Academicianul Laurenţiu Popescu, medicul care a descoperit telocitele, a murit la vârsta de 71 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Academicianul Lucian Popescu a murit la vârsta de 71 de ani FOTO Eduard Enea
Academicianul Lucian Popescu a murit la vârsta de 71 de ani FOTO Eduard Enea

Academicianul Laurenţiu Popescu, care din 1993 era director al Institutului Naţional de Patologie „Victor Babeş” din Bucureşti, a murit la vârsta de 71 de ani. Medicul a devenit celebru după ce a descoperit telocitele, un tip de celule umane cu rol regenerativ, capabile să vindece inima pacienţilor care au suferit un infart miocardic.

Potrivit unui comunicat emis luni de Institutul Naţional „Victor Babeş”, unul dintre cei mai exponenţiali profesionişti ai cercetării ştiinţifice medicale mondiale, directorul general al Institutului Naţional „Victor Babeş”, academicianul Laurenţiu Popescu, a încetat din viaţă, arată Mediafax.

Trupul neînsufleţit al academicianului a fost depus la Biserica Icoanei din Parcul Icoanei din Bucureşti, iar înmormântarea va avea loc miercuri, la Cimitirul Ghencea Civil.

Laurenţiu Popescu, directorul Institutului „Victor Babeş” din 1993

Laurenţiu Popescu a fost rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti (1992-2004), preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale (2006-2011), preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române (2006-2014) şi, din 1993, director general al Institutului Naţional „Victor Babeş” din Bucureşti.

Academicianul Laurentiu Popescu este cel care a descoperit telocitele, un tip de celule umane cu rol regenerativ, capabile să vindece inima pacienţilor care au suferit un infart miocardic. 

Anul trecut, Popescu a fost distins cu premiul „Magnolia Albă” acordat de Guvernul Municipalităţii Shanghai, ca o recunoaştere din partea oamenilor de ştiinţă chinezi pentru descoperirea noilor celule umane - telocitele -, dar şi pentru întreaga cooperare ştiinţifică în domeniul telocitelor pe care directorul general al Institutului „Victor Babeş” a dezvoltat-o în ultmii ani. 

În 2012, el a fost premiat cu medalia de aur de către Academia Internaţională de Cercetări Cardiovasculare cu sediul în SUA.

În prezent, telocitele sunt recunoscute în mai mult de 40 de laboratoare de pe cele cinci continente. Cele mai active ţări în cercetarea telocitelor sunt: China, Germania, Belgia, Italia şi Statele Unite ale Americii (SUA). De altfel, în laboratoarele din Guangzhou-China, unde a fost prezentă şi o echipă de cercetători români, a fost realizat primul transplant de telocite pe animale de laborator.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

INTERVIU Acad. Laurenţiu M. Popescu, descoperitorul telocitelor: „Mulţumesc aviaţiei SUA. Exist datorită erorilor ei“

Laurenţiu M. Popescu, directorul Institutului „Victor Babeş“ din Capitală, e recunoscător aviaţiei SUA pentru că bombardierele acesteia au ratat adăpostul în care se afla mama sa, gravidă în luna a noua. Acesta este doar unul dintre hazardurile care l-au plasat pe academician pe harta internaţională a succesului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite