Cât reprezintă economia lunară la întreţinere resimţită în buzunarele românilor şi pentru cât timp

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Importante măsuri de reducere a taxelor cu impact direct asupra costului resimţit de populaţie au debutat în acest an. Facturile emise ar trebui să reflecte o scădere a costului cu energia electrică, gazelor naturale şi cu apa rece.

Astfel, la listele de întreţinere aferente lunii ianuarie 2016 (ce se vor afişa de administratori în luna februarie), ar trebui să constatăm, într-o primă fază, o diminuare a costurilor cu întreţinerea.

Scurtă comparaţie (pe scară) în vederea cuantificării diminuării întreţinerii, pentru ceea ce urmează pe parcursul anului 2016:

Scară 4 nivele, 19 apartamente:

An 2015 la luna noiembrie:             

- cost total lunar gaze                            496 lei

- cost total lunar energie electrică         77 lei

- cost total lunar apă rece                  1.207 lei

- cost total lunar service interfon         200 lei

Diminuare ce urmează a avea loc în 2016:       

- la factura lunară de gaze                    12.34 lei

- la factura lunară de energie electrică 2.01 lei

- la factura lunară de apă rece                140 lei

- la factura lunară service interfon               6 lei

Scara 10 nivele, 44 apartamente:

An 2015 la luna noiembrie:           

- cost total lunar gaze                                    575 lei

- cost total lunar energie electrică              313 lei

-  cost total lunar apă rece                        1.273 lei

-  cost total lunar ascensor                          190 lei

Diminuare ce urmează a avea loc în 2016:

- la factura lunară de gaze                        12 lei

- la factura lunară de energie electrică    6.5 lei

- la factura lunară de apă rece                 84 lei

- la factura lunară la ascensor                    6 lei

- la factura lunară service interfon              3 lei

Prin urmare, la modul concret, diminuarea costului cu întreţinerea (scară 10 nivele) este de: 6,5 lei cu energia electrică; 12 lei la gazele naturale; 84 lei cu apa rece, adică un total de 102,5 lei pentru o scară cu 44 de apartamente.

La această economie se mai adaugă diminuarea facturilor lunare ale prestatorilor de servicii (ascensor, interfon etc) cu 4% (evident cei care sunt plătitori de TVA), adică un cost de aproximativ 6 lei/lună pentru service ascensor şi 3 lei/lună pentru service interfon.

În total vom putea avea o economie lunară de aproximativ 111,5 lei pe scară (111,5 scara: 44 apartamente = 2,53 lei/apartament). 

Cele prezentate în acest material au o directă incidenţă asupra asociaţiilor de proprietari şi a costului cu întreţinerea lunară. Evident că aceste măsuri sunt benefice şi aşteptate de către proprietari, însă, dacă nu va exista un plan pe termen mediu de menţinere a preţurilor (utilităţilor), aceste măsuri nu vor fi resimţite şi nu vor aduce satisfacţie proprietarilor.   

O simplă majorare a costului gigacaloriei poate anula întregul şir de reduceri, la fel fiind şi o posibilă depreciere a monedei naţionale. Introducerea taxei pe deşeuri la groapa de gunoi de 80 lei/tonă din ianuarie 2016 şi majorarea la 120 lei/tonă din 2017 nu vor face decât să ridice preţul cu alte servicii de care beneficiază proprietarii.

Cât de reală va fi diminuarea şi cât de mult se vor reflecta aceste scăderi în listele de plată lunare vom vedea, însă întrebarea care macină este: pentru cât timp?

Notă: sumele menţionate în acest material sunt rezultatul unei medii a consumurilor unor scări cu 19 respectiv 44 de apartamente, astfel că, de la caz la caz, în funcţie de consum, aceste sume pot varia. Astfel, scările cu consumuri semnificativ mai mari decât cele precizate, pot constata că reducerea (mai ales la apa rece) este semnificativă. Datele au fost puse la dispoziţie de societatea de administrare imobile Cvartal, www.administrare.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite