Cămine de lux în centrele universitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii care îşi doresc să studieze în marile centre universitare precum Bucureşti, Cluj, Timişoara sau Iaşi pot locui în condiţii foarte bune atât în căminele de stat, cât şi în cele particulare. Dacă la cele de stat criteriile de obţinere a unei camere depind în mare parte de performanţele academice, la cele private contează posibilităţile financiare ale studenţilor.

Tinerii cazaţi în căminul Leu A ce aparţine Facultăţii de Electronică din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB) locuiesc în condiţii decente, întrucât camerele au fost renovate în urmă cu aproximativ doi ani. Preţul lunar, pentru o persoană, al unei camere variază între 80 de lei şi 120 de lei.

Ramona Şerb, o studentă în anul I, care locuieşte în acest cămin, spune că este mulţumită în primul rând pentru că are baie în cameră, nu pe hol precum în multe dintre căminele facultăţilor de stat. Ramona împarte camera de cămin de peste 20 de metri pătraţi cu încă două colege. Potrivit directorului Întreţinere Patrimoniu din UPB, Constantin Zaharia, “circa 3.000 de studenţi se luptă anual pentru a obţine o cameră în cele trei cămine ale Electronicii, în condiţiile în care sunt în jur de 2.000 de locuri. Prioritate au cei cu medii mari”.

Garsoniere moderne în căminele Medicinii

Camerele căminelor „U” din zona Regie, ce aparţin Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, sunt modern utilate. În căminul U2, de exemplu, studenţii sunt cazaţi în garsoniere spaţioase. Garsoniera de peste 30 de metri pătraţi are parchet laminat şi termopane. “Îmi place că am bucătărie şi baie proprii. Preţul este unul accesibil, plătesc 120 de lei lunar.

Nu mi-am adus de acasă decât televizorul, cuptorul cu microunde şi frigiderul”,  a spus Adriana Cocora, o studentă la Medicină în anul al II-lea. Ea a adăugat că pentru a obţine o cameră într-un astfel de cămin contează performanţa academică în primul rând pentru cei din anul I, studenţii care au locuit în anii trecuţi la cămin păstrându-şi locurile.

De asemenea, un anumit număr de locuri sunt alocate orfanilor, celor cu o situaţie materială precară, studenţilor străini sau bursierilor.

Preţ dublu la căminul privat

O alternativă de cazare sunt căminele particulare. În căminele Universităţii „Spiru Haret“ din Capitală, tinerii au parte de condiţii decente, la preţuri duble însă faţă de un cămin de stat. O garsonieră de peste 30 de metri pătraţi în căminul C 3 din zona Apărătorii Patriei costă 250 de lei lunar.

La această sumă se adaugă preţul utilităţilor, de regulă până în 100 de lei. Camera spaţioasă are patru paturi. “Preţul este accesibil. Nu mi-aş fi permis să stau cu chirie. De asemenea, am ţinut neapărat să locuiesc la cămin, pentru a simţi din plin viaţa de student”, a explicat Mădălina Dumitrof, studentă la Drept, în anul I.

Mii de studenţi se bat pentru un loc

Criteriile pe care studenţii trebuie să le îndeplinească pentru a obţine o cameră într-un astfel de cămin diferă spre deosebire de cele de la stat.

image

Camerele din căminul Leu A au geamuri termopan, parchet laminat şi mobilier nou

„Camera se obţine după principiul primul venit, primul servit. În jur de 50% din locuri sunt ocupate de studenţii din anul I. Sunt 540 de locuri în cele două cămine din Berceni. Mii de studenţi se bat pentru ele anual”, a explicat Vicenţa Mareş, administratorul adjunct al căminelor.

Ea a adăugat că anul trecut, în singura zi de depunere a dosarului pentru obţinerea unei camere, “mii de tineri au venit chiar şi cu o zi înainte pentru a sta la rând. Pentru că au auzit zgomote, locatarii blocurilor din zonă au chemat poliţia”.

Căminele de stat, renovate la Cluj

Dacă în cele trei cămine private din Cluj-Napoca preţul chiriei lunare este de circa 300 de lei, în cele ce aparţin universităţilor cazarea costă maximum 150 de lei pe lună. Universităţile din Cluj-Napoca, Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) şi Universitatea Tehnică (UTCN) dispun de circa 12.000 de locuri de cazare. Astfel, doar 12% din cei care urmează o facultate la UBB au asigurat un loc în unul dintre căminele situate în complexul „Haşdeu”.

Cele 13 cămine din complexul „Haşdeu” au fost renovate complet şi dispun de geamuri termopan, paturi noi, mobilier nou şi utilităţi. Preţurile diferă în funcţie de numărul de locuri din camere. Astfel, un loc într-o cameră cu patru paturi costă o sută de lei, iar unul într-o cameră cu două paturi poate ajunge la 150 de lei.

image



Adriana Cocora stă în căminul „U“ din zona Regie, ce aparţine Universităţii de Medicină „Carol Davila“ din Bucureşti, într-o garsonieră de 30 de metri pătraţi, cu baie şi bucătărie proprii

În ceea ce priveşte căminele private, condiţiile, dar şi preţul diferă mult faţă de cele oferite în căminele universităţilor. „Oferim locuri de cazare la 260 de lei pe lună, iar camerele sunt de patru locuri. De asemenea, băile şi oficiile sunt comune”, ne-a spus Mureşan Daniela, reprezentanta firmei care administrează unul dintre căminele private.

630 de lei pe lună costă cazarea în regim hotelier la Akademos din Iaşi

În Timişoara nu există niciun cămin privat, iar majoritatea căminelor de stat sunt renovate. Cele mai rele condiţii sunt în clădirea veche a căminului de Medicină, unde conducerea universităţii nu a investit pentru că imobilul este retrocedat.

Condiţii de lux în cămine au studenţii de la Universitatea de Vest din Timişoara (UVT), care sunt cazaţi în căminele nou-construite de pe strada Cameliei şi Renaşterii. Şi cei care stau în căminele vechi au condiţii bune pentru că s-au făcut lucrări de renovare.

image

Căminul Akademos din Iaşi este ţinta studenţilor cu bani

Zugrăveala nouă şi termopanele nu ţine loc de confort pentru studenţii care se înghesuie într-o cameră de cămin. „Condiţiile sunt bune în toate, dar în căminele C17, C15 şi C3 sunt condiţii mai grele pentru că sunt camere de câte cinci studenţi”, a spus prorectorul responsabil de cămine, Petru Ştefea. UVT poate asigura în următorul an universitar 3.000 de locuri de cazare în cămine, care reprezintă 50% din cereri.

Akademos şi Studis, sunt printre preferinţele tinerilor cu posibilităţi financiare bune. Recent construit, căminul de stat Akademos este principala atracţie a studenţilor care au o situaţie financiară mai bună. Cei care locuiesc aici plătesc lunar 630 de lei.

Pentru această sumă studenţilor li se schimbă lenjeria, li se spală hainele şi li se face curat în cameră o dată pe săptămână. Camerele au o capacitate de câte două, trei locuri, iar studenţii au aici facilităţi cum ar fi: frigiderul, televizorul, baia din cameră, cablul, internetul şi aerul condiţionat. „Căminul e curat, se păstrează liniştea şi poţi să înveţi liniştit pentru examene. Aici ai anumite condiţii pe care nu le găseşti în celelalte cămine de stat”, spune Andrada Asaftei, studentă la Universitatea „Al.I.Cuza” din Iaşi.

Nici căminele private nu se lasă mai prejos. Hotelul Studis, de exemplu, oferă condiţii de lux pentru toţi tinerii care-i calcă pragul. Tariful de noapte la acest cămin studenţesc variază de la 99 de lei pe noapte, pentru o cameră de o singură persoană, la 250 de lei pentru un apartament de tip duplex cu o capacitate de patru locuri.

Studenţii se pot caza în Akademos în funcţie de media pe care o au, indiferent dacă fac facultatea pe locurile subvenţionate la buget sau sunt  înscrişi pe locurile cu taxă. La Hotel Studis vin în general studenţii care preferă să locuiască în condiţii de lux, nu există criterii de selecţie.  Au colaborat Oana Ciornia, Radu Neag, Daniel Dancea

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite