Centru de cercetare boli infecţioase, unic în Europa Centrală şi de Est, realizat la Institutul Balş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul „Matei Balş” va avea, până la sfârşitul anului 2015, un centru de cercetare biomeoleculară aplicată bolilor infecţioase, unic în Europa Centrală şi de Est, realizat din fonduri europene în valoare totală de peste 49 de milioane lei, a spus managerul instituţiei Adrian Streinu-Cercel.

„Astăzi (miercuri, n.r.) am lansat proiectul Centrului Român de Cercetare Biomoleculară Aplicată Bolilor Infecţioase care va fi un centru unic în Europa Centrală şi de Est. Centre similare se mai găsesc în Franţa, Germania şi Marea Britanie. Noi aici vom studia o serie de virusuri cu impact deposebit pentru populaţie, o serie de mutaţii făcute de aceste virusuri şi aici vorbim inclusiv de virusul hepatitic C, pentru care, în momentul de faţă, se recunoaşte o terapie care vindecă infecţia cu virus hepatitic C şi efectiv vindecă pacientul de hapatita cronică cu virus hepatitic C, inclusiv ciroza. Şi în acest context am făcut deja demersuri pentru achiziţia unor echipamente. Cercetătorii tineri vor avea o platformă de lucru foarte bine pusă la punct astfel încât să fie compatibili cu cercetătorii din alte ţări inclusiv din Statele Unite”, a declarat profesorul Streinu-Cercel, miercuri, cu ocazia lansării proiectului.

El a mai spus că în acest centru vor putea fi diagnosticate boli pentru identificarea cărora „pacienţii erau purtaţi pe drumuri de la o unitate la alta”.

„De asemenea, tot acest centru va avea posibilitatea să aducă în discuţie noi agenţi patogeni care să poată fi coroboraţi cu o serie de boli care în momentul de faţă nu recunosc o cauză infecţioasă. Se ştie că, în cursul anilor, s-a dovedit cât se poate de clar că ulcerul este dat de o bacterie. Apoi, infarctul miocardic este dat şi de o bacterie atipică. Ca atare, foarte multe lucruri şi-au dovedit etiologia infecţioasă. Cine îşi face iluzii că va scăpa de boli infecţioase curând se amăgeşte”, a mai spus managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Centrul de cercetare va avea două paturi cu izolare totală pentru pacienţi cu risc major pentru comunitate, cu boli cum ar fi febră hemoragică sau ciumă.

Obiectivul general al Centrului Român de Cercetare Biomoleculară Aplicată Bolilor Infecţioase este dezvoltarea capacităţii de cercetare medicală, prin realizarea unei infrastructuri moderne şi actuale în scopul creşterii calităţii şi eficienţei cercetării clinice şi a îmbunătăţirii sănatatii publice.

Beneficiarii direcţi sunt pacienţii Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, în medie de peste 180.000 pe an, dar şi angajaţii - medici şi cercetători - care vor lucra în cele şapte laboratoare modenizate ale centrului de cercetare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite