Baladă pentru Cătălin (5)

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicăm astăzi ultima parte a scrisorii adresate redacţiei „Adevărul" de soţii Grigore şi Elena Doina Haidău din Târgu-Jiu.

Fiul lor, Grigore-Cătălin Haidău, a murit în decembrie 1989 la Braşov, împuşcat de „terorişti" neidentificaţi. Avea 19 ani şi era elev-caporal la Şcoala Militară din Braşov.

„În aprilie 1990, la patru luni după moartea lui Cătălin, soţia mea a mers la Buşteni, la o perfecţionare pe linie de serviciu.

Într-una din zile s-a deplasat la Braşov pentru a aprinde o lumânare la locul unde a murit băiatul nostru. Ajungând la Şcoala Militară, i-a cerut permisiunea comandantului, lt.-col. Popescu (tot el era comandant, ca şi în decembrie 1989), s-o lase să aprindă o lumânare în incinta Şcolii, acolo unde a murit Cătălin. Comandantul a refuzat intrarea în Şcoală a soţiei mele, pe motiv că-i secret militar.

Cu lacrimi în ochi, n-a mai insistat când a văzut că în biblioteca biroului său mai era tabloul lui Ceauşescu. Şi-a dat seama cu cine vorbeşte.

Se zice că acel ordin sinucigaş, «Desant paraşutat deasupra Şcolii, deschideţi foc!», ar fi fost dat de către lt.-col. Popescu, recunoscându-i-se vocea.

Am omis să vă spun că în scrisoarea lui Cătălin (în plic) am găsit unele decupaje din ziarul «Transilvania», care relatau evenimentele din 22 decembrie la Braşov.

Cu durere în suflet v-am scris aceste pagini eu şi soţia mea, Elena Doina. Martor ne este Dumnezeu".

Există în scrisoarea soţilor Haidău câteva insinuări şi acuzaţii neprobate. Ele pot fi puse pe seama durerii a doi părinţi care şi-au pierdut fiul în floarea vârstei. Dar nu este exclus ca ele să fie adevărate.

Iar pentru ca absurdul să fie total, ordinul de înaintare, post-mortem, la gradul de sublocotenent a elevului-caporal Haidău Grigore-Cătălin, „Erou jertfit pe altarul libertăţii şi demnităţii româneşti", a fost semnat, la 14 ianuarie 1990, de generalul-ucigaş Nicolae Militaru! Acesta era ministru al Apărării Naţionale şi avea pe conştiinţă sute de morţi, victime ale măcelurilor puse la cale de mintea sa diabolică. Nu ştim, deocamdată, dacă şi în „cazul Braşov" a avut vreo implicare.

Ne reîntâlnim mâine, tot aici, pentru a parcurge împreună ultima scrisoare a elevului-caporal Grigore-Cătălin Haidău către părinţii săi. Scrisoare concepută cu câteva ore înainte de a muri şi pe care n-a mai apucat s-o expedieze.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite