Aurelia Cristea: Interzicerea completă a fumatului trebuie extinsă la cluburi, restaurante şi spaţii de joacă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Potrivit Aureliei Cristea, fumatul trebuie interzis nu doar în instituţiile publice FOTO Adevărul
Potrivit Aureliei Cristea, fumatul trebuie interzis nu doar în instituţiile publice FOTO Adevărul

Deputatul Aurelia Cristea susţine că fumatul ar trebui interzis nu doar în instituţiile publice ci şi în cluburi, restaurante şi spaţii de joacă.

„Este foarte important că Senatul României a făcut acest prim pas în interzicerea completă a fumatului în instituţiile publice. Consider însă că interzicerea completă a fumatului trebuie extinsă şi la baruri, cluburi, discoteci, cafenele, restaurante şi în alte unităţi de alimentaţie publică, nu doar în instituţiile publice, modificare susţinută de societatea civilă prin numeroase petiţii, dezbaterea şi consultarea publică organizată la Cluj întărind acest demers. Nu putem avea jumătăţi de măsură când vine vorba de sănătatea copiilor noştri”, a declarat Aurelia Cristea.

Ea propune ca prin proiectul legislativ pentru modificarea şi completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun să se interzică complet fumatul şi în spaţiile de joacă pentru copii, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost votată, în 18 martie, de senatori cu 86 de voturi „pentru”, 30 „împotrivă” şi opt abţineri.

Medic: „Vor să dea o lege care să prevadă ceva ce deja există”

În opinia Magdalenei Ciobanu, coordonatorul programului naţional „Stop Fumat”, propunerea legislativă este de bun augur. În schimb, pneumologul subliniază că actuala legislaţie, care nu se respectă, prevede deja interzicerea fumatului în instituţiile publice, în şcoli şi în spitale.

„Toate acestea sunt locuri de muncă, iar fumatul la locul de muncă este interzis prin lege încă din anul 2008 şi este permis strict în spaţii special amenajate. Faptul că în Parlament nu se aplică legea este cea mai bună dovadă a faptului că ea este inutilă la ora actuală. Practic, vor să dea o lege care să prevadă ceva ce deja există”, a explicat doctorul Magdalena Ciobanu.

În prezent, subliniază medicul, instituţiile sunt obligate la cheltuieli suplimentare prin amenajarea unor spaţii pentru fumători în timp ce anumite locuri nu permit crearea lor. Legea prevede şi amenzi, dar reprezentanţii Inspecţiei Sanitare de Stat nu au mers în controale prin spitale, instituţii publice sau şcoli pentru a aplica penalizări.

Avantajele interzicerii fumatului

„Aceste excepţii de la lege nu sunt bune. În aproape toate ţările europene, în afară de Germania şi Austria, fumatul în instituţiile publice este interzis. Nimeni nu poate să interzică fumatul de tot, dar ai obligaţia să îl reglementezi. Problema o reprezintă fumul pe care ţigările îl emană”, a mai spus Magdalena Ciobanu.

Potrivit acesteia, ar fi numeroase avantaje ale interzicerii fumatului în instituţiile publice.
„În şase luni, rata infarctului de miocard scade cu până la 20%, frecvenţa naşterilor premature scade şi ea cu 20%, iar numărul internărilor în spital scade cu 16%. Aceste lucruri au fost observate de specialiştii din alte ţări unde fumatul a fost interzis în spaţiul public şi în instituţiile publice”, a conchis coordonatorul programului naţional „Stop Fumat”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite