunchi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite