Craiova: Legumele şi fructele din pieţe, la control

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craiova: Legumele şi fructele din pieţe, la control
Craiova: Legumele şi fructele din pieţe, la control

Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare Dolj au demarat o serie de controale în toate pieţele craiovene în urma sesizărilor privind gustul fad al legumelor şi fructelor.

Eşantioanele adunate de la mai mulţi vânzători au fost duse în laborator pentru a se stabili dacă au o concentraţie mare de nitriţi şi nitraţi, urmând ca în maxim o săptămână să vină rezultatul analizelor. „Cert este că acei negustori care vând roşii sau portocale din Turcia trebuie să aibă documente de provenienţă a mărfii, ţinând cont că Turcia nu este ţară membră a Uniunii Europene“, ne-a spus Denisa Roşu, director adjunct pentru Siguranţa Alimentelor în cadrul  Direcţiei Sanitar Veterinare Dolj. Produsele aflate în vizorul inspectorilor au fost: portocalele, grepfruturile, merele, roşiile, castraveţii, ceapa şi varza.

Roşiile, elastice fără gust

Craiovenii susţin că nu se uită la ţara de provenienţă atunci când cumpără legume sau fructe şi că nu au sesizat dacă problemele de sănătate au  vreo legătură cu acestea. „Sincer să vă spun, nu mi-a fost rău niciodată de la ceea ce am mâncat. Am auzit că doar consumate în exces pot dăuna grav sănătăţii“, ne-a spus Ioana Iovan, pe care am găsit-o în piaţa 1 Mai, alegând câteva roşii pentru salată.

Alimente made în Turcia la discreţie

Mai toţi comercianţii din piaţă vindeau, în această dimineaţă, legume aduse din Turcia. Ei spun că vânzările merg foarte bine pentru că oamenii preferă salatele în zilele caniculare. Tarabagiii  precizează că nu ştiu dacă marfa lor a fost dată sau nu cu vreo substanţă. „Domnişoară, eu vând de trei ani aici. Nici un client nu s-a plâns până acum că s-a îmbolnăvit din legumele şi fructele mele. Şi ţăranii dau cu pesticide pentru a avea produse mari şi frumoase“, ne-a precizat Mariana Linca, în timp ce cântărea câteva mere.

Dacă testul legumelor este negativ, marfa este confiscată

„Deocamdată, în judeţul nostru nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire din cauza alimentelor care conţin cantităţi de nitriţi sau nitraţi. Însă vom vedea verdictul peste câteva zile. De la Bucureşti am primit ordin să aplicăm şi sancţiuni acolo unde sunt nereguli. Nu este normal ca oamenii să consume produse nesănătoase, care le pun în pericol viaţa. Consumate în exces, alimentele tratate pot duce la hepatită. Din păcate, e posibil ca opamenii să nu-şi dea seama de ce s+au îmbolnăvit. “, a mai precizat Denisa Roşu, director adjunct pentru Siguranţa Alimentelor în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare din Dolj. Controalele vor continua şi în supermarketurile craiovene. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite