Cine are dreptate în scandalul vaccinării: politicienii care contestă imunizarea obligatorie sau specialiştii care spun că e singura soluţie pentru oprirea epidemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Epidemia de rujeolă care a ucis până acum 23 de copii şi a îmbolnăvit alţi 4800 este în acest moment între două campanii: pentru vaccinare şi antivaccinare. Inclusiv politicienii şi-au ocupat sfârşitul de săptămână cu dezbateri pe marginea acestui subiect, deşi specialiştii spun că mult mai grav este că în acest moment nici părinţii care doresc imunizarea copiilor nu au cu ce s-o facă deoarece vaccinurile nu se mai găsesc nici măcar în farmacii.

În plină epidemie de rujeolă şi pe fondul unei lipse acute de vaccin, politicienii şi-au ocupat weekendul cu dezbateri, cele mai multe susţinute pe Facebook, despre Legea vaccinării şi măsurile care ar trebui luate pentru ca România să iasă din criza în care se află după ce au fost înregistraţi 23 de morţi şi 4.800 de îmbolnăviri. 

Fitilul a fost aprins de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care la sfârşitul săptămânii trecute a spus că vaccinarea copiilor nu ar trebui să fie obligatorie. „Eu am foarte mari rezerve pentru a obliga, pentru a fi o măsură obligatorie. Vă spun sincer, am foarte mari rezerve aici”, a spus Liviu Dragnea, care a fost contrazis chiar de ministrul PSD al Sănătăţii, Florian Bodog. „Eu cred că vaccinarea obligatorie este singura opţiune“, a spus Bodog.

De aceeaşi părere este şi managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase, doctorul Adrian Streinu Cercel. 

„Ori de câte ori o campanie de vaccinare scade sub 80% există riscul unei epidemii, iar sub 60% e ca şi declanşată. O cauză este campania antivaccinare, care a luat proporţii incomensurabile. Cât timp există o politică de sănătate publică, mesajul este unul singur: campania de vaccinare este obligatorie. Nu poţi să-i iei dreptul la viaţă al unui copil nou-născut, pentru că părintele este neinformat. Nu se fac campanii de dragul de a se face, ci împotriva acelor boli care au potenţial letal”, a explicat şi premierul Sorin Grindeanu.

„Susţin ideea că părinţii au dreptul de a alege ce consideră mai bine pentru copilul lor, dar în acelaşi timp mai cred că alegerile individuale trebuie puse în discuţie atunci când îi rănesc pe cei din jur, pentru că un copil nevaccinat nu-şi riscă doar propria sănătate, ci şi pe cea a celorlalţi copii din jurul său“, a arătat şi premierul.

„Abordarea lui Liviu Dragnea în chestiunea vaccinării e vecină cu crima. Aceşti inconstienţi conduc România în 2017? O ţară întreagă ar trebui să-i răspundă că nu este vorba doar de asigurarea sănătăţii persoanei, ci de a unor întregi comunităţi, şi avem cazul concret al epidemiei de rujeolă. Dar Dragnea nu înţelege nimic din gravitatea situaţiei, acest domn trăieşte în Evul Mediu“, a reacţionat, pe Facebook, şi liderul interimar al PNL, Raluca Turcan.

La rândul lui, fostul premier Victor Ponta susţine că premierul Sorin Grindeanu şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, pot rezolva problema vaccinurilor numai dacă îl ignoră pe Liviu Dragnea. „Eu cred că premierul Grindeanu şi ministrul Bodog sunt bine intenţionaţi, au şi dorinţa, şi posibilitatea să rezolve problema. Dar pentru asta trebuie să rămână surzi şi orbi la ordinele de partid, la declaraţiile politicianiste şi la emisiunile tv populiste - să întrebe specialiştii şi să negocieze dur, dar raţional.

Altfel codul portocaliu de azi se va transforma rapid în cod roşu”, a scris Victor Ponta pe Facebook.  „La K10 (Kiseleff nr.10, sediul central al PSD - n.red.) e cineva care ştie tot şi pe toate şi voinţa politică greşită se impune peste realitatea guvernamentală în cam toate domeniile“, a mai scris Victor Ponta, cu trimitere la Liviu Dragnea.

„Domnule Grindeanu, mor copii, mor oameni“

Şi fostul preşedinte Traian Băsescu a avut o reacţie pe această temă. El i-a cerut procurorului general să-l ancheteze pe premier şi pe ministrul Sănătăţii pentru abuz în serviciu. „Nimeni nu este acuzat de abuz în serviciu pentru lipsa vaccinurilor pentru copii şi nici pentru lipsa din farmacii a citostaticelor de care depinde viaţa celor bolnavi de cancer. Totuşi, domnule Grindeanu, mor copii, mor oameni. Avem, în schimb, parte de declaraţii idioate ale lui Liviu Dragnea şi ale ministrului Sănătăţii“, a scris Băsescu pe Facebook.

„Propusa «lege a vaccinării» este o lege nici de stânga, nici de dreapta: undeva la mijloc între nazism şi comunism. Sunt total contra. Precizez că sunt vaccinat, la fel ca toţi copiii mei (...) Părinţii, nu statul, ştiu ce e mai bine pentru copii, şi vor face orice ca să-i ferească de pericole. Prin absurd, dacă guvernul PSD ne-ar obligă să ne injectăm copiii cu SIDA (virusul, nu fostul ginere al unui fost om politic), chiar credeţi că am face-o?!“, a scris pe pagina sa de Facebook şi matematicianul Sergiu Moroianu, soţul vicepreşedintei USR Clotil-de Armand.

Vaccinurile lipsesc din 10 judeţe

Dincolo de reticenţa unor părinţi în faţa imunizării, ceilalţi nici dacă ar vrea nu ar putea să-şi vaccineze copiii întrucât dozele lipsesc atât din cabinetele medicilor de familie, unde ar trebui să existe dacă programul naţional de vaccinare ar fi funcţional, cât şi din farmacii, de unde ar trebui să se poată cumpăra, contra cost.

Potrivit ministrului Bodog, criza vaccinurilor ar fi prezentă în 10 judeţe. El a spus că aşteaptă acum livrarea primului lot de vaccin RRO (anti-rujeolă-rubeolă-oreion) şi că a trimis o scrisoare către Ministerul Economiei pentru a se face notificarea Comisiei Europene pentru blocarea exportului de vaccin. RRO ar trebui făcut copiilor începând cu vârsta de 1 an. 

„Nu cred că doar în 10 judeţe vaccinul nu se găseşte. Cred că în mai multe“, este însă de părere Sandra Alexiu, medic de familie, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei. Potrivit acesteia, nu este normal ca părinţii să fie puşi în situaţia de a cumpăra vaccinurile pe care statul ar trebui să le asigure prin programele naţionale. 

„E riscant să cumperi din farmacie pentru că e nevoie de condiţii de transport speciale. Eu le recomand părinţilor atunci când nu am vaccin să îl cumpere de la farmacia de lângă mine, ei se duc, dau comanda şi când vine vaccinul îl administrez imediat, în mai puţin de o oră“, a explicat medicul de familie.

Potrivit acesteia, pentru ca piaţa vaccinurilor să iasă din criză ar fi nevoie de relaxarea legislaţiei privind achiziţiile în regim de urgenţă. „Nu-mi place să spun asta, dar degeaba îl înjură lumea pe ministru şi i se cere demisia. Adevărul e că nu există pârghii legislative să primeşti vaccin urgent. Legislaţia pe achiziţii cred că e de pe vremea lui Nicolăescu, nu mai ţin minte exact, dar e foarte multă birocraţie, responsabilităţile nu sunt clar definite în lege, un act normativ se adoptă cu 10-12 semnături de la funcţionari din multe direcţii ale Ministerului. O nebunie. Plus că schema de vaccinare s-a tot schimbat, unele vaccinuri au dispărut de pe piaţă, au apărut altele“, a explicat dr. Alexiu.

Medicii schimbă schemele de tratament ale pacienţilor

Criza medicamentelor care lipsesc din farmacii, dar şi a vaccinurilor, chiar dacă acestea din urmă sunt prevăzute prin programele naţionale este departe de a se apropia de final.

„Intenţionez să solicit blocarea exportului intracomunitar pentru mai multe medicamente în perioada care va urma, asta însemnând săptămâna viitoare. Pentru absolut toate medicamentele care sunt prevăzute în programele naţionale de sănătate, pentru medicamentele prevăzute în programele de oncologie, pentru medicamentele pentru copiii cu leucemie. Pentru toate medicamentele care dispar de pe piaţă şi pentru care am semnale că nu se găsesc în farmacii sau că nu pot fi aprovizionate la timp“, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, la sfârşitul săptămânii trecute.

Chiar dacă ministrul va reuşi să blocheze un an exportul paralel de medicamente, problema rămâne, sunt de părere reprezentanţii pacienţilor. Potrivit lui Vasile Barbu, şeful Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor (APP), măsurile succesive de reducere a preţurilor la medicamente a făcut ca o serie întreagă de pastile sau de molecule să dispară din farmacii, distribuitorii preferând să nu le mai aducă, în condiţiile în care profitul lor a tot scăzut. Nu doar medicamentele oncologice, lipsesc, dar şi cele psihiatrice, neurologice sau endocrinologice creează probleme bolnavilor. 

„O parte dintre pacienţi – cei care-şi permit – şi le cumpără din Ungaria, Germania sau Austria, o altă parte mai au rezerve şi, deşi sunt îngrijoraţi, sunt liniştiţi de declaraţiile ministrului, iar o altă parte sunt pur şi simplu disperaţi“, a explicat Vasile Barbu.

Disperaţi sunt şi medicii care se văd nevoiţi să le schimbe pacienţilor schemele de tratament urmate ani de zile. „Vă daţi seama ce înseamnă pentru un pacient cronic, echilibrat printr-o schemă de tratament ani de zile, cu dozaj bine stabilit, să o ia acum de la capăt, cu alte medicamente, cu alte dozaje, cu alte efecte secundare. Consecinţa este agravarea bolii“, conchide şeful APP.

În opinia acestuia, este nevoie urgentă ca la Ministerul Sănătăţii să se facă o analiză clară a medicamentelor care lipsesc şi să se ia legătura cu producătorii. În opinia lui Barbu, câteva sunt cauzele pentru care s-a ajuns în această situaţie şi aici ar trebui intervenit. „În primul rând, este vorba de exportul paralel, stimulat de preţul mic al medicamentelor la noi“. Prin urmare, distribuitorii nu mai sunt interesaţi să le aducă sau dacă o fac, o fac doar în acte, pentru că, în realitate, medicamentele ajung tot în ţări unde preţul este mai mare.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite