42% dintre români cred că Soarele se învârteşte în jurul Pământului, iar 4 din 5 nu cred în teoria evoluţionistă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doar un român din şapte este familiarizat cu limbajul ştiinţific, iar aproximativ unul din doi crede că Soarele se învârteşte în jurul Pământului şi nu invers, potrivit raportului de cercetare „Publicul românesc şi ştiinţa”.

Românii nu au cunoştinţe ştiinţifice, însă ştiu destul de multe despre astrologie. 42% dintre români cred că Soarele se învârteşte în jurul Pământului, 35% sunt convinşi că pot lua virusul HIV dacă beau apă după o persoană infestată, iar patru din cinci români nu cred în teoria evoluţionistă a lui Darwin. Deloc surprinzător, având în vedere faptul că România se află printre primele cinci ţări europene ca procent al celor care merg cel puţin o dată pe lună la biserică, respectiv 50%.

Dacă la capitolul cunoştinţe ştiinţifice, românii stau prost, la capitolul încredere în horoscop sau în numere norocoase se pare că suntem printre primii.

Peste 40% dintre români cred în numerele norocoase şi în faptul că zodia influenţează personalitatea şi comportamentul. Aproximativ unul din doi români consideră că norocul este mai important în viaţă decât şcoala. La fel de mulţi ţin cont de zicala "dacă te mănâncă palma stângă vei primi bani" sau "cine nu are noroc în dragoste are noroc la cărţi." 50% dintre cei care au răspuns acestui raport cred că deochiul poate fi prevenit cu ajutorul culorii roşii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite