Arhiepiscopia Bucureştilor evacuează patru familii în prag de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru familii cu opt copii, printre care doi bebeluşi (unul de o lună şi două zile, iar celălalt de trei luni), au fost evacuate, în prag de iarnă, din casa aflată pe Bulevardul Regina Maria Nr. 16. „Clădirea aparţine Arhiepiscopiei Bucureştilor şi are nevoie de consolidări pentru că este cu risc seismic“. Aceasta este justificaţia instituţiei pentru faptul că a lăsat 20 de persoane în stradă.

 „Este vorba de un imobil aflat într-o stare foarte avansată de degradare, cu risc seismic ridicat, care trebuie renovat în regim de urgenţă. Iniţial, acolo locuia o singură familie faţă de care Arhiepiscopia Bucureştilor şi-a luat angajamentul că îi va da 350 de euro/lunar pentru şase luni ca să îşi plătească o chirie după ce va fi evacuată. Aceasta a refuzat până în ultimul moment. Între timp, au apărut şi alte persoane în imobilul respectiv. Nu sunt nişte victime sociale ale Arhiepiscopiei. Acele persoane s-au instalat acolo în mod abuziv. Nu este clădirea lor. Sunt nişte oameni care au intrat într-un spaţiu care nu le-a aparţinut niciodată“, a declarat pentru „Adevărul“, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu.

Pe de altă parte, persoanele evacuate spun că afirmaţiile reprezentantului BOR sunt false. „Ne-au asigurat cei 350 de euro pe lună, dar numai pentru o familie, ori noi suntem patru familii în total. Ei ştiau de la bun început câţi oameni locuiau în această clădire. Noi stăm aici de doi ani. Înainte locuiam pe aceeaşi stradă, dar la numărul 10. Acolo se află o clădire care aparţinea tot Arhiepiscopiei. Ne-au dat afară şi de acolo şi ne-au zis că nu au altă locuinţă să ne dea. Dar eu am insistat. Le-am explicat că nu vrem decât un loc unde să trăim cu copiii, că n-avem cum să ne ducem în stradă. Şi atunci ne-au dus la casa de la numărul 16. Nu ne-au trecut pe noi ca proprietari ai imobilului. Ne-au zis doar că putem sta aici, dar pe propria răspundere pentru că este cu bulina roşie clădirea. Acum ne dă afară şi de aici. Am înţeles că vor să vândă şi casa asta. De aia vor să scape de noi“, a explicat Lăcătuş Cătălina, una dintre persoanele evacuate.

Femeia mai spune că după ce s-a făcut evacuarea, cei de la DGASPC Sector 4  au spus că pot asigura cazarea familiilor pentru o noapte, însă numai dacă adulţii şi minorii vor merge în cămine diferite.  „Le-am zis că nu acceptăm aşa ceva. Nu putem să ne despărţim de copiii noştri. Aşa ceva nu se face. La noapte vom dormi în stradă“, a mai afirmat Lăcătuş Cătălina.

În somaţia transmisă de instanţele judecătoreşti se precizează că oamenilor evacuaţi le este pus la dispoziţie un apartament cu două camere, gratuit, pentru o perioadă de şase luni de zile. „Adevărul“ a apelat telefonic persoana de contact, indicată în somaţie, pentru a afla mai multe detalii despre respectivul imobil însă aceasta nu a răspuns. Acelaşi document prevede că familiile evacuate trebuie să plătească peste 2.800 de lei pentru cheltuielile judecătoreşti.

„Oamenii au aplicat pentru locuinţă socială acum patru ani. Doar anul acesta au fost în audienţă de două ori la Primăria Sectorului şi nimic“, scrie jurnalista „Dela0“, Diana Oncioiu, pe profilul său de Facebook.

FOTO: Laura Sandu

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite