82.000 de euro amendă pentru utilizarea unui sistem automat de monitorizare a concediilor medicale ale angajaţilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
reguli angajator

Autoritatea de Supraveghere din Cipru a aplicat o amendă de 82.000 de euro unui grup de companii care au folosit un instrument automat pentru a monitoriza concediile medicale ale angajaţilor lor, subliniind că o astfel de prelucrare nu are o bază legală în baza din punct de vedere GDPR.

Companiile resepective au efectuat o evaluare a impactului operaţiunilor, dar după examinare, Autoritatea a decis că interesul legitim al companiilor nu prevalează asupra intereselor, drepturilor şi libertăţilor angajaţilor săi. Prin urmare, s-a constatat că prelucrarea nu are niciun temei legal. De asemenea, Autoritatea a menţionat că aceste companii nu au putut demonstra incadrarea în nici una din prevederile GDPR care le-ar putea permite să proceseze datele privind sănătatea angajaţilor. Pe lângă amanedă, Autoritatea a dispus ştergerea tuturor datelor cu caracter personal colectate.

Într-un raport difuzat luni, comisarul Irene Loizidou Nicolaidou a declarat că Autoritatea din Cipru a primit o plângere în iunie 2018 de la sindicatul SEK care susţine că LGS Handling Ltd, Louis Travel Ltd şi Louis Aviation Ltd au aplicat "Factorul Bradford", un sistem automatizat de gestionare şi monitorizare ale zilelor de concediu medical ale angajaţilor. Sistemul este utilizată în managementul resurselor umane ca mijloc de măsurare a absenteismului angajaţilor.

Potrivit comisarului, data concediului medical şi frecvenţa concediului medical pentru o persoană, în măsura în care identitatea sa este dezvăluită direct sau indirect, constituie categorii specifice de date cu caracter personal.

„Alimentarea unui sistem automat cu date cu caracter personal, calibrarea acestora folosind„ Factorul Bradford ”şi apoi întocmirea profilurilor persoanelor fizice în funcţie de datele obţinute, este considerată prelucrare a datelor cu caracter personal”, se arată în raport.

Deşi companiile în cauză aveau dreptul de a monitoriza frecvenţa concediilor medicale raportul a spus că „un astfel de drept, nu ar trebui să fie utilizat în mod abuziv şi ar trebui să fie, de asemenea, exercitat în limitele stabilite de cadrul legislativ relevant.” „Angajatorii nu pot exercita controlul şi supravegherea nelimitată asupra angajaţilor lor”.

Acordarea unui scor în funcţie de concediul medical depăşeşte competenţa angajatorului, deoarece, în acest fel, ei se transformă în „medic sau profesionist în sănătate şi„ pedepsesc” angajaţii care îşi iau concediu medical în anumite zile din săptămână sau din lună.”

Autoritatea a amendat LGS Handling cu 70.000 €, Louis Travel cu 10.000 € şi Louis Aviation cu 2.000 €.

Raportul a spus că au fost luaţi în considerare o serie de factori pentru calcularea penalităţilor, inclusiv numărul de angajaţi, 818 în total, natura şi durata încălcării şi cifra de afaceri a companiilor în cauză.

CLICI AICI pentru decizia comisarului (în limba greacă).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite