Afacere pe model american cu afini de cultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Bujor, de 44 de ani, încearcă să introducă în România culturi obţinute "in vitro" şi vorbeşte de cinci milioane de euro profit Cea mai mare plantaţie de afini din ţară

Daniel Bujor, de 44 de ani, încearcă să introducă în România culturi obţinute "in vitro" şi vorbeşte de cinci milioane de euro profit

Cea mai mare plantaţie de afini din ţară aparţine unui băimărean care speră ca în următorii ani să vândă tone de fructe.

În comuna Şomcuta Mare din Maramureş se află cea mai mare plantaţie cu afini din România. Am văzut cu ochii mei. Un câmp plin de firicele verzi, care nu semănau deloc cu ce ştiam eu că sunt afinele, dar cică erau.

Plantaţia este a lui Daniel Bujor, un român care a locuit 16 ani în America, s-a întors în Maramureş şi acum face o căruţă de bani din cultivarea afinelor. După ce am străbătut un drum care traversează o pădure, face la stânga, apoi mai la dreapta, şi urcă, şi coboară, am ajuns. O poieniţă mare şi o întindere imensă de... O fi grâu? Secară? Unde sunt afinele?

Pe Daniel Bujor, proprietarul acesteia, l-am găsit pe câmp, supraveghea încărcarea unui camion de afini neajunşi la maturitate.

"Afacerea a început în 2003, când m-am hotărât să mă întorc în ţară după 16 ani locuiţi în SUA, unde m-am ocupat de construcţii", spune Bujor, care adugă că a terminat comunicaţiile dar s-a adaptat economiei de piaţă.

"Înainte de a mă întoarce, am analizat diferite iniţiative de afaceri care pot avea succes în România. Ideea cu afinele mi-a venit în timp ce eram la cumpărături într-un supermarket din Arizona la raionul de fructe şi legume.

Când am văzut preţul pe raft la 100 grame de afine am început să fac vizite pe la pepiniere în SUA să văd ce soiuri sunt, cât costă plantele, ce investiţii trebuie făcute într-o plantaţie de afin de cultură", mai spune maramureşeanul, cu un uşor accent americănesc.

Vorbeşte cu convingere despre afacerea sa neobişnuită pentru România şi crede că va reuşi, că vor fi şi alţii interesaţi de ceea ce are el de oferit.

O plantaţie de afin este singura afacere care permite recuperarea integrală a investiţiei în primul an de producţie, după trei ani de la plantare, când acestea ajung la maturitate. Veniturile anuale care se pot obţine încep de la 24.000 euro/hectar.

În doi ani de zile, a cumpărat 100 hectare

După ce a realizat că obţinerea plantelor "in vitro" este mai avantajoasă, a achiziţionat aparatura şi în paralel a început să caute terenuri în România. "Era foarte greu să găseşti suprafeţe mari de teren de cel puţin 100 de ha care să corespundă condiţiilor optime de creştere şi dezvoltare a afinului.

Am făcut vizite la diferite pepiniere din Europa, am studiat condiţiile climaterice din zona noastră din ultimii aproximativ 20 de ani, pentru a vedea care soiuri dintre cele care se cultivă în emisfera nordică, se pot cultiva şi la noi, având în vedere diferenţele de temperatură", spune Bujor despre începuturile afacerii pe plaiurile natale.

"După doi ani de căutări am găsit cea mai mare suprafaţă de teren care corespundea cerinţelor noastre în Şomcuta Mare. Am cumpărat teren de la 120 de proprietari timp de 2 ani", povesteşte românul trăit în America timp de 16 ani. Din cercetări a relizat că aproape orice teren se poate utiliza pentru înfiinţarea unei plantaţii intensive de afini, dacă se aplică corect tehnologia de cultură.

Ca să fie aproape de cultură, şi-a construit o casă şi un laborator. "Cei mai mulţi bani i-am investit în terenuri şi infrastructură. Investiţia totală până acum depăşeşte un milion dolari. Deocamdată ne ocupăm de pepinieră şi de producţia de afin de cultură.

Vara aceasta vom începe lucrările în câmp, pentru că până acum vremea defavorabilă nu a permis lucrări de anvergură. În următorii cinci ani sperăm să vindem câteva milioane de plante şi câteva sute de tone de fructe", explică Bujor.

Pentru un ha de afini este nevoie de 3300 - 4700 de plante, care pot produce cel puţin 10 tone de fructe, dacă nu mai mult. Producţia de fructe diferă în funcţie de tehnologia de cultură, de sitemul de irigat şi de întreţinere. Costurile de întreţinere sunt de aproximativ 1.000 euro/hectar/an.

Profit garantat în cinci ani

Nici o altă cultură nu are o viaţă aşa de lungă ca şi a afinului, care este de cel puţin 45 de ani. Practic, până să ajungă la maturitate şi să producă cel puţin 10 kg de fructe, o plantă are nevoie de cinci ani de zile.
Profitul peste 5 ani va fi de cel puţin 5 milioane de euro, spune Bujor despre speranţele sale.

Clienţii companiei Natural Invest sunt cei care cunosc potenţialul unei culturi cu afin, în vârstă medie de 35-40 de ani, investitori de diferite profesii. "Mai sunt şi cei care plantează pe lângă casă sau în curte, cărora le trimitem în colet inclusiv instrucţiuni de plantare", mai adaugă maramureşeanul.

Societatea are angajaţi mai mult sezonieri, pentru că activitatea intensivă este de câteva luni pe an. Pentru viitor, omul de afaceri intenţionează să construiască un cartier de case chiar lângă pădure, adică să vândă parcele de 10 ari celor interesaţi să stea departe de oraş. Zona face parte din planul de urbanism al oraşului Şomcuta Mare şi are un regulament propriu pentru a asigura un aspect arhitectural unitar şi o siguranţă sporită pentru locuitorii noului cartier.

Beneficiile afinelor

Afinele sunt foarte bogate în antioxidanţi şi aduc beneficii sănătăţii, iar din acest motiv sunt utilizate în industria alimentară şi farmaceutică.

Cererea de afine pentru consumul lor în stare proaspată sau pentru industrializare este tot mai mare, iar preţul afinelor creşte în fiecare an.

Afinul este cea mai profitabilă cultură alternativă, având un nivel de profitabilitate mult mai mare faţă de culturile tradiţionale. Nici o altă cultură existentă în România nu aduce un profit mai mare pe hectarul de cultură.

1 kg afine costă circa 100 lei pe rafturile supermarketurilor

Fişă de afacere

se poate începe cu 20 de ari şi se poate ajunge până la sute de hectare. O mică afacere înseamnă 2-5 hectare, iar rentabilitatea începe de la 20 de ari în sus.

preţul informativ pentru o plantă este 1,5 euro+TVA /bucată, iar cantitatea de plante la hectar este între 3.333 şi 4700 de bucăţi, în funcţie de distanţa între rânduri şi distanţa de plante pe rând.

consultanţa necesară:
1) pentru înfiinţarea plantaţiei: 1% din totalul cheltuielilor;
2) pentru realizarea proiectului de finanţare: 3% dacă proiectul nu include lucrări de construcţii şi 8% dacă include lucrări de construcţii (hale, depozite frigorifice, birouri)

prima recoltă se obţine în trei ani de la plantare, când investiţia este recuperată integral

cheltuielile anuale de întreţinere sunt de aproximativ 1.500 euro/ha, fără a include salariile, ceea ce înseamnă că, în cei trei ani până la recuperarea investiţiei, acestea se ridică la 4.500 de euro/ha.

o plantaţie intensivă de 5 ha cu sistem de irigat automatizat poate fi întreţinută de două persoane dacă au motocositoare şi minimum de utilaje (tractor mic cu remorcă mică)

rentabilitatea începe de la minimum 20 de ari, cu cheltuieli de aproximativ 3.000 euro fără gard, sursă de apă şi curent; în al treilea an de la plantare poate fi obţinută o producţie de aproximativ 4,8 tone X 2 euro/kg = 9.600euro, din care se scad cei 3.000 euro cheltuieli iniţiale şi 300 euro cheltuieli de întreţinere /anx3 ani = 900 euro fără salarii. În concluzie, după 3 ani se obţine un profit de minimum 5.000 de euro la 20 de ari.

Ideea cu afinele mi-a venit în timp ce eram la cumpărături într-un supermarket din Arizona la raionul de fructe şi legume
Daniel Bujor, manager Natural Invest

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite