UPDATE Cod portocaliu de vijelii pentru două judeţe şi cod galben de inundaţii valabil pentru mai multe râuri din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii au emis o avertizare de cod galben de vânt şi ploi, valabilă până miercuri, pentru tot estul şi sud-estul ţării, inclusiv pentru municipiul Bucureşti. Au foste emise şi două avertizări de cod portocaliu de vijelii valabile pentru judeţele Vaslui, Giurgiu şi Ilfov. Şi hidrologii au emis cod galben de inundaţii pentru mai multe râuri din Moldova şi Dobrogea.

UPDATE În Bucureşti, traficul este blocat pe două benzi de pe Şoseaua Mihai Bravu, din cauza unui copac căzut, pe sensul de mers dinspre Piaţa Iancului înspre Piaţa Muncii. Maşinile circuă pe banda a 3-a şi pe linia de tramvai.

    

Meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu, valabilă în intervalul orar 18.40 - 19.40 în sud estul judeţelor Brăila şi Călăraşi, unde se vor semnala grindină, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, cantităţi de precipitaţii ce pot atinge şi depaşi 35 l/mp şi descărcări electrice.
 

UPDATE Meteorologii au prelungit avertizarea de cod portocaliu, valabilă pentru nordul şi estul judeţului Giurgiu şi sudul judeţului Ilfov până la ora 18.40.
 

UPDATE Până la ora 18:20, nord-estul judeţului Giurgiu şi sud-vestul judeţului Ilfov se află sub avertizare de cod portocaliu de vijelii. 

Se vor semnala grindină, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, cantităţi de precipitaţii ce pot atinge şi depăşi 35 l/mp şi descărcări electrice.

UPDATE Meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu de vijelii valabil pentru sud-estul judeţului Vaslui

Până la ora 17:35 se vor semnala grindină de dimensiuni medii, cantităţi de precipitaţii ce vor atinge şi depăşi local 35 l/mp, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

UPDATE Administraţia Naţională „Apele române” a emis o avertizare de cod galben de inundaţii, valabilă de marţi seară de la ora 21:00, pentru râuri din bazinele Bârlad (judeţele Iaşi, Vaslui, Galaţi), afluenţii Prutului inferior (judeţele Vaslui şi Galaţi) şi pe râurile din Dobrogea (judeţele Tulcea şi Constanţa).

image

UPDATE Astfel, sud-estul judeţului Argeş, sud-vestul judeţului Dâmboviţa, centrul şi estul judeţului Teleorman dar şi vestul judeţului Giurgiu se află până la ora 17:00 sub avertizare de cod galben de ploi. 

Se vor semnala intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, cantităţi de precipitaţii ce pot atinge şi depăşi 25 l/mp şi grindină de mici dimensiuni.

UPDATE Meteorologii au emis astăzi o avertizare de cod galben de ploi torenţiale şi vijelii valabilă până miercuri pentru judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa, Giurgiu, Prahova, Buzău şi Ilfov, inclusiv pentru municipiul Bucureşti.

Din a doua parte a zilei de astăzi, 30 iulie şi până în după-amiaza zilei de mâine, 31 iulie, la ora 15:00, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în Moldova, Dobrogea şi în jumătatea estică a Munteniei. 

În aceste regiuni se vor semnala averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce trecător vor lua aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp. Astfel de fenomene se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse.

image

UPDATE „Astăzi între orele 8 şi 12 au fost înregistrate 289 de apeluri la 112, din care 133 au fost urgenţe, deferite către spitalele de specialitate din Bucureşti. De asemenea, au existat 21 de lipotimii în locuri publice”, a declarat pentru adevarul.ro doctorul Cristian Grasu, medic-şef al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIf).

Potrivit acestuia, pe perioada codului portocaliu de caniculă a fost suplimentat personalul pe tura de zi. „Nu am chemat oameni din concediu, însă am tăiat liberele şi recuperările. Avem nouă echipaje de urgenţă în plus şi alte 13 echipaje de transport”, a completat medicul, care susţine că se aşteptă ca numărul de apeluri la 112 să crească în cursul zilei de azi.

Unităţile sanitare care au preluat pacienţii care au avut nevoie de asistenţă medicală sunt Spitalul de Urgenţă Floreasca, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, dar şi spitalele de urgenţă pentru copii - Spitalul Marie Curie şi Spitalul Grigore Alexandrescu.

UPDATE Meteorologii au emis o avertizare de cod galben de vânt valabilă pentru judeţele  Sibiu, Mureş şi Alba. Până la ora 13:45, în aceste zone se vor semnala intensificări ale vântului care vor atinge şi depăşi la rafală 60-70 km/h.

Jumătatea de este a judeţului Suceava, inclusiv municipiul Suceava, se află până la ora 14:20 sub avertizare de cod galben de vânt. 

Se vor semnala intensificări de scurtă durată ale vântului, cantităţi de precipitaţii ce vor atinge şi depăşi 25-30 l/mp, izolat grindină şi descărcări electrice.

UPDATE Până la ora 12:50, sudul judeţului Vrancea inclusiv zona de graniţă cu judeţul Buzău se află sub avertizare de cod galben de ploi. 

Se vor semnala intensificări de scurtă durată ale vântului, cantităţi de precipitaţii ce vor atinge şi depăşi 25 de litri pe metru pătrat, descărcări electrice şi grindină.

De asemenea, până la ora 13:30, zona de munte a judeţelor Suceava, Neamţ şi Bacău se află sub avertizare de cod galben de ploi. 

Se vor semnala intensificări de scurtă durată ale vântului, descărcări electrice, cantităţi de precipitaţii ce vor atinge şi depăşi 25-30 de litri pe metru pătrat şi izolat grindină.

UPDATE O nouă avertizare de cod galben de vânt a fost emisă pentru judeţele Sibiu, Mureş şi Alba. Până la ora 13:45, în aceste zone se vor semnala intensificări ale vântului care vor atinge şi depăşi la rafală 60-70 km/h.

UPDATE O avertizare de cod galben de vânt, valabilă până la ora 13:10, a fost emisă pentru judeţele Satu Mare, Sălaj şi Cluj. Vântul va depăşi la rafală 55-65 de kilometri pe oră.

UPDATE Meteorologii au anunţat că, până la ora 10:00, centrul judeţului Timiş, vestul şi centrul judeţului Arad şi vestul judeţului Caraş-Severin se află sub avertizare de cod galben de vijelii. 

Se vor semnala descărcări electrice, intensificări ale vântului care pot lua şi aspect de vijelie, grindină de mici dimensiuni şi averse de ploaie.


Potrivit unei avertizări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), municipiul Bucureşti şi judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Giurgiu, Călăraşi şi Ilfov vor fi, marţi, sub avertizare de cod portocaliu, iar temperaturile maxime se vor situa între 38 şi 40 de grade. 

Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi. 

În alte 12 judeţe (Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Prahova, Buzău, Vrancea, Galaţi, Brăila, Ialomiţa, Tulcea şi Giurgiu) canicula va persista şi marţi, acestea aflându-se sub avertizare de cod galben. Temperaturile maxime vor înregistra valori de 36-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi al disconfortului termic. 

ANM avertizează că instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în toată ţara. În noaptea de marţi spre miercuri vor fi frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului care pot lua aspect de vijelie, averse ce vor avea şi caracter torenţial, iar izolat cantităţile de apă vor depăşi 25-30 l/mp şi se va semnala grindină.

cod portocaliu canicula bucuresti
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite