Catedrala Mântuirii Neamului şi „conductele cu bani publici“. Câteva întrebări

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rapid, câteva gânduri despre anunţul USR că va face tot posibilul ca intens controversata Catedrală a Mântuirii Neamului să fie „decuplată de la conductele cu bani publici care vin de la Primăria Capitalei, de la sectoare, de la Guvern şi de la alte instituţii publice” – în anul 2018, Anul Centenarului Marii Uniri.

1) A rămas Uniunea Salvaţi România în pană de muniţie electorală, de aruncă în luptă artileria grea? – refrenul cu Catedrala mobilizează, se pare, electoratul său dur like nothing else. (link aici către ZF.)  

2) A citit, oare, cineva de la USR o pagină de istorie recentă pentru a vedea ce proiecte susţinea Regele Ferdinand, autorul Marii Uniri, în preajma şi imediat după decembrie 1918? Iată: Regele Ferdinand a îndreptat în ziua de 10 mai 1920 o scrisoare către Sfântul Sinod, cerându-i, „pe temeiul orânduirilor canonice, înalta sa binecuvântare spre a se putea începe pregătirile pentru zidirea acestei sfinte biserici". (a se observa şi că ziua de 10 mai este o zi simbolică pentru Regalitate – era, la acea vreme, chiar Ziua Naţională a României; link aici către o istorie detaliată a proiectului pe crestinortodox.ro.)

3) Ok, nu a citit nimeni de la USR, de curând, vreo pagină de istorie recentă, dar să presupunem că ar fi venit cineva din organizaţia de partid cu temele făcute; ar fi dus oare această persoană sârguincioasă cercetările cu un pas mai departe, întrebându-se din ce surse ar fi realizat Regele Ferdinand, alături de prim-ministrul I.C. Brătianu, finanţarea proiectului, în anii ’20? Iată (după însemnările Patriarhului Miron): [la cererea Patriarhului] Ion I.C. Brătianu „a plecat la Consiliul de Miniştri, unde a şi deschis un credit de 3 milioane pentru facerea planurilor“ (aceeaşi sursă ca mai sus).

4) S-a documentat, oare, cineva de la USR să afle cam câţi bani pentru catedrală provin din fonduri publice – şi câţi din donaţii? Cele mai maliţioase surse indică 45 de milioane de euro alocate din fonduri publice pentru Catedrală – din 100-120 de milioane de euro (link aici către vice.com); restul banilor – mai mult de 60% – provin din donaţii private. Pe anul 2011, de exemplu, doar 5% din suma alocată lucrărilor de execuţie (200.000 RON) a provenit din fonduri publice, conform unui comunicat de presă al Patriarhiei. Iar o parte din aceşti bani s-au întors la bugetul de stat, sub formă de impozite şi contribuţii sociale la salariile lucrătorilor (link aici către catholica.ro).

5) S-a întrebat, vreodată, cineva de la USR cam ce include complexul Catedralei? Ok, înţeleg, „vrem spitale, nu catedrale“ – însă lângă catedrală infama BOR construieşte un spital. Unul modern, cu dotări de ultimă oră, care va avea şi o secţie de primire urgenţe. Contribuabilii care nu sunt mulţumiţi că banii lor ar putea fi cheltuiţi pe catapetesme şi icoane pot sta liniştiţi: o bună parte din bani sunt investiţi în centre medicale şi spaţii de cazare pentru bătrâni şi bolnavi. (link aici către EvZ, cu detalii despre centrul social medical şi celelalte centre sociale.)

6) S-a întrebat, vreodată, cineva USR de ce trebuie să strigăm „vrem spitale, nu catedrale” – şi de ce nu trebuie să strigăm, de pildă, „vrem spitale, nu stadioane?” Stadionul National Arena a costat, se pare, 234 de milioane de euro şi a fost construit integral din fonduri publice, şi nu ţin minte să fi văzut vreo campanie împotriva finanţării integrale de la buget a acestui stadion. (link către prosport.ro) Şi tot din bani publici a fost construit şi stadionul Ion Oblemenco din Craiova, pentru care s-ar fi cheltuit 52 de milioane de euro; şi nici aici nu ţin minte să fi auzit de vreun protest. (link către ziare.com)

7) S-a întrebat, vreodată, cineva de la USR cu ce intrăm în anul Marii Uniri? Cu ce simbol cultural sau istoric reprezentativ pentru acest eveniment? Sau, ok, dacă nu avem vreun simbol – intrăm măcar cu 1000 de kilometri de autostrăzi? Cu 50 de staţii de metrou nou-nouţe în Bucureşti? Cu o centură ocolitoare a Bucureştiului pe patru benzi pe sens – sau măcar pe două benzi pe sens? Cum remarca cineva, Catedrala Mântuirii Neamului este singurul proiect românesc de anvergură care îşi respectă, cât de cât, termenul de construcţie şi care are şanse să fie finalizat înainte de 1 decembrie 2018. (link aici către un interviu cu Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, care anunţă că sfinţirea Catedralei se va face pe 30 noiembrie 2018.)

Aşadar, mă întreb, încă o dată – a rămas USR chiar de tot în pană de proiecte, idei, iniţiative legislative sau de muniţie electorală de scoate din nou de la naftalină şlagărul favorit al electoratului său pur şi dur, cu „decuplarea Catedralei de la conductele cu bani publici?“

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite