Chişinăul a celebrat ocuparea Basarabiei de trupele sovietice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Băsescu a dezvăluit că a propus "unirea" înainte de aderarea României la U.E.

Preşedintele Băsescu avertiza recent că Chişinăul i-a dat mai multe motive pentru a "îngheţa" relaţiile cu Republica Moldova. Sâmbătă, a două zi după ce autorităţile moldovene au organizat noi manifestări antiromâneşti, Băsescu a spus că a propus unirea înainte de aderarea României la U.E.

"Eliberarea Basarabiei de sub regimul burghezo-moşieresc românesc"
Ministrul culturii de la Chişinău, Artur Cozma, a condus săptămâna trecută o delegaţie oficială a Republicii Moldova la Rezina, unde a fost celebrată ziua de 28 iunie 1940, când trupele sovietice au ocupat Basarabia. Alături de Cozma au fost prezenţi parlamentari, reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor condus de preşedintele Vladimir Voronin, dar şi alţi oficiali moldoveni. La ceremonie, reprezentanţii Partidului Comuniştilor s-au întâlnit cu lideri comunişti din Transnistria. În cadrul festivităţilor au fost interpretate cântece sovietice în limba rusă şi au fost aruncate flori în Nistru, menite să simbolizeze un pod de flori, ca un liant în numele ocupării Basarabiei de către trupele sovietice la 28 iunie 1940. Deputatul comunist Serafina Borgan a calificat manifestarea ca sărbătorirea "eliberării Basarabiei de sub regimul burghezo-moşieresc", adică de apartenenţa la România. La manifestarea de la Rezina a participat şi "ideologul moldovenismului", Vasile Stati, care a ţinut un discurs în spiritul cunoscut deja, iar un cor a interpretat în limba rusă cântece omagiale dedicate ocupării Basarabiei de către trupele lui Stalin. La manifestare, funcţionarii publici au fost obligaţi să participe, iar din cauza căldurii mai mulţi au leşinat.

"Gest sfidător"
Deputatul Vitalia Pavlicenco a cerut explicaţii privind acest "gest sfidător de serbare a unei zile în care milioane de români din Basarabia au fost cotropiţi de o armată străină". Ea spune că este vorba, de fapt, de un "gest de blasfemie" şi "un sinistru pod de flori peste Nistru". Pavlicenco vrea să ştie "de ce guvernul şi premierul îşi permit să promoveze falsurile istorice staliniste privind ocuparea acestei palme de pământ românesc stare care continuă şi astăzi? De ce ministrul culturii şi preşedintele raionului, plus deputaţii comunişti, promovează neadevărul istoric, opţiunea politică antieuropeană şi antiromânească a actualei guvernări ?"

Băsescu a vrut să se unească cu Voronin
Această dezvăluire a fost făcută sâmbătă de preşedintele Traian Băsescu într-o întâlnire cu un grup de tineri basarabeni la Palatul Cotroceni. Propunerea României a fost refuzată însă, Băsescu spunându-le basarabenilor că "unirea va fi făcută în cadrul Uniunii Europene". Preşedintele nu a dat alte explicaţii şi nici nu a precizat dacă propunerea de unire a fost făcută cu informarea forurilor internaţionale sau a oficialilor din ţările aliate României. În urmă cu o săptămână, şeful statului a spus că autorităţile de la Chişinău au făcut mai multe "gesturi antiromâneşti" şi cu greu a evitat să "îngheţe" relaţiile cu Moldova. La întâlnirea cu tinerii basarabeni, Băsescu nu a explicat de ce a mai propus "unirea" ţinând cont de atitudinea ostilă a regimului comunist faţă de România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite