Cardul european de sănătate vs. asigurarea medicală. Care-i mai avantajos pentru concediul în străinătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se apropie concediile, iar românii care vor să plece în străinătate au început să facă, din nou, cozi la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru a intra în posesia cardurilor europene de sănătate.

Oficialii CNAS spun că angajaţii de aici vor lucra la foc continuu în perioada următoare pentru a putea elibera în timp util documentele cu ajutorul cărora cei care vor să călătorească în această vară în Uniunea Europeană sau în ţări precum Islanda, Lichtenstein, Norvegia sau Elveţia pot beneficia gratuit de servicii medicale de urgenţă. 

Autorităţile afirmă că numărul celor interesaţi să obţină cardul european de sănătate a crescut de la an la an, în special în perioada verii, când sunt programate cele mai multe dintre concedii. „Cardul european de sănătate se eliberează gratuit persoanelor care sunt asigurate în sistemul de asigurari sociale de sănătate din România şi sunt la zi cu plata contribuţiilor. În baza acestui document, turiştii, dar şi cei care se află la studii sau într-o călătorie de afaceri în Uniunea Europeană pot avea acces gratuit la serviciile medicale din sectorul public în aceleaşi condiţii ca cetăţenii ţării în care călătoresc”, au explicat reprezentanţii CNAS.

Mai exact, cardul european de sănătate ne ajută să economisim timp şi bani, în cazul în care ne îmbolnăvim sau suferim un accident în perioada în care ne aflăm în afara ţării. „Este suficient să se prezinte la spitalele publice din statul în care au mers în vacanţă şi să-l prezinte. Ulterior, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează tratamentul, tranzacţiile fiind făcute între autorităţi”, au mai explicat sursele citate. 

Cum poate fi obţinut cardul european de sănătate 

La nivel european, peste 200 de milioane de persoane deţin deja un card european de sănătate. În România, însă, în primele cinci luni din acest an au fost emise doar 90.000 de carduri europene de sănătate. Cu toate acestea, autorităţile spun că abia din iunie solicitările se vor înmulţi. De altfel, în 2014, CNAS a emis 261.000 de carduri europene şi 68.000 de certificate de înlocuire ale cardului european, în timp ce în 2013 au fost emise peste 262.000 de carduri europene şi peste 80.000 de certificate de înlocuire a cardului european. „Un certificat de înlocuire are exact aceleaşi avantaje ca şi cardul european de sănătate, el fiind emis strict celor care, din multiple motive, nu se mai află în posesia cardului european de sănătate”, arată oficialii CNAS.

Procedura prin care poate fi obţinut cardul european de sănătate este una relativ simplă. Concret, asiguraţii sunt nevoiţi să întocmească un dosar, pe care să-l depună la sediul casei de asigurări la care sunt arondaţi, iar în termen de şapte zile aceştia primesc documentul, gratuit, prin poştă.

„Dosarul trebuie să conţină o solicitare scrisă la care anexează o copie a cărţii de identitate sau a certificatului de naştere, cardul fiind obligatoriu şi pentru copii. De asemenea, asiguratul trebuie să facă dovada calităţii de asigurat pe ultimii cinci ani,  adică să aducă o dovadă de la locul de muncă care să ateste că şi-a achitat contribuţia la sănătate”, au precizat oficialii CNAS. 

Aceştia au subliniat, însă, că documentul nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează într-un stat membru UE cu scopul de a beneficia de tratament medical planificat.  

Ce se întâmplă dacă pierdeţi cardul

Dacă pierd cardul european de sănătate în perioada vacanţei, românii nu trebuie să se îngrijoreze, pentru că pot beneficia de tratament medical şi în lipsa acestuia. „În situaţia în care asiguratul se află pe teritoriul unui stat membru şi, din diverse motive, nu se mai află în posesia cardului european, el trebuie să contacteze casa de asigurări care i-a emis documentul pentru a solicita un certificat provizoriu de înlocuire, care are exact aceleaşi beneficii ca şi cardul european. Certificatul provizoriu este trimis în termen de 24 de ore de la solicitare”, mai arată oficialii CNAS. 

Pe de altă parte, aceştia atrag atenţia că în situaţia în care aţi obţinut un card, însă, pe perioada sa de valabilitate, nu mai îndepliniţi toate condiţiile necesare eliberării lui (cum ar fi plata la zi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate – n.r.), iar, în aceasta perioadă, beneficiaţi totuşi de servicii medicale în cadrul unei deplasări în afara ţării, la întoarcere veţi suporta din propriul buzunar contravaloarea consultaţiilor primite. Mai precis, într-o asemenea situaţie, casa de asigurări de sănătate emitentă a cardului va rambursa contravaloarea acestor servicii instituţiei din statul membru care a acordat tratamentul, urmând ca, ulterior, să recupereze contravaloarea acestora de la cel care a beneficiat de consultaţii. 

Cum e afară

Dacă la noi asiguraţii sunt nevoiţi să meargă la sediile caselor de sănătate de care aparţin pentru a intra în posesia cardurilor europene, în alte state cetăţenii trebuie doar să-l solicite printr-un SMS trimis de pe telefon. Mai mult, sunt ţări care emit aceste documente automat pentru cei care achită contribuţia la sănătate. 

Cardul european versus asigurarea privată 

Sunt şi români care, atunci când pleacă în concediu, optează pentru asigurarea privată de sănătate, şi nu pentru cardul european. Diferenţa este că în baza asigurării private românii se pot trata în caz de urgenţe în orice clinică privată sau publică din ţara în care se află. Posesorul însă trebuie să aibă bani asupra lui, costurile urmând să-i fie decontate de asigurator abia la revenirea în ţară.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite