Cavalerii Micii Ovalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cavalerii Micii Ovalii
Cavalerii Micii Ovalii

Circa 420 de copii de la Pantelimon, Dinamo şi Olimpia au participat sâmbătă la competiţia organizată în memoria Marianei Lucescu, prima femeie antrenor de rugby din lume .Gazdă a competiţiei, RC Pantelimon s-a impus atât la „optari“, cât şi la „decari“, impresionând plăcut şi prin echipa de juniori.

În ciuda crizei economice care a afectat şi sportul românesc, câţiva oameni entuziaşti, în frunte cu antrenorul de rugby Stelian Dumitru „Cioc”, au organizat sâmbătă, în comuna Pantelimon, a şasea ediţie a Memorialului „Mariana Lucescu”.

Circa 420 de copii, cu vârste cuprinse între 6 şi 19 ani, au alergat, s-au placat  şi ­s-au jucat cu balonul oval, toţi bucurându-se de o zi perfectă de vară. Pe margine au stat părinţii, rudele şi prietenii cavalerilor Micii Ovalii. Iar la final, după ce s-au împărţit cupele şi diplomele, puştii au primit sandviciuri şi băuturi răcoritoare.

Format de Mariana Lucescu, prima femeie antrenor de rugby din lume, ca de alt­fel numeroşi alţi cunoscuţi internaţionali români - lista îi cuprinde pe Dumitru „Mituş” Alexandru, Stelian Podărăscu, Vasile Ţaţa, Alexandru Achim, ca să dăm doar câteva exemple -, Mircea Paraschiv s-a arătat încântat de acţiune, însă regretă că „aşa ceva nu se organizează săptămână de săptămână în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării”.

Fostul mijlocaş de grămadă a remarcat plăcerea şi ambiţia dovedită de puştii rugbyşti, dar s-a dovedit şi îngrijorat că unii dintre ei se vor pierde la trecerea spre seniorat.

Statuie la şcoala din Pantelimon

La puţine minute după memorial, stând alături de alţi oameni de rugby la tradiţionala „repriză a treia”, Vasile Ţaţa a venit cu o propunere acceptată de toţi.

„Ştim cu toţii ce a făcut Mariana Lucescu pentru noi. Am decis să-i fac o statuie. Am vorbit şi cu primarul din Pantelimon şi e de acord să o amplasăm la şcoala unde a fost profesoară. Dacă doriţi să contribuiţi la acest proiect, foarte bine. Dacă nu, eu oricum o voi face“.

I s-a spus „Doamna de Fier“

Fostă jucătoare de handbal în 11, baschet şi volei, Mariana Lucescu (1935-1999) a deprins pasiunea pentru rugby de la soţul ei, Dan Lucescu, fost jucător şi arbitru, dar şi de la tatăl ei, care evoluase la Viforul Dacia. Devenită profesoară de educaţie fizică şi sport, a format prima echipă şcolară de rugby în Pantelimon.

Antrenoare la Şcoala Sportivă nr. 2 din Bucureşti, cea poreclită „Doamna de Fier“ datorită severităţii sale şi-a condus echipele spre câştigarea a patru titluri naţionale. A uimit lumea rugby-ului mondial, fiind prima femeie antrenor al unor formaţii de băieţi.

Francezii i-au spus „Madame Rugby” în semn de preţuire. În România, în schimb, a fost acceptată greu, fiind antrenori care nu puteau concepe că pot fi bătuţi de o femeie... Cum n-a urmărit niciodată câştigul material - ba, din contră, le oferea copiilor ciocolată din banii ei -, ultimii ani din viaţă şi i-a petrecut confruntată cu numeroase lipsuri. Uitată de mulţi, în anii ’90 a refuzat să facă cerere, conform regulilor MTS, pentru a primi titlul de antrenor emerit pe care îl merita cu prisosinţă.

Andreea, o fată printre băieţi

image

Aşa cum se întâmplă deseori la rugby în ultimii ani, alături de băieţi a jucat rugby şi Andreea Marin (8 ani), fiica unui fost elev al Marianei Lucescu. „Îmi place acest sport, să joc la mână”.

Aflat alături, Nicolae Marin intervine: „A spart şi o lustră...”, apoi confirmă ceea ce ştie toată lumea despre fosta sa profesoară: „Doamna Lucescu a fost foarte severă. Mi-a prins însă bine. A dorit să dea valori, să crească jucători pentru echipa naţională. Şi a reuşit. Andreea, fiica mea, este la început. Vreau să văd cum evoluează şi dacă o să-i placă am să o ajut să continue”.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite