Criza vaccinurilor, încă două săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Criza vaccinului Hexacim se va soluţiona în 2 saptamani FOTO Adevărul
Criza vaccinului Hexacim se va soluţiona în 2 saptamani FOTO Adevărul

După ce medicii de familie au tras un semnal de alarmă că mii de copii din întreaga ţară riscă să se îmbolnăvească de tuse convulsivă sau poliomielită, Ministerul Sănătăţii dă asigurări că va soluţiona criza de vaccin hexavalent, care este una la nivel internaţional, în cel mult două săptămâni.

Mii de copii din întreaga ţară sunt în pericol să facă tuse convulsivă din cauză că vaccinul Hexacima, care protejează şi împotriva unor boli cum sunt poliomielita, hepatita B sau difteria, lipseşte încă din luna septembrie a anului trecut.

Atât medicii de familie cât şi părinţii au tras deja semnalul de alarmă şi se tem că micuţii lor se vor îmbolnăvi dacă nu sunt imunizaţi în fereastra de timp optimă, respectiv 2 luni, 4 luni şi 12 luni. Pe de altă parte, oficialii din Ministerul Sănătăţii dau asigurări că în cel mult două săptămâni, cabinetele medicilor de familie vor fi aprovizionate cu dozele de vaccin necesare şi că deja s-au demarat procedurile de achiziţie a serului prin procedura de nevoi speciale.

„Criza este una internaţională, asta pentru că există doar doi producători ai vaccinului la nivel mondial, în timp ce la nivel european sunt doar doi distribuitori. Contractul pe care Ministerul Sănătăţii l-a semnat şi care este valabil până în 2017 nu poate fi onorat de distribuitor, care are pe stoc acelaşi tip de produs, cu aceeaşi subtanţă activă, dar sub o denumire diferită de cea prevăzută în contractul semnat cu Ministerul. Prin urmare, sperăm ca această problemă să se rezolve în cel mult două săptămâni. Singura variantă rapidă este să aducem vaccinul, cel aflat acum pe stocul distribuitorului, prin procedura de nevoi speciale. Demersurile sunt în curs de derulare”, a declarat, pentru „Adevărul”, Mihaela Tănase, consilier în Ministerul Sănătăţii.

Vaccin lipsă în 35 de judeţe

Medicii de familie spun însă că situaţia s-a agravat în ultima perioadă. Concret, Hexacima lipseşte cu desăvârşire în 35 de judeţe. Şi nu este singurul ser din schema naţională de imunizare pe care doctorii nu-l au la dispoziţie. Potrivit doctorului Sandra Alexiu, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), medicii listează în fiecare lună numărul de copii care au nevoie de vaccinare, pe care o trimit ulterior direcţiilor de sănătate publică care, mai apoi, le trimit către Bucureşti, unde se face o centralizare.

„În baza estimărilor istorice, Ministerul Sănătăţii ar trebui să comande un necesar de vaccinuri. Într-adevăr, la nivel internaţional, e o problemă cu serul hexavalent, asta şi pentru că, potrivit unei directive a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, un copil nu poate fi înţepat de mai mult de 10 ori până la vârsta de 10 ani. Din punctul nostru de vedere, vaccinurile fie nu se găsesc, fie nu sunt comandate în cantităţi suficiente, fie nu ajung la noi din cauza modului în care Ministerul Sănătăţii stabileşte politica de preţuri”, a declarat, pentru „Adevărul”, Sandra Alexiu.

Din 27 de doze cerute, a primit doar şapte

La rândul său, medicul de familie Gabriel Munteanu, din Bistriţa, a explicat, pentru „Adevărul”, că în luna decembrie a primit un număr mai mic de doze de vaccinuri din schema naţională de imunizare decât cel solicitat. „În luna decembrie am cerut 23 de doze de tetravalent şi am primit doar şapte, iar în ceea ce priveşte Hexacima, am solicitat 13 doze şi am primit şapte. Nu-i normal să se întâmple aşa ceva”, a declarat medicul bistriţean.

Dacă în cele mai multe judeţe sunt probleme, medicii din Ilfov nu se plâng încă de modul în care sunt aprovizionaţi de direcţia locală de sănătate publică. Spre exemplu, medicul de familie Daniela Ştefănescu spune că se numără printre norocoşii care au serul necesar în cabinet.

„Eu am vaccinat copiii şi am primit exact cât am cerut, nu ştiu când vom intra şi noi în această criză care se simte în celelalte judeţe. În Bucureşti este o foarte mare problemă, acolo nici distribuţia nu se face cum trebuie. E multă birocraţie la mijloc. Astfel de sincope trebuie eliminate, pentru că vorbim de viaţa unor copii care riscă să facă o formă severă de boală. Şi nu vorbim de patologii uşor de tratat, ci de difterie, de poliomielită şi aşa mai departe”, a declarat Ştefănescu.

„Corpul de control al premierului să ancheteze lipsa vaccinului”

Cert este că părinţii care sunt dispuşi să scoată bani din buzunar pentru a cumpăra serul nu îl găsesc în farmacii. De pildă, Asociaţia Mame pentru Mame a primit tot mai multe mesaje în ultima perioadă, în care mămicile se plângeau că, deşi sunt dispuse să plătească pentru vaccinuri, nu pot intra în posesia lor.

„Dacă noi nu reglăm aceste derapaje cu accesul la vaccinare, pierd părinţii care vor să îşi imunizeze copiii. Nu avem voie să lăsăm birocraţia să ne pună în pericol viaţa micuţilor noştri. Din punctul meu de vedere, autorităţile ar trebui să ancheteze această lipsă de ser, pentru că vaccinarea se face în nişte ferestre de timp”, a spus şi Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite