Şoferi de curse cu telecomandă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare săptămână, 40 de bărbaţi se întâlnesc în parcări sau la marginea oraşului ca să se joace cu maşinuţele lor teleghidate. Investiţia pentru un automodelist profesionist porneşte de la 6.000 de lei, la care se adaugă încă 300 de lei lunar. Pasionaţii spun că merită.

Aproape 40 de clujeni se întâlnesc săptămânal pentru a practica automodelismul, un sport popular în România înainte de 1989, dar care în ultimii ani a dispărut din lipsă de fonduri.

De cele mai multe ori, amatorii de curse cu maşinuţele se întâlnesc după miezul nopţii, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, unde atrag privirile a zeci de trecători.

În weekenduri, ei preferă pădurile din jurul oraşului. Se mai distrează şi în parcările subterane ale oraşului, însă deseori au fost izgoniţi.

„Mergeam cu radiocomandatele noastre noaptea când nu era trafic, plăteam parcare ca orice cetăţean al Clujului, ne scoteam maşinuţele ca să ne antrenăm, însă eram izgoniţi. Ce infracţiuni putem face noi sau ce pericol public reprezentăm cu aceste «maşinuţe de jucărie», aşa cum le numesc unii?", se întreabă ironic Andrei Suciu, un împătimit al automodelismului care deţine şi primul magazin de automodele din Cluj.

Automodeliştii preferă să-şi repare singuri maşinile, cu ajutorul prietenilor

image

Cei mai mulţi automodeliştii ardeleni sunt fani înrăiţi a tot ce presupune sportul cu motoare. Ar fi preferat să se afle la volanul unor bolizi adevăraţi, însă nu şi-ar fi permis să suporte cheltuielile necesare pentru raliuri.

Revizii şi modificări

Aşa că au ales cursele cu bolizi în miniatură care le dau aceleaşi satisfacţii. „Am urmărit prin 2006 nişte filmări şi am văzut că este exact ca şi sportul cu maşini «normale». Îţi dă aceleaşi senzaţii, aceeaşi adrenalină. Să practic automobilismul ar fi presupus investiţii mult mai mari, pe care nu mi le-aş fi putut permite", spune Nelu Pugna (36 de ani), unul dintre cei mai vechi automodelişti clujeni din noua generaţie.

Nelu Pugna, unul dintre cei mai vechi automodelişti clujeni  Fotografii: Thomas Câmpean

image

Sportul pe care-l practică nu este unul ieftin. Preţul unui automodel de drift (n.r. derapaje controlate) porneşte de la 200 de euro. Pentru a face performanţă, piloţii le aduc maşinuţelor, ce nu depăşesc un metru lungime, multe modificări. Investiţia totală pentru automodele de off-road (n.r. - teren accidentat) cu motor termic şi cele electrice de drift depăşeşte 6.000 de lei. Alegerea modelului este condiţionată şi de accesibilitatea pieselor de schimb.

„Ca la o maşină adevărată, ai nevoie de revizii tot timpul. Piesele sunt consumabile, o dată pe lună unele dintre acestea trebuie schimbate, în funcţie de câte ieşiri faci. O revizie totală durează o săptămână", explică Istvan Gyurka (25 de ani), cel mai performant drifter de automodele din Cluj, care investeşte lunar câteva mii de lei în pasiunea sa.

„Bolizii" ating 140 km/h

Mulţi pasionaţi le fac maşinuţelor şi un tuning estetic. Ele sunt dotate cu lumini, autocolante şi vopsite în moduri originale. Orice automodelist care se respectă face el însuşi toate aceste lucruri, fără să apeleze la un mecanic auto. Repararea maşinii şi modificările aduse reprezintă satisfacţia pe care i-o aduce acest sport.

„Sponsori nu prea avem, pentru că lumea nu prea înţelege despre ce e vorba. Unii cred că-s jucării. Însă trebuie să fii un părinte iresponsabil să dai pe mâna unor copii maşinuţe ce pot atinge 140 de kilometri pe oră şi cântăresc peste patru kilograme", explică Istvan Gyurka.

Majoritatea automodeliştilor au venituri medii. De cele mai multe ori, sponsorizările vin din partea membrilor comunităţii de automodelişti, care au diferite afaceri. Mulţi dintre ei recunosc sincer că nu ar putea practica acest sport costisitor fără sprijinul soţiilor. „Sportul acesta nu prea dă bine la neveste, pentru că e un hobby costisitor. Am noroc că sunt sprijinit de soţia mea, altfel ar fi imposibil", spune Pugna.

Butonezi şi scapi de stres mai repede

Primul campionat de drift a fost organizat într-un mall din Cluj-Napoca

image

Clujenii au organizat recent, în centrul comercial Iulius Mall, primul campionat de drift pentru radiocomandate din România. Evenimentul a inclus şi un „body contest", în care concurenţii au încercat să demonstreze că au cea mai frumoasă maşinuţă.

„Exteriorul contează foarte mult. Cu asta te lauzi prima dată", explică Istvan Gyurka. Pentru prima dată în istoria automodelismului din ultimii 20 de ani, acest sport a reuşit să atragă companii importante pentru sponsorizarea unui asemenea eveniment.

„Am găsit înţelegerea celor de la mall, care ne-au permis să ne antrenăm în parcare. E prima competiţie din ultimii ani, unde premiile depăşesc 3.000 de euro", spune Nelu Pugna.

La concurs au participat peste 40 de oameni din toată ţara. Scopul organizării evenimentului a fost promovarea automodelismul. „Dorim să facem evenimente ca să promovăm hobby-ul nostru şi să educăm publicul. În perioada asta nefastă trebuie să mai scapi de stres", afirmă Andrei Suciu, unul din organizatori. Următoarele etape ale campionatului se vor desfăşura la Oradea şi la Braşov.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite