Burtea. De la TVR

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Personajul se numeşte Sorin Burtea şi îl ştiu pe sticla TVR parcă nu de o viaţă, ci dintr-o viaţă anterioară

Sunt în concediu în Bulgaria. E 1 august, ard după ştiri din ţară, nebunia cu referendumul e în toi, Euronews dă doar o ştire scurtă, CNN nu dă nimic, iar în camera de hotel se vorbeşte româneşte doar pe TVR Internaţional. Aici, la ore fixe, se difuzează doar primele trei minute din jurnalele TVRInfo, după care se trece la un program intensiv de nostalgii - vechi producţii de aur ale TVR, dar şi filme stupid-comunistoide, al căror unic merit e că vedem cum arătau actorii celebri când erau tineri. În josul ecranului, pe „burtieră", nu curg deloc ştiri din ţară, ci doar, la nesfârşit, aceeaşi informaţie: adresele secţiilor de votare din străinătate - chiar dacă votul la referendum a fost alaltăieri. TVRi e repetent la informaţie, poate vedem şi altceva.

Începe o emisiune. E pe parte economică. Format minimalist - o masă, două scaune, realizatorul şi invitatul. Invitat e directorul unei firme de leacuri naturiste. Se vede bine că cei doi se cunosc, realizatorul aminteşte că directorul firmei i-a mai fost invitat de mai multe ori şi pe TVR 1, la emisiuni care ar fi făcut „o audienţă formidabilă". Realizatorul explică apoi de ce a simţit nevoia să-l cheme şi pe TVR Internaţional: „Pe canalul 1, tot timpul aveam probleme pentru că nu puteam să prezentăm produsele aşa cum trebuie, nu puteam să vorbim în esenţă, pentru că intram sub incidenţa reclamei. Acest canal nefiind sub aceeaşi legislaţie, are dreptul să prezinte". Şi s-a ţinut de cuvânt. A prezentat produse cu nume şi prenume, cutiile cu leacuri erau pe masă, la vedere, au vorbit îndelung despre efecte curative şi beneficii miraculoase - de zici că erai pe un program de teleshopping sau de vrăjitorie, şi nu pe un canal al televiziunii publice. Nu ştiu dacă realizatorul şi-a dat seama ce splendoare de autodenunţ tocmai comisese - dar cel mai probabil că nu. Căci cercetări ulterioare mi-au arătat că pe site-ul YouTube sunt tone cu emisiuni la fel de interesante, bucşite cu publicitate nu mascată, ci deşănţată de-a binelea, produse de acelaşi personaj.

Personajul se numeşte Sorin Burtea şi îl ştiu pe sticla TVR parcă nu de o viaţă, ci dintr-o viaţă anterioară. De şapte ani e membru în Consiliul de Adminsitraţie al postului public, ca reprezentant al salariaţilor, printre care, se zice, e foarte popular. Trimite mesaje cu „La mulţi ani!" de ziua fiecărui angajat al TVR, iar unele guri spun că îşi întreţine popularitatea şi prin faptul că e un fel de bancher al salariaţilor, îi împrumută cu bani pe cei aflaţi la strâmtoare. „De ce e atât de interlop Mararu, pentru că dădea bani la oameni?", s-a întrebat cu ochii în lacrimi poliţistul Şoric şi a ajuns şomer. De aia e interlop, dom' Şoric, că dădea bani cu camătă, Burtea dă fără dobândă. Sau, după cum se vede, cu dobânda în altă parte.

Nu ştiu dacă din „audienţa formidabilă" a emisiunilor lui Sorin Burtea face parte şi Claudiu Săftoiu, nu ştiu dacă preşedintele TVR ştie ce face Sorin Burtea pe canalul public care „nu intră sub incidenţa reclamei". Dar dacă programul său de reformă a TVR nu are în vedere şi curmarea unor practici care amintesc de preistoria TVR, când Tatulici ne invita joi, pe programul 2, să punem botul şi banii la Caritas, putem paria de pe acum că Claudiu Săftoiu îşi poate atârna un nou eşec în CV.

Liviu Avram este redactor-şef adjunct "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite