Aderarea României, amânată pe 2008

0
Publicat:
Ultima actualizare:

pe care le deţine, Parlamentul European se pregăteşte să adopte în bloc o rezoluţie prin care se va accepta punctul de vedere formulat de Comisia Europeană în Raportul Barroso-Rehn, din 16

pe care le deţine, Parlamentul European se pregăteşte să adopte în bloc o rezoluţie prin care se va accepta punctul de vedere formulat de Comisia Europeană în Raportul Barroso-Rehn, din 16 mai. " Toate acestea îmi dau sentimentul că undeva s-au purtat discuţii care au condus Parlamentul European la ideea de a fi mai prudent cu susţinerea României şi de a merge în această notă dubitativă a Comisiei", e de părere Severin. Contactat de Adevărul, euroobservatorul PSD a confirmat existenţa "cercurilor" care au decis deja amânarea aderării, fără a le numi. "Există în toate zonele politice, internaţionale şi naţionale, există şi politicieni care împărtăşesc aceeaşi poziţie", s-a rezumat să precizeze Severin.
Unele state membre UE, care nu au ratificat încă Tratatul de aderare a României şi Bulgariei, condiţionând decizia de concluziile Raportului CE, nu mai au niciun motiv s-o facă până la toamnă. Or, susţine Severin, dacă se va constata că România nu îndeplineşte condiţiile pentru respectarea datei de 1 ianuarie 2007, există riscul ca aceste ţări să ceară renegocierea Tratatului. "Ne paşte pericolul renegocierii Tratatului, deoarece acesta este avantajos pentru Bucureşti, dar dezavantajos pentru Bruxelles. Documentul prevede că, dacă nu suntem pregătiţi pentru 2007, vom intra în 2008. Dar vom intra în 2008, indiferent dacă suntem sau nu pregătiţi", a explicat Severin, care consideră că renegocierea comportă un risc chiar mai mare decât amânarea aderării.

Ungureanu şi Boagiu îl contrazic pe euroobservatorul PSD
"Nu cunosc sursele domnului deputat Severin. Însă informaţiile pe care le avem noi de la CE, PE şi parlamentele naţionale din UE duc toate spre ideea că 1 ianuarie 2007 este deznodământul aşteptărilor noastre. Nu negăm că nu există păreri potrivnice extinderii UE în general şi în particular cu România şi Bulgaria. Aceste poziţii contravin însă adevărului confirmat de raportul CE din 16 mai şi "regulilor de joc", cărora România li s-a conformat", ne-a declarat ministrul de externe Mihai Răzvan Ungureanu. La rândul său, ministrul integrării, Anca Boagiu, s-a declarat surprinsă că euroobservatorul PSD Adrian Severin a "intrat în rândul euroscepticilor", refuzând să comenteze declaraţiile acestuia. "România şi-a rezolvat problemele care ar fi dus la amânare. Dacă s-ar fi recomandat amânarea, am fi văzut-o în raportul din 16 mai al CE", a spus Boagiu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite