Apelul ziarului „Adevărul“ către politicienii români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu şi Traian Băsescu
Crin Antonescu şi Traian Băsescu

Cerem tuturor liderilor politici din România să pună capăt războiului pe viaţă şi pe moarte şi să accepte zece cerinţe care să readucă atmosfera publică în limitele democraţiei şi ale bunului-simţ.

1. Nu mai interpretaţi legile şi Constituţia pentru a vă satisface interesele politice! Legislaţia României, în ansamblul său, trebuie să fie sfântă pentru orice parlamentar sau demnitar. Aceştia nu au dreptul să invoce doar paragrafele care îi avantajează şi să le ignore pe celelalte. Schimbarea regulilor în timpul „jocului", recursul exagerat la ordonanţe de urgenţă sau la alte măsuri extraordinare, desfiinţarea organismelor care stau în calea unui scop politic nu pot fi justificate în niciun fel.

2. Nu mai atacaţi instituţiile statului! Respectaţi Justiţia chiar şi atunci când deciziile ei nu vă convin! Antrenarea în bătălia politică a unor instituţii precum Curtea Constituţională, Avocatul Poporului, Monitorul Oficial, Institutul Naţional de Statistică riscă să ducă la destabilizarea statului de drept. De asemenea, declaraţiile prin care politicienii condamnă hotărârile luate de magistraţi sau îi acuză pe aceştia că răspund la comenzi politice exercită o presiune inacceptabilă asupra puterii judecătoreşti.

3. Abţineţi-vă de la mesaje naţionalist-extremiste şi antieuropene! Replicile date cancelariilor occidentale care s-au declarat îngrijorate de criza politică pun în pericol apartenenţa ţării noastre la Uniunea Europeană. Afirmaţii precum „nu suntem colonie a Bruxelles-ului", „nu doamna Merkel votează", „Barroso este un politruc" nu fac decât să înrăutăţească relaţiile internaţionale şi aşa tensionate şi să contribuie la izolarea României. Un alt exemplu este condamnarea minorităţii maghiare pentru absenteism la votul de duminică.

4. Nu mai încurajaţi populismul şi nostalgia după regimul comunist! Pelerinajul organizat la Vila Dante, chiar în ziua referendumului pentru demiterea preşedintelui, este cel mai recent exemplu. Invitarea populaţiei şi a televiziunilor în imobilul pe care Traian Băsescu este acuzat - fără nicio dovadă - că l-ar fi renovat pe bani publici cu intenţia de a-l ocupa după terminarea mandatului readuce în memoria colectivă imaginile filmate în decembrie '89 în Casa Ceauşeştilor. Orice fost şef de stat are o reşedinţă oficială care nu poate fi comparată cu locuinţa unui cetăţean obişnuit.

5. Respectaţi-i în egală măsură pe cei care v-au votat, pe cei care nu v-au votat şi pe cei care nu s-au prezentat la vot! Catalogarea electoratului în funcţie de simpatiile politice reprezintă o atitudine intolerantă care nu îşi are locul într-o democraţie. Cuvinte precum „laşi", „viermi" sau „manipulaţi", folosite de politicieni la adresa cetăţenilor care au altă opinie politică decât ei, nu fac decât să adâncească polarizarea societăţii româneşti. Într-o asemenea atmosferă, nu se mai poate vorbi de coabitare, de linişte sau de pace socială.

6. Nu mai denigraţi presa care vă critică şi nu-i mai jigniţi pe ziariştii care nu vă sunt pe plac! Este de neconceput, într-o societate liberă, ca politicienii să răspundă acuzaţiilor din mass-media întorcându-se împotriva celor care le aduc la cunoştinţa opiniei publice. Etichetarea unor mijloace de informare sau a unor jurnalişti ca „organe de propagandă" sau „tonomate" nu poate duce decât la decredibilizarea presei. Încercările de a limita prin orice mijloace libertatea de expresie, inclusiv prin intimidare, reprezintă o ameninţare serioasă la adresa democraţiei româneşti.

7. Renunţaţi la limbajul violent, incitator şi suburban în spaţiul public! În ultima perioadă, politicieni din toate taberele au recurs la numeroase sintagme care transformă confruntarea politică într-o ceartă de mahala. Epitete precum „paiaţă", „nemernic" sau „epavă" nu fac decât să alimenteze comportamentul agresiv al unor persoane, iar violenţa verbală poate degenera, după cum s-a văzut de atâtea ori, în manifestări ale violenţei fizice.

8. Opriţi campaniile de diversiuni şi dezinformări care au aruncat în haos dezbaterile democratice şi au distrus credibilitatea României! Este regretabil că minciunile şi exagerările au devenit preponderente în acţiunile clasei politice, atât din partea puterii, cât şi a opoziţiei. Vehicularea scenariului potrivit căruia ţara noastră se îndreaptă spre „dictatură", a teoriei că serviciile secrete sunt implicate în lupta electorală, inventarea unor teme false şi folosirea unor argumente mincinoase vor avea consecinţe extrem de grave pentru viitorul democraţiei româneşti, întrucât deschid calea lui „orice este posibil" şi deturnează opinia publică de la adevăratele probleme ale ţării.

9. Încetaţi să învrăjbiţi categorii sociale sau profesionale! Nu mai târâţi oamenii de valoare în mocirla politică! Folosirea de către partide a unor mase de manevră, formate din pensionari, bugetari, sindicalişti, militari sau revoluţionari, este profund imorală. Iar asmuţirea unora contra celorlalţi, cu promisiunea că li se vor rezolva revendicările dacă susţin o tabără sau alta, nu face decât să compromită ideea de interes naţional. De asemenea, politicienii trebuie să respingă atacurile la adresa oamenilor de valoare ai României, de la Andrei Pleşu la Alina Dumitru, indiferent de opţiunile lor politice.

10. Ocupaţi-vă de problemele ţării şi ale oamenilor în loc să pierdeţi timpul în lupte politice inutile! De la începutul acestui an şi până acum, conflictul dintre putere şi opoziţie a paralizat, practic, întreaga ţară. În tot acest timp, politicienii au fost prea ocupaţi cu lupta înverşunată dintre ei pentru a mai putea gestiona criza economică sau problemele curente ale cetăţenilor. Blocarea fondurilor europene, deprecierea leului sau seceta care au afectat România în ultimele săptămâni nu se află pe agenda partidelor aflate în plin război politic.

„Pentru a repune România - acest tren deraiat - pe  şinele normalităţii, e nevoie de trei lucruri esenţiale: raţiune, decenţă şi lege. Pare o nebunie să le pretindem pe toate trei odată, acum, când nu-l avem pe niciunul. Dar altfel nu putem evada din iadul actual!"
Grigore Cartianu redactor-şef

„Politicienii români nu sunt politicieni! Fiindcă, vorba lui Churchill, un politician trebuie să aibă două calităţi: să prevadă ce se va întâmpla şi apoi să explice de ce nu s-a întâmplat. Ai noştri, din păcate, nu ştiu să facă nici una, nici alta!"
Sabin Orcan prim-redactor-şef adjunct

„Nu uitaţi că, cel puţin teoretic, aţi intrat în politică pentru a contribui la bunăstarea românului de rând. Unii aţi fost aleşi, alţii numiţi, dar nicio miză politică nu poate fi atât de mare încât să nu vă pese de niciunul dintre noi".
Adina Vlad şef de secţie

„Statele occidentale avansate gâfâie sub povara crizei mondiale. România trebuie să se concentreze pe soluţiile care să limiteze efectele urâte asupra economiei sale mult mai şubrede. Instabilitatea politică este o cale sigură de a duce ţara de râpă".
Laurenţiu Manolache redactor-şef adjunct

„Domnilor politicieni, lăsaţi naibii gâlceava asta de doi bani! Suflecaţi-vă mânecile şi treceţi la treabă! România are nevoie de investiţii publice majore, are nevoie de stabilitate legislativă şi de măsuri concrete pentru mediul de afaceri".
Lucian Pop redactor-şef adjunct

„Din cauza unui  război care este doar al vostru, performanţele olimpicilor români din ultima lună au fost umbrite de plagiatul lui Ponta, de referendumul prezidenţial şi de Vila Dante. Nu voi ar trebui să faceţi agenda publică!"
Ovidiu Marincea editor coordonator

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite