Cât de nocive sunt roşiile ţuguiate, vedetele de moment ale pieţei. Explicaţiile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roşiile cu moţ ar conţine chimicale, spun agronomii FOTO Adevărul
Roşiile cu moţ ar conţine chimicale, spun agronomii FOTO Adevărul

Roşiile cu moţ care se găsesc în pieţe şi la raft în această perioadă sunt tratate chimic. Este semnalul de alarmă tras de inginerii agronomi, dar şi de specialiştii de la Protecţia Consumatorului care afirmă că „tot ceea ce înseamnă roşie timpurie în România este ajutată să crească de diferite substanţe chimice”.

Roşiile cu moţ, vedetele pieţelor româneşti, nu sunt tocmai cele mai sănătoase produse. Aşa susţin specialiştii, care afirmă că, în extra sezon, roşiile cu ţugui, preferate de cei mai mulţi români, sunt de fapt tratate chimic cu stimulenţi de creştere. Semnalul de alarmă a fost tras de un inginer agronom, potrivit căruia mucronul, adică moţul pronunţat, este chiar o consecinţă a stimulenţilor - de fecundare, de polenizare şi de maturare a fructelor - folosiţi de producători.

„Prekos este singurul hibrid care se vinde în România şi are uşor această caracteristică de mucron, dar nu pronunţată, ce este dată de o genă care transmite această caracteristică. Sunt puţine creaţii comerciale care au genetic această caracteristică. În rest, această caracteristică este declanşată de simulentii pentru fecundare, pentru polenizare. Acest soi sub masca căruia se ascund comercianţii, manifestă foarte puţin vizibil acest aşa numit moţ, care este prezent la foarte puţine fructe ce aparţin soiului Prekos”, a explicat inginerul Costel Vânătoru de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău,  pentru AgroIntel.ro.

La rândul lui, medicul Constanin Ionescu Târgovişte, diabetolog şi nutriţionist, soiul de roşii cu moţ a fost izolat treptat. „Sunt roşii modificate, cresc şi prin serele noastre, dar nu sunt neaparat rele. Cu siguranţă însă nu le egalează pe cele obişnuite, româneşti. În sere sunt condiţii oarecum artificale, motiv pentru care conţinutul lor în principii nutritive nu este egal cu cel al celor care sunt crescuţi în grădină. Acum ceea ce contează este cât de ieftin este produsul, cu cât e mai ieftin cu atât poate fi mai periculos”, a explicat profesorul Ionescu Târgovişte.

„E importantă cantitatea de chimicale”

Specialistul militează pentru roşiile româneşti, care nu se găsesc însă pe piaţă. La rândul său, Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor spune că nu doar roşiile cu moţ sunt îmbuibate cu chimicale, ci şi alte produse care se găsesc la rafturi sau în pieţe.

„Tot ceea ce înseamnă roşie timpurie în România este clar că este ajutată cu diferite substanţe chimice. Ce este important este câtă cantitate de substanţe chimice există per produs. Iar aici putem să ne punem semne de întrebare nu neaparat referitor la roşiile acestea, ci şi la alte produse pe care le găsim pe piaţă”, atrage atenţia Sorin Mierlea.

Acesta afirmă că produsele sănătoase pot fi depistate uşor. Acestea sunt vândute cu bon fiscal. „Dacă există un lanţ de trasabilitate al produselor, înseamnă că ele au fost verificate şi din punct de vedere al pesticidelor şi chimicalelor. De aceea, extrem de important când cumpărăm astfel de produse este să cumpărăm de la persoane care să deţină certificat de producător pentru aceste produse. Şi este esenţial să cerem bonul fiscal chiar dacă mergem în piaţă”, a completat Mierlea, adăugând că chimicale se găsesc şi în alte roşii, nu doar în cele cu moţ.

Genetician: „Chimicalele perturbă organismul”

Pe de altă parte, geneticienii sunt de părere că este nevoie de timp astfel încât chimicalele să producă mutaţii.

„Ştim că se folosesc tot felul de substanţe, de chimicale, dar a generaliza şi a spune că roşiile de pe piaţa românească chiar suferă de această problemă e prea mult. Până la urmă e cealaltă faţetă a cauzelor de îmbolnăvire. Cele genetice nu depind foarte mult de alţii iar aceştia sunt factorii de mediu care completează şi care declanşează tulburările genetice. Adevărul e că orice chimicale pot perturba metabolismul, hormonii, funcţia ficatului, funcţia rinichiului, dar nu putem şti când apar efectele mutagene sau cancerigene”, a subliniat un specialist în genetică pentru „Adevărul”.

Cum pot fi recunoscute roşiile pline cu chimicale

Totuşi, cei care preferă să cumpere roşii cu moţ în această perioadă şi-ar putea da seama dacă acestea au fost forţate artificial să crească. Aşa susţine inginerul Costel Vânătoru. Mucronul foarte pronunţat este un prim indiciu, arată el.

„Asta ar putea să dea de gândit că s-a umblat chimic la el. Apoi, dacă tăiem fructul în secţiune şi vedem că nu are seminţe, iar în lojele seminale găsim un ţesut gelatinos de culoare verde şi urme de seminţe neevoluate este dovadă că avem un hibrid şi că acolo este posibil să se fi intervenit chimic cu stimulenti, pentru că fructul nu a avut timp să-şi formeze sămânţa şi a fost grăbit să se matureze. Atunci când secţionam fructul şi găsim în pulpa exterioară a roşiei un cerc lemnos, albicios este semnul unei măturări forţate care a dus la crearea unui ţesut celulozic în pulpă lui. Cepul, de la bază rămâne lemnos şi verde, puternic pronunţat în fruct asta fiind un alt indiciu al faptului că tomată a fost forţată să se coacă”, a conchis inginerul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite