Arafat o contrazice pe Moldovan: Grupul tehnico-ştiinţific nu ia decizii de la sine, ele pleacă ca propuneri pentru CNSU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raed Arafat: Grupul tehnico-ştiinţific a fost înfiinţat de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă ca un grup de suport pentru bolile înalt contagioase FOTO Inquam Photos / George Calin
Raed Arafat: Grupul tehnico-ştiinţific a fost înfiinţat de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă ca un grup de suport pentru bolile înalt contagioase FOTO Inquam Photos / George Calin

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat vineri, într-o postare pe o reţea de socializare, că nu vrea să intre „în polemici şi discuţii pe tema ordinului cu criteriile de carantinare”. Raed Arafat o contrazice pe  Andreea Moldovan, fost secretar de stat, precizând că deciziile grupului tehnico-ştiinţific „se transmit spre aprobare Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”.

„Nu doresc să intru în polemici şi discuţii pe tema ordinului cu criteriile de carantinare, care face subiectul atenţiei opiniei publice. Consider însa necesară clarificarea documentată a unor aspecte procedurale”, a scris Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.

Astfel că într-un clip video, ataşat postării, acesta explică faptul că deciziile grupului tehnico-ştiinţific „se transmit spre aprobare Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, numai acesta din urmă emiţând în final o hotărâre

„Aş dori să fac unele clarificări la situaţia cu ordinul cu criteriile de carantinare, după ce au apărut astăzi unele adirmaţii în spaţiul public cum ar fi că aceste criterii au fost discutate la nivelul DSU-lui şi la nivelul grupului tehnico- ştiinţific. Vreau să încep cu explicaţii clare asupra modului de luare a deciziilor în situaţia pandemiei, şi mai ales în ce priveşte grupul tehnico-ştiinţific. Grupul tehnico-ştiinţific a fost înfiinţat de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă ca un grup de suport pentru bolile înalt contagioase. Este un grup care include experţi, care include instituţii şi au un rol în a lua decizii şi în a propune soluţii tehnice către CNSU. De altfel, grupul are un regulament de funcţionare, care a fost aprobat acum câţiva ani, pentru că grupul este mai vechi decât pandemia în care ne aflăm. Şi dacă citim acest regulament vedem că: „hotărârile grupului tehnico-ştiinţific se transmit spre aprobare” - atenţie, spre aprobare! - Comitetului naţional pentru situaţii speciale de urgenţă, cum era numit atunci comitetul. Deci, grupul tehnico-ştiinţific nu ia decizii de la sine şi le execută, deciziile grupului pleacă ca propuneri pentru CNSU, condus de primul-ministru şi reprezentat în Comitet de miniştri şi de şefi de instituţii, unde se dă aprobare sau se poate modifica anumite criterii pe care noi propunem în alt sens pentru a ieşi hotărârea CNSU, iar unele dintre aceste decizii după ce se ia hotărârea CNSU sunt transformate chiar în acte normative cu ar fi Hotărâre de guvern sau chiar Ordonanţă de Urgenţă. Deci acesta este modul în care se ia decizia”, a explicat Raed Arafat.

VIDEO Raed Arafat vine cu precizări

Declaraţiile vin în contextul în care fostul secretar de stat Andreea Moldovan, a declarat vineri într-o conferinţă de presă alături de fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu că ordinul de ministru privind criteriile de carantină publicat în seara de dinaintea demiterii a fost dezbătut pe parcursul a două zile succesiv, la sediul Ministerului Sănătăţii.

„Discutarea lor s-a făcut în două zile succesive, la sediul Ministerului Sănătăţii, într-o companie mai mult decât selectă, reunind reprezentanţi ai INSP, de asemenea reprezentanţi ai DSU, domnul doctor Arafat, domnul doctor Călin Alexandru, iar din partea noastră un grup de epidemiologi, asistenţi medicali, domnul ministru şi cu mine. A fost o discuţie de 3-4 ore, s-a revenit a doua zi cu clarificări şi discuţii suplimentare, astfel încât forma finală a fost agreată de toată lumea atunci, la minister şi, ulterior, în grupul tehnico-ştiinţific. Fac această precizare pentru că nu am lucrat de capul meu”, a declarat Andreea Moldovan, conform Europa FM.

Iar fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat că ordinul semnat de către fostul secretar de stat Andreea Moldovan, care prevedea noi criterii pentru carantinarea unei localităţi, nu avea nevoie de un aviz al CNSU. De asemenea, acesta a adăugat că informarea premierului pe acest subiect trebuia făcută de către şeful DSU Raed Arafat.

Reamintim că Ordinul dat de ministrul demis al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost publicat marţi seara în Monitorul Oficial şi revocat de premierul Cîţu miercuri seara. Acesta prevede ca pentru municipiile cu peste 100.000 de locuitori se vor avea în vedere şapte criterii pentru instituirea carantinei zonale, între care numărul de teste, rata de pozitivare, incidenţa, gradul de ocupare a paturilor, dar şi trendul în ultimele 14 zile. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite