Întrebarea săptămânii: Gică Hagi sau Gicu Dobrin?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotbalul românesc va fi mereu sub semnul acestei întrebări. Performanţele de neegalat ale „Regelui“  sau boemia fermecătoare a „Prinţului din Trivale“? Când vine vorba despre cel mai bun fotbalist român din toate timpurile, 99% din specialişti şi nespecialişti se împart în două tabere: Hagi şi Dobrin.

Deşi nu face obiectul emisiunilor televizate, controversa stârnită de cei doi mari jucători este probabil singura care a contat vreodată cu adevărat în fotbalul românesc. Exponenţi ai unor generaţii diferite, Hagi şi Dobrin s-au remarcat prin tehnicitatea ieşită din comun, prin calităţile de lideri incontestabili şi, mai ales, în cazul primului, prin performanţe greu de egalat în tricoul echipei naţionale de fotbal a României.

Citiţi şi:

Adrian Păunescu a iubit Argeşul şi l-a idolatrizat pe Dobrin

Gheorghe Hagi a început fotbalul la Farul Constanţa, unde a fost remarcat rapid graţie talentului său ieşit din comun, iar la numai 18 ani a reuşit să debuteze în echipa naţională. Pe când avea doar 20 de ani, cel care avea să fie supranumit „Regele" sau „Maradona din Carpaţi", primeşte banderola de căpitan al primei reprezentative, pe care avea să o poarte de-a lungul carierei de nu mai puţin de 65 de ori. Până în prezent, nimeni nu a reuşit să egaleze această performanţă, pentru ca tot el să deţină şi titlul de golgheter all-time al României cu cele 35 de goluri marcate în 125 de meciuri. Hagi a scris istorie în tricoul echipei naţionale: a participat la trei ediţii ale Campionatului European (1984, 1996 şi 2000) şi la trei ediţii ale Cupei Mondiale (1990, 1994, 1998). La Mondialul din 1994, desfăşurat în Statele Unite, România ajungea până în sferturi, iar Hagi era declarat de marele Pelé drept cel mai bun fotbalist al turneului.

Rege în toată Europa

Hagi are un palmares impresionant şi la echipele de club. A trecut pe la Farul Constanţa, Sportul Studenţesc, Steaua Bucureşti, Real Madrid, Brescia, FC Barcelona şi Galatasaray Istanbul şi a reuşit să câştige trei titluri de campion şi trei cupe ale României, 4 titluri de campion şi două cupe ale Turciei, Supercupa Europei şi Cupa UEFA. În prezent, Hagi (45 de ani) este antrenorul turcilor de la Galatasaray Istanbul. 

Marile dezamăgiri

Nicolae Dobrin (1947-2007) este considerat, în special de exponenţii generaţiilor trecute de prima tinereţe, drept cel mai mare talent pe care l-a avut vreodată fotbalul românesc. A debutat în prima divizie la numai 14 ani şi zece luni, în echipa Dinamo Piteşti, devenită ulterior FC Argeş. Gicu Dobrin a avut o carieră marcată de două mari eşecuri. În anii '70 a fost împiedicat de regimul comunist să dea curs unei oferte venite de la celebra Real Madrid, iar la Campionatul Mondial din Mexic 1970 nu a jucat nici măcar un minut din cauza unui conflict cu antrenorul Angelo Niculescu. Dobrin este genul de jucător care a rămas în istorie mai mult pentru stilul său extrem de spectaculos decât prin performanţele obţinute.  "Gâscanul" a câştigat două titluri de campion naţional cu FC Argeş şi a înscris 6 goluri pentru echipa naţională în 48 de meciuri.

„Fiecare a fost cel mai bun în epoca lui"


Unul dintre cei mai cunoscuţi tehnicieni români, câştigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua în 1986, Emeric Ienei crede că între cei doi mari fotbalişti nu îşi au loc comparaţiile: „Atât Hagi, cât şi Dobrin rămân două mari personalităţi ale fotbalului românesc. În orice epocă fotbalistică există un lider. Între Hagi şi Dobrin, fiecare a fost cel mai bun în epoca lui, eu nu agreez comparaţiile. E adevărat, fiecare are un jucător preferat. Eu îl prefer pe Gică Hagi, pentru că l-am avut şi ca jucător la echipa naţională, dar nu trebuie să-l declarăm cel mai bun şi cel mai bun".

Ienei consideră că marea diferenţă dintre Hagi şi Dobrin nu a ţinut de calităţile fotbalistice, ci de însuşirile lor umane. „Dobrin a fost un fotbalist de mare tehnicitate, dar în acelaşi timp era şi un pic mai lent. Nu ştiu dacă ar fi fost la acelaşi nivel în fotbalul atât de agresiv care se joacă în zilele noastre. El a fost şi un mare boem, juca foarte mult pentru public, în timp ce Hagi a fost un profesionist desăvârşit ca jucător. Dobrin a avut şi neşansa de a nu juca pentru România la un turneu final, în timp ce Hagi a condus din teren echipa naţională la mai multe campionate mondiale şi a făcut şi rezultate foarte bune", este de părere fostul antrenor al echipei naţionale. 

"Eu îl prefer pe Gică Hagi, pentru că l-am avut şi ca jucător la echipa naţională."
Emeric Ienei fost selecţioner

„O oarecare superioritate îi revine lui Hagi"



Pentru Cornel Dinu, fost jucător dar şi antrenor al echipei naţionale, între Gheorghe Hagi şi Nicolae Dobrin „există diferenţe de timp şi de destin". Acesta consideră că diferenţele de timp ţin în primul rând de ritmul cu totul diferit pe care jocul de fotbal îl avea în epoca lui Dobrin: „Ambii au avut calităţi extraordinare ca jucători, o inventivitate ieşită din comun, numai că în cazul lui Hagi, şi aici intervine factorul de timp, totul se făcea într-o viteză mai mare pentru că fotbalul evoluase faţă de perioada în care a jucat Dobrin. Îndrăznesc totuşi să afirm că Gicu Dobrin ar fi făcut faţă fără probleme şi în fotbalul dominat de viteză al zilelor noastre şi chiar că el s-ar fi înţeles formidabil şi ar fi putut evolua foarte bine în aceeaşi echipă cu Gică Hagi".

Destinul

Deşi are oroare de superlative, „Procurorul" înclină totuşi balanţa în favoarea lui Hagi atunci când este întrebat cine l-a impresionat mai mult dintre cei doi: „Este o tâmpenie să ne întrebăm cine a fost mai mare jucător pentru că, până la urmă, vorbim despre un sport eminamente colectiv. Dacă este să mă pronunţ, nu am cum să nu fiu subiectiv şi să spun că prin ceea ce a realizat de-a lungul carierei o oarecare superioritate îi revine lui Gică Hagi".

În ceea ce priveşte diferenţele de destin dintre Dobrin şi Hagi, fostul antrenor dinamovist aminteşte de neşansa care a marcat cariera „Gâscanului". „Diferenţele de destin au ţinut de faptul că lui Nicolae Dobrin nu i s-a permis să plece la Real Madrid, unul din marile cluburi de fotbal ale lumii. Dacă ar fi jucat acolo, sunt convins că el s-ar fi impus iar popularitatea sa ar fi depăşit cu siguranţă graniţele ţării ajungând în fotbalul mondial la acelaşi nivel ca şi Gică Hagi", a mai spus Cornel Dinu. 

"În cazul lui Hagi,totul se făceaîntr-o viteză mai mare pentru că fotbalul evoluase."
Cornel Dinu fost selecţioner

"Dacă ar fi jucat la Real, sunt convins că Dobrin s-ar fi impus, iar popularitatea sa ar fi depăşit graniţele."
Cornel Dinu fost selecţioner

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite