Codul Muncii virează înapoi la stânga

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 10.000 de sindicalişti au protestat anul trecut, la Bucureşti, în timp ce Parlamentul vota Codul Muncii
Aproximativ 10.000 de sindicalişti au protestat anul trecut, la Bucureşti, în timp ce Parlamentul vota Codul Muncii

După ce-a lichidat câteva consilii de la Educaţie, Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social,  s-a apucat de modificarea legislaţiei muncii pe care tocmai a schimbat-o fostul premier Emil Boc.

În ultimii doi ani, Emil Boc a modificat toată legislaţia referitoare la relaţiile de muncă, începând cu mult controversatul Cod al Muncii şi continuând cu legea sindicatelor, cea a patronatelor, a conflictelor de muncă şi cea a contractelor de muncă. Ultimele patru au fost incluse în Legea 62 privind dialogul social, din 2011.

La vremea când Boc le-a modificat, reglementările de mai sus au fost vehement combătute de sindicate şi chiar de către unele patronate. Confederaţiile sindicale au acuzat asociaţiile investitorilor străini că au convins Executivul să elaboreze legi net favorabile angajatorilor şi care-i transformau pe salariaţi în sclavi ai firmelor.

Protestele au culminat cu mitingul din martie anul trecut, când aproximativ 10.000 de sindicalişti au participat la demonstraţia din Piaţa Constituţiei, în timp ce Parlamentul discuta moţiunea depusă pe Codul Muncii. Moţiunea a căzut, iar Codul Muncii a intrat în vigoare la 1 mai 2011.

Imediat după venirea la Putere a USL, sindicatele au început negocierile pe revenirea la forma de stânga, care dezechilibrează relaţia în favoarea salariatului a legislaţiei de pe muncă.

Discuţiile au început pe Legea dialogului social, deoarece aceasta afectează direct organizaţiile sindicale şi, dacă ar rămâne în varianta lui Boc, ar forţa confederaţiile şi patronatele să fuzioneze pentru a avea reprezentativitate naţională.

De toate aceste modificări se ocupă nimeni altul decât Liviu Pop, fostul interimar de la Educaţie, care a lichidat Consiliul de Etică şi pe cel de Atestare a Titlurilor universitare, pentru a împiedica analizarea plagiatului de care este acuzat premierul Victor Ponta. Liviu Pop s-a suspendat, după intrarea în Guvern, din poziţia de lider sindical.

Adresa trimisă de Ministerul Muncii către sindicate



Discreţie până trece referendumul

Lucrurile s-au derulat cu aşa o rapiditate, încât pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) s-a afişat acum ceva timp proiectul unei ordonanţe de urgenţă care modifica Legea 62/2011 privind dialogul social, cea care-i „doare" mai mult pe sindicalişti. Proiectul se afla pe site-ul ministerului, fiind supus dezbaterii publice. În momentul când a izbucnit povestea referendumului, prin schimbarea preşedinţilor PDL ai celor două Camere ale Parlamentului, adică pe 3 iulie, proiectul ordonanţei de urgenţă a fost retras subit.

Sindicatele s-au alertat şi au cerut socoteală ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu. Directorul Direcţiei Dialog social, din cadrul MMFPS, Serghei Mesaroş, a răspuns printr-o adresă oficială: „Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Legii nr. 62/2100 - Legea dialogului social, a fost retras de pe site-ul ministerului la solicitarea Fondului Monetar Internaţional. Proiectul va fi repus pe site după vizita Fondului Monetar Internaţional din perioada 24 iulie - 6 august 2012, când se vor putea trimite observaţiile şi propunerile dumneavoastră".

Mariana Câmpeanu spune că intenţia autorităţilor nu a fost de a ascunde de FMI acest proiect, ci au scos proiectul fiindcă şi-au dat seama că s-au pripit: „Da, am greşit, recunosc. Trebuia să ne consultăm cu FMI, noi colaborăm cu ei. Mai întâi trebuie să evaluăm impactul măsurii asupra bugetului şi să discutăm cu FMI, apoi vom face modificările în funcţie de aceste lucruri şi lansăm proiectul, din nou, în dezbatere publică".

Bogdan Hossu, preşedintele confederaţiei Cartel

Alfa, spune că proiectul ordonanţei de urgenţă s-a scos cu acordul sindicatelor, pentru a nu exista discuţii acum, în această perioadă politică fierbinte. Pentru a nu se interpreta că sindicatele au fost implicate în această luptă.

"Am greşit, trebuia să ne consultăm cu FMI înainte de a elabora OUG referitor la dialogul social.''
Mariana Câmpreanu ministrul Muncii

Calendarul schimbării

Ministrul delegat Liviu Pop spune că la întâlnirea cu misiunea FMI se va discuta intenţia Guvernului de a modifica legislaţia, dar nu va fi prezentat niciun proiect de ordonanţă de urgenţă: „Dialogul va avea loc doar pe principiile acestor modificări, nu pe proiecte".

După ce misiunea FMI, a Băncii Europene şi a Băncii Mondiale va părăsi România, se reia lucrul la întreaga legislaţie. Există şi un calendar, a explicat ministrul: după plecarea misiunii va intra din nou în dezbatere publică Legea 62/2011, a dialogului social. În jurul datei de 1 octombrie va fi gata şi proiectul Codului Muncii, iar de la 1 ianuarie 2013 vor intra toate în vigoare.

Reamintim că actualul Cod al Muncii a fost adoptat, anul trecut, prin asumarea răspunderii în Parlament, după o luptă crâncenă purtată cu organizaţiile sindicale.

A fost vorba de o reformă a acestei legi care avantaja muncitorii şi făcea aproape imposibilă disponibilizarea angajaţilor neperformanţi.Sindicatele au protestat puternic, încercând să menţină câteva lucruri. Oamenii de afaceri au insistat pentru reglementări care să permită concedierea pe criterii de performanţă, dar sindicatele au încercat să păstreze ca prioritare criteriile sociale ale salariaţilor selectaţi pentru disponibilizări.

Modificarea Codului Muncii a fost una dintre măsurile pe care Guvernul Emil Boc le-a angajat în faţa Fondului Monetar Inetrnaţional. Acum, după aflarea intenţiilor Executivului de a reveni la o legislaţie de stânga, investitorii străini au reacţionat imediat, atrăgând atenţia că România s-ar putea trezi cu o migrare în masă a marilor afaceri.

Adresa trimisă de Ministerul Muncii către sindicate
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite