Candidatul „nebun” din oraşul de la gurile Deltei Dunării

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se declară anti-sistem, anti-şpagă şi voluntar DNA. Este unul dintre românii întorşi din Diaspora aşa cum le cere statul să se întoarcă şi celorlalţi români plecaţi din ţară. S-a luat la trântă cu morile de vânt, candidează ca independent la Primăria oraşului Tulcea. Fără sponsori, fără partid în spate, fără susţinerea unor organizaţii sau a unor nume cu influenţă.

Îşi riscă proprii bani câştigaţi în ani de muncă, la mii de kilometri de ţară. Îşi riscă afacerea. Îşi riscă sănătatea şi familia. Se declară antisistem, antişpagă şi voluntar DNA. Şi-a rupt oasele muncind în străinătate, dar s-a întors să investească în oraşul frumos de la gurile Deltei Dunării, Tulcea. Vrea să facă ceva pentru urbea natală, pentru cetăţenii săi: „sunt multe de făcut, dar trebuie facute exact acele lucruri care îţi stau pe creier zi de zi... acele lucruri care te dezgustă şi îţi dau sentimentul de resemnare.” Este unul dintre românii întorşi din Diaspora, aşa cum le cere statul să se întoarcă şi celorlalţi români plecaţi din ţară. S-a luat la trântă cu morile de vânt, candidează ca independent la Primăria oraşului Tulcea. Fără sponsori, fără partid în spate, fără susţinerea unor organizaţii sau nume cu influenţă.

Marian Valentin Şelaru are alături doar de câţiva tineri, simpatizanţi de pe reţelele sociale şi tulcenii întâlniţi pe stradă. Aşa l-am găsit şi eu. Am prostul obicei, din când în când, să încerc să-i mai iscodesc pe tinerii „politicieni”, unii aflaţi în slujba partidelor mari sau a altora mici, insignifiante. Vreau să aflu ce-i mână în politică, dacă ştiu cu ce se mănâncă aceasta şi unde vor să ajungă. Răspunsurile, sincere sau nu, relevă nişte tineri „politicieni” ignoranţi, irelevanţi, care habar n-au de politică, dar sunt folosiţi de alţii: de talibani, de penali, de escroci. Din păcate, primenirea clasei politice nu se va face niciodată cu astfel de copii păcăliţi de şmecheri.

Marian Valentin Şelaru iese din tiparele noii „clase politice româneşti”. Am vrut din start, să văd cu cine vorbesc şi l-am întrebat direct, deoarece, acum se poartă candidaţii penali şi candidaţii agenţi acoperiţi, dacă a avut sau are probleme cu legea şi dacă este agent acoperit. Mi-a răspuns cu majuscule „NICIODATĂ. NU AM FĂCUT POLITICĂ ŞI NU SUNT ÎNSCRIS ÎN NICI UN PARTID POLITIC.” Este profesor de sport de meserie şi mic întreprinzător. Are o părere foarte proastă despre politcieni:

„În 26 de ani de democraţie reprezentativă, nici până la această oră, cei care sunt în fruntea statului, a partidelor, a tuturor instituţiilor publice naţionale, locale nu au înţeles că sunt în slujba cetăţeanului, că cetăţenii plătesc salariul pentru munca lor depusă. Se folosesc de funcţii pentru a fura din banul public,petru a manipula, petru a servi grupurile de interese. Legea este pentru toţi, chiar dacă eşti om de rând, edil, senator, premier, preşedinte”.

Ce vă mână în lupta electorală?
Am stat prea mult deoparte şi cred că este timpul să schimbăm ceva. Avem drepturi şi ele trebuiesc respectate fiind de accord cu obligaţiile. Trebuie să fim implicaţi în administraţia locală, fie cetăţeni, fie funcţionari publici, în favoarea tuturor cetăţenilor oraşului, nu a grupurilor de interese. Nu am partid în spate sau pe altcineva. Sunt un mic antreprenor care încearcă să supravieţuiască, pe piaţa tulceană fiind o corupţie şi o birocraţie extrem de mari şi bine puse la punct.

Credeţi că merită să vă riscaţi banii agonisiţi în anii de trudă, la mii de kilometri de ţară?
Îmi fac datoria de cetăţean şi doresc ca şi alţii să facă acest lucru, pentru că numai aşa poţi să trezeşti un simţ civic adormit şi să obţii nişte drepturi garantate de Constituţia României, dar care lipsesc cu desăvârşire. E foarte greu să reuşeşti ca independent, dar nu imposibil. Am făcut Facultatea de educaţie fizică şi sport, dar am plecat din ţară pentru un trai mai bun. M-am întors acasă, să investesc, să pot trăi demn în ţara mea şi se pare că mi-a reuşit, în ciuda faptului că am fost călcat în picioare de autorităţi şi dus până la stadiul în care să renunţ. Nu am renunţat. Au renunţat cei cu care m-am luptat, pentru că sunt antisistem, antişpagă şi voluntar DNA. Altfel nu ai cum să fii, când în 3 ani de zile te calcă 27 de controale ale instituţiilor locale şi tot încearcă să te convingă să mergi cu ei, dar refuz în continuare să le fac jocul, pentru că vreau să beneficiez de drepturile mele ca cetăţean al acestei ţări. M-au luat de nebun-”nu te du,mă, la nebunul ăla, că nu scoţi nimic de la el.” Suntem mulţi cu această mentalitate dar sunt amorţiţi în starea actuală şi le este teamă să reacţioneze…Nu suntem sclavii nimănui la noi în ţară…părinţii mei nu au lăsat în urma lor un sclav, ci un tânăr care face ce au făcut şi ei…s-au bătut cu sistemul şi unii avocaţi au făcut carieră pe spatele lor.

Nici până la ora asta, lumea nu a înţeles că orice funcţionar public, orice primar, guvernant sau ce or mai fi este prin lege, în slujba cetăţeanului şi nu cetăţeanul în slujba lui. Politicienii te cheamă la vot odată la 4 ani, după care te aruncă într-un colţ de unde priveşti cum ei se îmbogăţesc.

Pare că sunteţi un om hotărât, cu o mentalitate nouă, pornit să facă o schimbare şi în mentalitatea şi viaţa tulcenilor.
Se poate, numai că generaţia a treia ne trage în jos şi ca să câştigi, trebuie să trezeşti tinerii. Altfel, nu avem nici o şansă. Nici generaţia a treia nu trebuie ignorată. Dacă nu ai un bătrân, trebuie să-l cumperi, dar trebuie să văd ce cumpăr. Tot ce fac este din dorinţa de a trezi şi a reuşi să realizăm ceva în Tulcea, acest oraş superb, dar în care oamenii care îl conduc sunt reduşi la viziune şi interes comunitar. 20 de capete pot face mai mult decât 2 sau 3, iar 10 guri care ţipă sunt mai puternice decât 100 care tac. Nu vreau să păcălesc pe nimeni cu promisiuni pentru că m-aş păcăli pe mine. Este foarte periculos, dar atunci când rişti 80% ai şanse să câştigi pentru că schimbarea vine de la grup nu de la persoană. Statul te vrea închis la minte, aşa poate manipula un bătrân curat, deschis la minte, sănătos, care te-ar putea îndruma pe drumul cel bun, dar un bătrân sărman care nu ştie pe ce lume trăieşte, te poate distruge din prisma avantajelor minore primite de spaţiul restrâns al mentalităţii. Nicăieri nu este mai bine ca acasă. Aici e ţara mea şi sunt mândru că sunt roman oriunde mă duc în lumea asta.

Suntem cei mai inteligenţi, dar unii români sunt şi puturoşi cu mâna întinsă.

N-aţi fost tentat să intraţi în politică, nu vi s-a propus să intraţi în niciun partid?
Am avut oferte din partea unor partide, dar am refuzat.A avea în spate un partid înseamnă a avea obligaţii faţă de grupuri şi persoane. Singura obligaţie pe care o pot avea este doar faţă de cetăţeni. Am ieşit în faţă pentru că îmi doresc un oraş ca afară, un oraş unde cetăţenii au drepturi şi sunt respectaţi de autorităţi. Cetăţenii trebuie susţinuţi de autoritatea locală pentru orice idee şi necesitate care duce la bunul mers şi la dezvoltarea comunităţii.Vreau să demonstrez că poţi face campanile elctorală din bani proprii şi nu din bani publici, pentru că îmi doresc ca oamenii să-şi obţină drepturile. Ca să îţi fie bine, trebuie să faci celui de lângă tine bine şi automat, îţi va fi şi ţie bine. Merită să risc pentru că am înţeles foarte bine democraţia şi pentru că se poate.

Cum aţi fost primit de tulcenii care v-au dat semnăturile de susţinere? Dar de candidaţii celorlalte partide?
Foarte multă lume a apreciat curajul meu, faptul că intru în cercul în care dacă nu ai caracter, demnitate şi curaj nu vei mai ieşi niciodată. Omul simplu trebuie implicat mai mult în politică. Totul se face împreună cu oameni, lângă oameni. Am întâmpinat greutăţi în strângerea semnăturilor. Am fost plimbat din uşă în uşă, din birou în birou, la Primăria Tulcea, pentru obţinerea autorizaţiilor pentru amplasarea unui cort. Chiar şi după obţinerea autorizaţiei am fost controlat de primarul penal actual. Teama de a pierde fotoliul scump este mare. Acum, în Tulcea sunt 11 candidaţi la alegerile locale, dintre care 4 independenţi. Niciodată, în ultimii 100 de ani, n-au fost atâţia, să vedem câţi vor rămâne. Partidele se folosesc de oameni atunci când simt că pierd puterea, în rest este o mare piesă de teatru. Nu mi s-a propus nici un troc pentru că lumea mă ştie ca fiind un om care nu accept şpaga, minciuna şi nu lasă loc de jocuri de culise. Nu am nici un sponsor deoarece dacă te sponsorizează doresc ceva la schimb, nicidecum obţinerea şi respectarea drepturilor oamenilor. Echipa este formată din câţiva tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 38 de ani şi alţi câţiva tulceni activi pe reţeaua de socializare. Orice ajutor de bun augur, orice idee este primită. Lumea este foarte activă.

Am aflat foarte multe probleme de la oameni. Au multe informaţii, dar se tem că dacă vorbesc îşi vor pierde locurile de muncă. Este incredibil să vezi, să auzi lucruri făcute de grupurile de interese din Tulcea, dar numai pentru ei, nu şi pentru oraş şi cetăţeni. Cea mai mare dovadă este felul în care arată acest oraş situat la gurile Deltei Dunării, care ar trebui să fie cel mai frumos şi arătos din prisma vecinătătţii cu această minune naturală.

Ce şanse de câştig credeţi că aveţi?
Dacă vom urma paşii care trebuie făcuţi în campania electorală vom ajunge în primele 3 locuri. Vreau să scot din mintea tulcenilor cele mai bune idei pentru oraş, cele mai bune proiecte şi cele mai perfecte variante de a cheltui banii publici fără interese obscure, fără şpăgi, fără minciuni. Tulcea este un oraş bogat numai că nu ştim să-i fructificăm avantajele. Niciun candidat nu este redutabil, unii sunt traseişti politic, candidează pe seama mogulilor, alţii ”independenţi” au aceleaşi lucruri la baza intereselor de grup şi personale. Prioritatea 0 de rezolvat a tulcenilor sunt: 1) locurile de muncă; 2) locuinţele; 3)alimentarea cu gaz; 4) asfaltul şi trotuarele.

Dacă pierdeţi ce faceţi: plângeţi după bani, daţi curs ofertelor politice, vă faceţi partid, vă vedeţi de viaţă, emigraţi?
Îmi voi vedea de viaţa mea şi voi contina să spun nu oricărei şpăgi cerute, oricărui interes de grup şi mai ales, mă voi opune sifonării banului public. Nu va reuşi nimeni să mă înregimenteze. Nu este nici un model de urmat în administraţia tulceană. Eu sunt un model uman de urmat şi ca mine ar trebui să fie toţi tinerii din ziua de azi. Este timpul tinerilor să iasă în faţă pentru că mentalitatea lor este mult mai sănătoasă decât a actualei administraţii locale. Să ridice capul din pământ şi să spună-e timpul nostru. Merităm ceva mai bine şi mai mult. Se poate.

Unde vă vedeţi peste 4 ani: în politică, în afaceri, simplu cetăţean anonim, un model pentru tineri sau la Beciul domnesc?
La Primărie şi un model pentru tineri.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite