Criză de sânge în Capitală. Medic: „Cererea spitalelor aproape că s-a dublat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capitala se confruntă cu o criză de sânge, motiv pentru care reprezentanţii Centrului de Transfuzii al municipiului Bucureşti fac un apel la populaţie să doneze sânge.

Concret, din cauza lipsei donatorilor, Centrul oferă spitalelor doar 450 de unităţi de sânge pe zi, transmite Mediafax. Necesarul, conform sursei citate, este de 900. 

„Cerinţele sunt foarte mari în spitale pentru că este nevoie de 800-900 de unităţi pe zi, iar noi oferim, în zilele bune, aproximativ 400-450 de unităţi de sânge. Spitalele cer în permanenţă. Suntem ajutaţi de companii, firme care vin cu angajaţii să doneze sânge sau mergem noi pe teren pentru a recolta în Bucureşti. Studenţii sunt foarte dornici de a dona, de exemplu, cei de la Academia de Poliţie ne dau chiar şi 200 de unităţi pe zi”, a explicat Andrei Ignat, potrivit Mediafax.

„Faţă de anul 2015, cererea spitalelor aproape că s-a dublat, iar numărul de donatori a crescut foarte puţin în urma campaniilor pe care le-am făcut. Au apărut şi spitale private, suntem nevoiţi să le aprovizionăm şi pe acelea, iar spitalele publice s-au dezvoltat, deci nevoia e mai mare, iar cazuistica e tot mai diferită şi, din păcate, tot mai gravă. Avem mare nevoie în fiecare zi de sânge, aşa că îi rugăm pe oameni să vină să doneze, pentru a-i putea ajuta pe pacienţi”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul Doina Goşa.

Donatorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

- să aibă vârstă cuprinsă între 18 şi 60 ani;

- să aibă greutatea între 50 -100 kg femeile şi între 60 - 110 kg bărbaţii;

- să nu consume alcool cu 48 de ore înainte;

- să nu fi suferit în ultimele 3 luni intervenţii stomatologice sau chirurgicale;

- să nu aibă / nu fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii;

- femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lauzie, în perioada menstruală;

- să fi consumat înainte de donare un mic dejun normal (o cană cu ceai sau cafea, legume, fructe), fără multe proteine şi grăsimi;

- să nu fumeze cu o ora înainte de donare şi nici imediat după.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite