UPDATE A murit tânărul ars la Neamţ, operat în Belgia. Alexandru ar fi împlinit astăzi 28 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Tânărul român care a fost transferat în Belgia, ars într-un incendiu din Neamţ, a murit în spitalul belgian în care era internat de câteva zile. Ministrul Sănătăţii a precizat că, în acest caz, „s-a făcut tot ce s-a putut”.

UPDATE Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat că în cazul tânărului din Neamţ, transferat în Belgia cu arsuri pe 70% din suprafaţa corpului, s-a făcut tot ce s-a putut pentru a fi salvat la timp.

”L-am sunat pe medicul care s-a ocupat de Alexandru, care m-a anunţat şi mi-a spus că s-a ataşat de pacient, că-i este foarte greu să-mi spună şi că a făcut tot ce i-a stat în putinţă să-l salveze. Starea era foarte gravă, din păcate Alexandru a plecat. A fost transferat în Belgia în momentul în care medicii şi-au dat acordul. În momentul în care medicii din Belgia au spus ”Da”, Alexandru a plecat. S-a făcut tot ce s-a putut, transferul s-a făcut în momentul potrivit. Din momentul în care a fost transportat am ţinut legătura cu medicul care s-a ocupat, care este de origine română”, a transmis Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii spune că a fost nevoie de achitarea unei plăţi înainte de transferul în Belgia, lucru care nu intra în atribuţiile ministerului. 

”În cazul lui Alexandru nu s-a întârziat nicio secundă. Dacă se dădea acceptul cu 5 ore mai devreme, atunci era trimis. A fost vorba de plata unui avans, am făcut-o discutând cu Casa de Asigurări, pentru că era necesară în acest moment”, a precizat Pintea

Ştirea iniţială: Alexandru ar fi împlinit chiar joi 28 de ani. Acesta a trecut cu bine prin prima operaţie la care a fost supus în clinica belgiană unde a fost transferat însă nu a mai reuşit să treacă cu bine şi peste operaţia de ieri.

Tânărul din Piatra Neamţ avea arsuri pe 70% din suprafaţa corpului. Recent, medicul român Ciprian Isacu, care lucrează la Grand Hôpital de Charleroi, spune că România alege să îi trimită în străinătate pe marii arşi pentru a scăpa de responsabilitate.

„Astfel de cazuri ar putea fi tratate şi în ţară, dar trebuie mai multă bunăvoinţă”, este de părere medicul. „Autorităţile vor să scape dacă un pacient nu ar supravieţui. Din alea 11 paturi de la Bucureşti, putea fi eliberat unul”, a completat medicul. 

Pintea: „Nu putea fi tratat în condiţii normale aici“

Valul de acuzaţii nu a rămas fără un răspuns, cea care a reacţionat, declarându-se surprinsă de afirmaţiile chirurgului fiind chiar ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. „Statul român nu se spală pe mâini. Cele 11 paturi pentru marii arşi sunt ocupate de urgenţe majore, iar acest pacient nu putea fi tratat în condiţii normale aici”, a spus Sorina Pintea, adăugând că transferul tânărului ars pe 65% din suprafaţa corporală la o clinică din străinătate era singura soluţie existentă. „Nu din cauza condiţiilor de tratare, ci din cauza lipsei de spaţiu”, a adăugat oficialul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite