Criză majoră de medicamente ieftine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt prea ieftine pentru a genera profit, motiv pentru care bolnavii români sunt privaţi de ele. Este vorba despre medicamentele generice, de 15 - 20 de lei, care sunt de negăsit. Grav este că lipsesc medicamente esenţiale, destinate bolnavilor de inimă, celor cu probleme gastrice, celor care suferă de diabet sau celor care suferă de epilepsie.

„Sunt câteva motive care stau la baza acestei crize. În primul rând, medicamentele ieftine, mai ales cele care sunt sub 10 lei sau în jurul a 10 lei au un adaos comercial raportat la valoarea lor de vânzare atât de mic încât distribuitorul şi farmacistul nu mai au interesul să se aprovizioneze cu ele. În mod concret, farmacistul câştigă un leu la o cutie şi distribuitorul câştigă tot un leu. În al doilea rând, criza aceasta este  rezultatul politicii necontrolate de reducere a preţurilor. Pe final de an, nu se vor mai găsi medicamente”, a explicat, pentru „Adevărul”, Sorin Paveliu, expertul în politici de sănătate al Societăţii Academice Române (SAR). 

Prin urmare, arată specialistul, nu se ţine cont de interesul pacientului. „Există alternative mai scumpe dar nu-i normal, legea prevede că poţi să-ţi cumperi cel mai ieftin medicament”, a completat medicul. Şi nu doar medicamentele ieftine produse în România au început să dispară, ci şi variantele ieftine produse în străinătate, dar care se regăseau pe rafturile farmaciilor până acum câteva săptămâni.

„Acum au început să lipsească din farmacii medicamentele ieftine. Am început să colectăm date pe regiuni, pe arii terapeutice, pentru a vedea care este situaţia. Acum, sunt situaţii în care, plimbat între farmacii, pacientul renunţă de bunăvoie dacă nu a găsit toate medicamentele, dacă spre exemplu din patru medicamente de pe reţetă nu găseşte unul. Alţii se consultă cu medicul pentru a-i înlocui terapia. Cred că ar trebui găsită o linie de mijloc astfel încât măcar pentru fiecare medicament să avem o alternativă sau două stabile”, a punctat şi profesorul Dumitru Lupuliasa, şeful Colegiului Farmaciştilor din România. 

Ce medicamente sunt de negăsit

În opinia acestuia, criza medicamentelor ieftine se va adânci. Printre produsele care acum lipsesc efectiv din farmacii se numără Omezul, un protector gastric, dar care are un înlocuitor, Diaprel - destinat diabeticilor, dar şi Salofalk-ul - tratament de lungă durată pentru bolnavii cu boli gastrice. 

De asemenea, un tratament esenţial pentru epileptici, Trileptal, este de negăsit şi, spre deosebire de alte medicamente, nu are alternativă terapeutică, punând astfel viaţa pacienţilor în pericol. Un alt produs care lipseşte este Parabine, medicament împotriva durerii, dar şi Ciclopenul, un antibiotic pentru tratarea infecţiilor. Iar lista Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, în care sunt trecute medicamentele care lipsesc sau care nu vor mai fi puse pe piaţă din 2018, este actualizată constant. 

„Avem comenzi pe care nu le putem aduce de la niciun depozit din ţară şi pe care nu le-am găsit nici la alte farmacii din lanţ. Sunt produse ieftine care efectiv sunt de negăsit. Remarcăm lună de lună că dispar tot mai multe medicamente, deşi le prescriu medicii, dar noi nu le putem da pacienţilor pentru că nu le avem”, a explicat o farmacistă din Bucureşti. 

În aceste condiţii, variantele care rămân în picioare nu sunt foarte multe. Fie bolnavii scot mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi cumpăra tratamentele, fie le cumpără de la bulgari sau unguri. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite