Codul Rutier, în stare de ebrietate: alcoolemie testată la locul accidentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Personalul care lucrează pe ambulanţă este nemulţumit de noua legislaţie rutieră, care prevede recoltarea de probe biologice la faţa locului. Este neclară şi îngreunează munca echipelor de urgenţă, susţin medicii şi ambulanţierii.

O noutate introdusă în Codul Rutier, valabilă de la sfârşitul lunii august, care prevede că, în cazul unui accident rutier, probele biologice care arată concentraţia de alcool din sânge pot fi recoltate la faţa locului de echipajele de prim ajutor, a băgat în ceaţă personalul care lucrează în domeniul medicinei de urgenţă.

Concret, aceştia nu înţeleg cu exactitate cum se vor aplica noile prevederi şi susţin că doar doctorii de pe ambulanţe sau de pe autospecialele SMURD prevăzute cu medic ar putea lua sânge la locul accidentului. 

Pentru ceilalţi – paramedici, asistenţi medicali – ar fi nevoie de pregătire suplimentară şi de cursuri cu ajutorul cărora să înveţe cum se foloseşte trusa de recoltare, de care momentan dispun doar reprezentanţii poliţiei. În plus, noua procedură ar putea ţine blocate echipajele medicale de intervenţie la urgenţe.

Prevedere facultativă în lege

În plus, explică specialiştii, actul normativ prevede doar posibilitatea, nu obligativitatea de a recolta sânge la faţa locului. 

„Până când Ministerul Sănătăţii sau Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă nu ne va obliga să facem acest lucru pe teren, îi vom lăsa tot pe cei din unităţile de primiri urgenţe să recolteze probele biologice, aşa este normal. Medicii nu au nevoie de pregătire suplimentară, dar trebuie instruiţi, pentru că personalul de pe ambulanţă nu a folosit niciodată asemenea truse, nu a făcut obiectul activităţii noastre până în acest moment”, a declarat doctorul Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti Ilfov (SABI).

Chiar dacă iniţiatorii ordonanţei susţin că această noutate a avut ca raţiune logică şi practică situaţiile în care la locul unui eveniment rutier se prezintă echipajul ambulanţei pentru a acorda îngrijiri medicale, fără a mai fi necesară deplasarea ulterioară a victimei la spital, şefa SABI subliniază că orice victimă a unui accident rutier trebuie dusă la camera de primiri-urgenţe din spital, pentru investigaţii.

Personal deficitar, sarcini suplimentare

La rândul său, doctorul Cristian Grasu, preşedintele Asociaţiei Serviciilor de Ambulanţă din România, spune că echipajul de pe ambulanţă ar avea o responsabilitate în plus în momentul în care va fi nevoit să recolteze şi probele biologice. Iar toate serviciile de ambulanţă din ţară funcţionează pe avarie, cu un deficit de 40% din personal.

„Nu văd de ce aş întârzia stabilizarea pacientului într-un spital ca să îi recoltez eu probele biologice. După ce că ai în grijă viaţa bolnavului, mai trebuie să şi recoltezi sânge. În ambulanţă nu se pot face analize. Totodată, trusa de recoltare se află întotdeauna la poliţie, nu la noi. Având în vedere lipsa de personal, nu ştiu cum ne-am putea descurca şi cu această nouă responsabilitate”, a explicat medicul, adăugând că singurii care ar putea recolta probe sunt medicii, nu şi asistenţii sau paramedicii.

Ambulanţe întârziate pentru recoltare

Cei din sistem au fost luaţi prin surprindere de noua prevedere legală şi din cauză că în comisiile de specialitate nu a fost adusă în discuţie decât fugitiv. O altă problemă, pe lângă nevoia acută de pregătire a personalului, este şi faptul că ambulanţele ar putea întârzia la următorul caz.

„Am impresia că la noi legile sunt făcute doar ca să fie făcute. Nimeni nu se gândeşte şi cum le punem, ulterior, în practică. Practic, nu vom avea capacitatea să facem aceste recoltări biologice. În primul rând, la majoritatea cazurilor ajung paramedicii, care nu au pregătirea necesară. În al doilea rând, ar putea exista întârzieri din cauza lipsei de personal. Degeaba ai maşini dacă nu ai personal”, a declarat şi George Chiş, preşedintele Federaţiei Ambulanţa.

„Degeaba ai maşină dacă nu ai personal. În acest moment, toate ambulanţele din România sunt folosite 100%, nu au timp de respiro!” George Chiş, Federaţia Ambulanţa   

Specialistul mai arată că în cazul în care vor fi nevoiţi să recolteze probe biologice în teren, vor fi necesare eprubete speciale şi un ser special, dar şi containere speciale cu ajutorul cărora să fie transportat produsul sangvin în spitale. „Ca timp, manevra nu este una dificilă, însă toate aceste lucruri trebuie gândite foarte bine. Dacă alcooltestul făcut de poliţie este la îndemâna oricui, probele biologice sunt esenţiale în instanţă”, a conchis Chiş.

Ce mai prevede noua ordonanţă

Pe lângă noutatea privind recoltarea de probe biologice, ordonanţa care a modificat Codul Rutier introduce şi alte prevederi, de la finele lunii august.

Astfel, potrivit actului normativ, o persoană căreia i-a fost anulat permisul auto, ca urmare a condamnării pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reşedinţa pentru eliberarea unui nou permis de conducere, fără a mai susţine examen şi cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situaţie. 

Iar de la sfârşitul lunii septembrie şoferii care nu transportă copiii cu centură de siguranţă sau în dispozitive de fixare în scaune speciale omologate riscă să primească patru sau cinci puncte de amendă, adică până la 450 de lei.


Pe aceeaşi temă:

Atenţie, şoferi! Riscaţi amenzi grave dacă nu le puneţi copiilor centura de siguranţă

MAI a lansat spre dezbatere publică un nou proiect de ordonanţă pentru modificarea Codului Rutier
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite