Cine apără Coaliţia pentru Familie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aflăm pentru prima dată cine se află alături de Coaliţia pentru Familie în lupta lor de a interzice căsătoriile gay în Constituţie. O analiză a Liberty Counsel.

Mathew Staver. Avocat. Opozant al teoriei evoluţioniste. Baptist. Director al Liberty Counsel, o organizaţie care oferă asistenţă juridică cauzelor religioase din intreaga lume, care consiliază Coaliţia pentru Familie în lupta lor pentru modificarea articolului 48 din Constituţie, interzicând căsătoriile gay. Aşadar, avem argumente baptiste, de la fundamentaliştii creştini din Statele Unite, importate direct în felul în care Coaliţia pentru Familie îşi transmite mesajul, felul în care se construieşte argumentul juridic, felul în care trebuie transformată societatea românească.

Liberty Counsel se dedică cauzelor ce ţin elementele religioase în sfera statului, militează pentru „sanctitatea vieţii” (deci împotriva avortului), libertăţile religioase (în principal creştine, se subînţelege) şi „protecţia familiei”. 

Mat Staver şi Liberty Counsel

image

Aşadar, cine este Matthew Staver? Organizaţia lui Staver, Liberty Consel, este responsabilă pentru o serie de iniţiative homofobe în întreaga lume. Fie că vorbim de legislaţie anti-avort şi anti-LGBT în Peru sau cazul Uganda şi pedepsirea homosexualităţii cu moartea, Liberty Counsel este prezentă acolo. Mai mult, aceeaşi organizaţie a reprezentat-o şi pe Kim Davis, funcţionara care a fost arestată în SUA pentru că a refuzat să oficieze căsătorii gay chiar după legalizarea acestora de către Curtea Supremă a SUA. Kim Davis a fost transformată repede într-o eroină a mişcării conservatoare din SUA, iar implicarea lui Mat Staver a fost totală.

Liberty Counsel se dedică cauzelor ce ţin de elementele religioase în sfera statului, militează pentru „sanctitatea vieţii” (deci împotriva avortului), libertăţile religioase (în principal creştine, se subînţelege) şi „protecţia familiei”. Mat Staver, liderul acestei organizaţii, pe de altă parte, respinge ideile evoluţionismului, promovează „terapia anti-gay” (în ciuda faptului că Asociaţia Americană de Psihologie a declarat această practică ca nefiind etică), şi susţine chiar recriminalizarea homosexualităţii! Iată ce declara Staver, în 2011, la un post radio:

„Peste 60 de ţări au legislaţie care criminalizează homosexualitatea şi toate ţările din lume criminalizează pedofilia şi incestul. Malawi face ce e mai bine pentru propriul interes [recriminalizarea homosexualităţii în Malawi] şi America nu ar trebui să oblige o ţară să se comporte într-un mod imoral”.

Acelaşi Staver l-a acuzat pe preşedintele Obama că „exportă imoralitatea” într-o manieră imperialistă, vorbeşte despre persoanele LGBT ca „agenţi de boli”, compară căsătoriile gay cu sterilizarea forţată a femeilor. Acţiunile anti-LGBT ale lui Vladimir Puţin sunt lăudate des de organizaţie şi de Mat Staver pentru că „resping agenda radicală homosexuală”.

Liberty Counsel descrie în termeni extrem de grafici în amicus curiae adresat CCR actul sexual anal şi marşează pe rata ridicată de HIV/SIDA în cazul bărbaţilor gay.
image

Implicarea Liberty Counsel în mişcările fundamentalist-creştine din întreaga lume este impresionantă. Mat Staver (foto dreapta) a ajuns să vorbească în faţa parlamentului peruvian şi să aibă relaţii foarte strânse cu clasa politică de la Lima. În cazul Uganda, Liberty Counsel l-a reprezentat pe Scott Lively atunci când acesta a fost dat în judecată pentru „crime împotriva umanităţii”, ca urmare a campaniilor sale de promovare a legislaţiei anti-LGBT care prevedea pedeapsa cu moartea pentru homosexualitate. În SUA, organizaţia pomenită a reprezentat-o pe Kim Davis, cum arătam mai sus, însă s-a implicat şi în faimosul caz Lawrence vs. Texas (1993, decriminalizarea totală a homosexualităţii în SUA) şi în alte cazuri referitoare la avort, homosexualitate sau religia în şcoli.

Coaliţia pentru Familie şi Liberty Counsel

Pe 20 iulie 2016, în ziua în care CCR a dat decizia privind iniţiativa Coaliţiei pentru Familie, Liberty Counsel a dat publicităţii un comunicat prin care declară victoria în unul din multele cazuri pe care le reprezintă. Aflăm, pe această cale, că Liberty Counsel a depus chiar un amicus curiae la CCR, o opinie adresată Curţii, construită în jurul unui argument cel puţin ciudat: ultimii 60 de ani ne arată cât de greşită este teoria sexualităţii a lui Alfred Kinsey, celebrul biolog şi sexologist care a contribuit major la primele studii privind minorităţile sexuale şi de gen. Zeci de pagini de argumente privind sanctitatea căsătoriei heterosexuale, necesitatea protejării copiilor şi o analiză „profundă” a comunităţii LGBT. Liberty Counsel descrie în termeni extrem de grafici în amicus curiae adresat CCR actul sexual anal şi marşează pe rata ridicată de HIV/SIDA în cazul bărbaţilor gay (vezi paginile 26-28). Fără mănuşi, Coaliţia pentru Familie şi acoliţii lor atacă comunitatea LGBT, patologizând-o: „Implicarea în acte homosexuale este periculoasă”, se spune la pagina 32 al amicus curiae semnat Liberty Counsel.

Dacă la strângerea de semnături Biserica Ortodoxă şi-a arătat muşchii, la partea legală şi argumentativă, fundamentaliştii baptişti ies în scenă şi arată că se pricep de minune la a demoniza comunitatea LGBT. 

În loc de concluzii

Aşadar, aflăm pentru prima dată unul din marii jucători din spatele opacei Coaliţii pentru Familie. Cine-i reprezintă legal. Şi descoperim, oarecum fără surprindere, că e vorba de grupuri fundamentalist-creştine, baptiste în cazul acesta, care îşi folosesc resursele pentru a sprijini iniţiative homofobe şi împotriva drepturilor reproductive ale femeilor. Principii religioase implementate în politică publică şi în felul în care statul este definit. Liberty Counsel şi Mat Staver au o experienţă lungă de luptă împotriva persoanelor LGBT, au făcut-o cu relativ succes în Uganda, unde homosexualitatea a fost criminalizată, în Peru, în Malawi. În SUA, aflăm că aceeaşi organizaţie se află şi în spatele avalanşei de propuneri legislative care vor să interzică persoanelor trans să folosească toaletele pe care le aleg. Grupurile LGBT din SUA îl consideră pe Mat Staver ca pe un inamic al comunităţilor LGBT, angajat într-o bătălie pentru a restricţiona drepturi. La noi, Coaliţia pentru Familie se ghidează după principiile Liberty Counsel. Dacă la strângerea de semnături Biserica Ortodoxă şi-a arătat muşchii, la partea legală şi argumentativă, fundamentaliştii baptişti ies în scenă şi arată că se pricep de minune la a demoniza comunitatea LGBT. Dacă ar putea, aceşti oameni ar recriminaliza homosexualitatea în România. Momentan nu pot, dar modificarea Constituţiei şi interzicerea căsătoriilor gay poate reprezenta un prim pas în acea direcţie.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite