Atenţionare. Virusul Zika s-ar putea transmite şi pe cale sexuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce autorităţile sanitare din întreaga lume au afirmat că singura modalitate de transmitere a virusului Zika este prin înţepătura de ţânţar, se pare că o altă potenţială cale de transmitere este contactul sexual.

Descoperirea, care nu este una confirmată ştiinţific, a fost făcută de cercetătorii din Texas şi a creat panică în rândul populaţiei, care preferă să meargă la medic pentru a se testa. Este şi cazul a doi români recent veniţi din Republica Dominicană care, zilele trecute s-au prezentat la camera de gardă de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală, cu toate că nu fuseseră muşcaţi de ţânţari şi nici nu acuzau stări febrile, dureri musculare şi o răceală uşoară, adică simptomele infecţiei cu virus Zika.

În urma unor investigaţii atente, cei doi braşoveni au fost trimişi acasă de medici. „S-au prezentat la Institutul Matei Balş două persoane care se întorseseră din Republica Dominicană în urmă cu o lună şi ceva. Erau asimptomatici, nu relatau înţepături de ţânţar, prin urmare nu a fost nici măcar ridicată suspiciunea de Zika”, a declarat Cătălin Apostolescu, medic infecţionist.

Românii vor merge preventiv la medic

Pshihologul Mihai Copăceanu a explicat că există o anxietate a românilor când vine vorba de infecţia cu virusuri.

„În general oamenii se sperie, tind să-i evite pe ceilalţi şi au impresia că sunt boli care se transmit prin simpla atingere. Acum, că a decretat OMS stare de alertă, va fi o stare de anxietate generală pe fondul unei slabe educaţii medicale. E posibil să se prezinte mai mulţi, preventiv, la medic”, a subliniat psihologul. Referitor la potenţiala transmitere pe cale sexuală, Copăceanu afirmă că românii au relaţii stabile faţă de alte culturi, care nu sunt atât de diversificate.

400 de cazuri de microcefalie într-o săptămână

Pe de altă parte, numărul copiilor afectaţi de microcefalie în Brazilia a crescut alarmant în ultima săptămână, conform unei raportări a Ministerului Sănătăţii, care a anunţat că au fost confirmate 404 cazuri într-o singură săptămână, de la 270, câte au fost înregistrate în săptămâna anterioară.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite