Bac-ul impostorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen realizat de Vali Ivan
Desen realizat de Vali Ivan

Există suspiciuni că un sfert dintre elevii care au susţinut Bacalaureatul special, dedicat olimpicilor şi sportivilor, n-aveau ce să caute pe liste, neîndeplinind condiţiile cerute de Ministerul Educaţiei.

BAC-ul olimpicilor, desfăşurat la finalul lunii trecute, a generat un scandal ruşinos după ce s-a descoperit că fiica Doinei Melinte, fosta preşedinte Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANST), a intrat la examen deşi nu avea nicio legătură cu sportul. Cazul Daianei Melinte, fata fostei mari sportive, nu este însă singular, astfel că ministrul Educaţiei Liviu Pop a dispus demararea unei anchete privind modul în care elevii au ajuns pe listele de examen.

Motivul fraudei este simplu. Anul trecut promovabilitatea la BAC ul olimpicilor a fost de 90 %, iar la BAC ul normal, susţinut de restul elevilor, de numai 50%. Astfel, temându-se de un eşec lamentabil şi în această vară, tot mai mulţi elevi, sportivi sau mai degrabă prieteni cu sportul, au apelat la pilele şi relaţiile pe care le aveau la Federaţii, pentru a fi trecuţi pe liste, crezând că examenele vor fi facile. În comunicatul oficial al Ministerului Educaţiei se precizează că participanţii la sesiunea specială de bacalaureat trebuie să fie olimpici la discipline (matematică, chimie, fizică etc) sau întreceri sportive, dar şi participanţii la concursurile internaţionale sau elevi care se află în loturi de pregătire pentru competiţiile internaţionale în perioada rezervată sesiunii normale (11 iunie - 6 iulie).

Această a doua parte a dat liber la fraude, mai ales că şi sistemul a favorizat situaţia. Federaţiile au trimis direct la Ministerul Educaţiei listele fără ca acestea să fie verificate de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) sau de ANTS, foruri care puteau cunoaşte sportivii. Aşa s-a ajuns ca pe listele pe care în mod normal trebuiau să se regăsească sportivi importanţi să fie trecuţi falşi sportivi, ori reprezentanţi ai unor federaţii gen radioamatorism, karate, şah, paraşutism sau orientare sportivă, despre care nimeni nu ştie pentru ce se pregătesc în perioada BAC-ului normal.

Din calculele Comitetului Olimpic Sportiv Român, doar 108 sportivi aflaţi la vârsta Bacalaureatului sunt în evidenţele Centrelor Naţionale de Pregătire, iar la examen s-au prezentat 877 elevi. Scăzându-i pe cei 40 care sunt olimpici la discipline şcolare, precum matematica, fizica, chimia, rezultă că 729 elevi sunt angrenaţi în pregătire sau participă chiar la concursuri internaţionale. Un număr exagerat şi dublu, faţă de cel de anul trecut. Neoficial, se vorbeşte că în jur de 200 de elevi au fost trecuţi prin fals şi se aşteaptă rezultatele anchetei.

Rezultatele proaste au atras atenţia

„COSR a solicitat ANST şi MECTS să demareze o investigaţie serioasă vizavi de modul în care au fost realizate înscrierile sportivilor de performanţă şi a cerut lista cu elevii, dar şi criteriile care i-au recomandat pe fiecare în parte şi persoanele implicate în această selecţie", a anunţat oficial Comitetul Olimpic. Reacţia forului sportiv a venit însă abia după ce au fost publicate rezultatele dezastruoase ale concursului.

Practic, BAC-ul olimpicilor a avut promovabilitate de numai 34 %, medie ridicată însă de olimpicii la discipline, nu la întrecerile sportive. Probabil că dacă altele ar fi fost rezultatele s-ar fi trecut mai uşor peste modul în careau fost întocmite listele, dar cum notele obţinute de toţi cei care ar fi trebuit să fie sportivi de cinste au aruncat într-o lumină proastă nivelul de pregătire şcolară al acestora, COSR s-a simţit dator să intervină. Fapt confirmat chiar de o parte din comunicat în care se spune că „ COSR s-a declarat neplăcut impresionat de promovabilitatea extrem de scăzută şi surprins de numărul mare de candidaţi". Deci întâi de promovabilitate şi abia apoi de număr.

Federaţiile, între minciuni şi „nu ştiu"

Prinse cu mâţa în sac, Federaţiile dau din colţ în colţ atunci când trebuie să explice cum au fost întocmite listele. „Domnul preşedinte ştie, sau secretarul general!", am auzit cel mai des răspuns, după care, evident, nici preşedintele, nici mâna lui dreaptă, n-au fost de găsit. Toată lumea ştie că listele au fost umflate, dar nimeni nu-şi asumă răspunderea.

„Suntem într-o şedinţă în care dezbatem şi acest caz. Vă sunăm după ce se termină", a fost maximum unei explicaţii oficiale primite. Cât despre cazul Daianei Melinte preşedintele Federaţiei de Canotaj, Elisabeta Lipă, care e şi comandant la Clubul Sportiv Dinamo, se jură că fiica Doinei Melinte este sportivă, deşi nimeni n-a văzut-o nici măcar într-o barcă pe Lacul Herăstrău?

Fotbaliştii nu s-au prezentat

Pe listele de BAC au fost înscrişi şi fotbaliştii de la Under 19 însă aceştia nu au mai ajuns la examene, deoarece au fost la turneul final din Serbia. Stanciu (Vaslui), Buzbuchi, Mitache, Gavra şi Puţanu (Viitorul Constanţa) vor da examenul în luna august. Tot atunci se va prezenta în sală şi atacantul Universităţii Cluj, Vlad Morar, care a căzut la această sesiune. Între cei care au susţinut BAC-ul olimpicilor se regăsesc şi alţii copii de sportivi: Caciureac Sergiu (reuşit), Gliga Roberto (respins), Tovfalvi Orsolya (respins).

"Sper ca Daiana Melinte să fie un caz unic în sportul românesc şi să nu avem şi alte surprize la verificări.''
Carmen Tocală preşedinte ANST

Exemplu pozitiv: Toţi tenismenii sunt în ITF

„Adevărul" a verificat toate numele înscrise de Federaţia Română de Tenis, o federaţie controversată, pe listele de BAC, şi a constatat că toţi cei 24 de sportivi înscrişi al examen sunt în clasamentele ITF (Federaţia Internaţională de Tenis), chiar dacă unii dintre ei apar mai jos de locul 1000.

Elevii nu suferă

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop (foto), a anunţat că aşteaptă ca vinovaţii pentru aceste fraude să fie traşi la răspundere, dar a precizat că niciun elev nu va avea de suferit. Neoficial, se anticipează un val de sancţiuni la nivelul secretarilor generali şi probabil o mai mare atenţie la întocmirea listelor din 2013. Iniţial, BAC-ul olimpicilor era destinat numai elevilor angrenaţi în concursuri pe discipline, dar cu timpul au fost cooptaţi şi sportivii, care treptat au acaparat această excepţie, devenită şi o afacere a Federaţiilor.

info
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite