În plină epidemie de rujeolă, afaceriştii vor să exporte vaccinurile pentru profit mai mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccinare

În plină epimedie de rujeolă, distribuitorii de medicamente vor să ia din farmacii patru mii de doze de vaccin ca să îl vândă în străinătate. În condiţiile în care medicii de familie din zece judeţe nu au încă serul în cabinete, iar 22 de copii neimunizaţi au murit. Ministrul Sănătăţii a blocat deocamdată cererea oamenilor de afaceri.

„Până acum au fost notificate un total de 3.800 şi ceva de doze. Dată fiind epidemia de rujeolă, am solicitat distribuitorilor ca aceste operaţiuni să nu aibă loc până nu este asigurată piaţa naţională”, arată Nicolae Fotin, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului pentru Digi 24.

Teoretic, distribuitorii pot exporta legal dozele, dar asociaţiile care reprezintă pacienţii spun că ar fi imoral în condiţiile în care 22 de copii au murit din cauza rujeolei şi niciunul nu fusese vaccinat.

„Să nu uităm că distribuitorii au şi obligaţii publice, în mod normal nu ar trebui să facă acest export. Ar fi imoral ca eu, pacient, să mă duc în Ungaria sau Germania să-l cumpar, când el a fost destinat pieţei româneşti”, explică pentru Digi 24 şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor.

Dacă vaccinul va fi luat din farmacii şi vândut în străinătate, copiii ar trebui imunizaţi cu dozele care trebuie asigurate, gratuit, de stat. Problema este că nu există de peste şase luni nicio fiolă în mai mult de zece judeţe, printre care Timiş şi Caraş-Severin, unde sunt cele mai multe cazuri de rujeolă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite