Caiet de sarcini: liber la mizerie pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotelierii care vor să concesioneze perimetrele de plajă scoase la licitaţie nu mai sunt obligaţi să planteze coşuri de gunoi.

Timp de trei zile, administratorul plajelor, Direcţia Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral, organizează licitaţie pentru închirirea sectoarelor de plajă rămase libere. Mai bine de 70% din suprafaţa plajei este deja închiriată încă de anul trecut sau din 2010 pentru perioade de unu-doi ani, cu posibilitate de prelungire până la cinci ani. Plajele foarte căutate, ca cele din faţa hotelurilor Vega, Iaki, Perla, Parc (Mamaia), zona Steaua de Mare, Acapulco (Eforie) şi Belvedere (Olimp), sunt concesionate deja oamenilor de afaceri care deţin aceste hoteluri.

Ieri a avut loc prima licitaţie pentru alte 109 sectoare, însă hotelierii nu s-au înghesuit să liciteze, chiar dacă preţurile sunt cuprinse între un leu şi zece lei pe metru pătrat, iar din caietele de sarcini a dispărut obligativitatea coşurilor de gunoi şi a duşurilor plantate pe plajă. S-au depus doar 97 de oferte pentru 42 de sectoare de plajă. Pentru cinci sectoare s-a depus o singură cerere. În această situaţie, licitaţia se va reprograma. Preţurile de pornire pentru un metru pătrat pornesc de la 1,1 lei şi ajung la 10,98 lei, fără TVA.

Mamaia, cea mai scumpă

Unul dintre primele sectoare licitate ieri a fost plaja din faţa Barului Melody din staţiunea Mamaia. Pentru acest sector s-au depus două oferte. A câştigat oferta licitată de Cristian Ciobanu, care a oferit cu 40% peste preţul iniţial de 10,98 lei pe metru pătrat. Colega de licitaţie, Mihaela Caraivan, a pierdut.

În acest an, agenţii economici care au cumpărat caiete de sarcini au rămas surprinşi când au văzut că nu mai trebuie să deţină utilaje de făcut curăţenie pe plaje şi să monteze duşuri şi grupuri sanitare.  „Dacă în caietele de sarcini din 2006 acestea erau obligatorii, acum, aceste condiţii nu mai sunt trecute", a spus Sorin Greavu, reprezentantul Romned Port Operator, care a depus oferte pentru concesionarea a două sectoare de plajă din Mamaia şi Eforie.

Şi cu aceste obligaţii în contract şi fără ele litoralul românesc nu a excelat niciodată la capitolul curăţenie. Coşurile de gunoi acolo unde au existat au fost golite forte rar, nisipul a fost afânat când şi când, iar mare parte din nisip a fost sub stăpânirea şezlongurilor. La capitolul imagine se mai adaugă beach-barurile care s-au întins mai mult decât permitea legea, de 20 de metri pătraţi.

"Dacă în caietele  de sarcini din 2006 tomberoanele şi duşurile erau obligatorii, acum, aceste condiţii nu mai sunt trecute.''
Sorin Greavu Romned  Port Operator

11 lei, fără TVA, reprezintă preţul de pornire pentru un metru pătrat de plajă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite