Alexandru Rafila, despre vacanţele în Grecia şi Bulgaria: „E mai puţin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în ţară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS şi preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat miercuri dimineaţă că în ceea ce priveşte opţiunea de petrecere a vacanţelor în Bulgaria şi Grecia, probabilitatea de a ne îmbolnăvi în aceste ţări este mai mică comparativ cu România.

În ceea ce priveşte opţiunea de petrecere a vacanţelor în Bulgaria şi Grecia, Alexandru Rafila a spus că „orice călătorie suplimentară poate să afecteze cifrele”, deşi cele două ţări au o incidenţă mai mică a infecţiei decât România.

„E mai puţin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în ţară. Deplasările în marea majoritate vor fi cu autoturisme individuale, ceea ce limitează transmiterea infecţiei. La începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria pe această rută (aviatică, n.red.), nu ştiu dacă din avion, dar cu siguranţă în aeroport sunt puncte nevralgice”, a subliniat el.

Alexandru Rafila a ţinut să precizeze că nu există pericol infectării prin aparatele de aer condiţionat. „E un singur studiu la care faceţi referire, care, din fericire, nu a mai avut confirmare, din alte surse ştiinţifice”.

Cifrele în scădere nu înseamnă sfârşitul precauţiei

Profesorul Alexandru Rafila a spus că „este foarte bine că cifrele sunt în scădere”, dar că acest lucru „nu înseamnă că trebuie să renunţăm la măsurile de protecţie individuală şi să revenim la un comportament care poate favoriza transmiterea virusului”.

„Nu există niciun fel de informaţie obiectivă care să arate că transmisibilitatea e mai mică în această perioadă. E posibil ca sezonul cald să afecteze transmisibilitatea, dar virusul în sine nu şi-a schimbat caracteristicile. E mult mai important să rămânem pe trend descendent decât să facem experimente, prin care renunţăm la măsurile de protecţie şi să constatăm eventual că apar focare”, a subliniat el.

Profesorul Rafila a adăugat că în România rata de transmitere se menţine în jurul valorii de 0,9, ca în majoritatea ţărilor din UE şi din Europa, cu excepţia Rusiei şi a Belarusului. 

El a spus însă că acest lucru depinde şi de vigilenţa oamenilor: „Nu e cazul să exagerăm cu relaxarea măsurilor de protecţie individuală”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite