USL s-a rupt. PNL a divorţat în patru puncte de PSD şi cere demisia lui Ponta Crin: Convingerea mea este că vom reveni foarte curând la guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

USL s-a rupt. Membrii Delegaţiei Permanente a PNL au votat cu o majoritate covârşitoare ieşirea partidului de la guvernare, tranşând astfel situaţia tulbure care persistă în USL de mai bine de două săptămâni. Liberalii i-au cerut demisia premierului Victor Ponta.

În 5 februarie 2011 lua naştere Uniunea Social Democrată (USL), o alianţă politică formată din PSD şi PNL. În 25 februarie 2013, după exact trei ani, două săptămâni şi şase zile, liberalii s-au reunit într-o şedinţă la ceas de seară şi au decis să părăsească Guvernul Victor Ponta, pe motiv că premierul a refuzat să-l numească pe Klaus Iohannis în funcţia de vicepremier şi ministru de Interne. Aceasta este istoria spusă pe scurt a celei mai mari construcţii politice din România post-decembristă. Iată cum s-a desfăşurat şedinţa în care s-a decis ieşirea de la guvernare:

UPDATE Crin Antonescu, imediat după şedinţa PNL: Este o decizie care s-a luat cu un vot covârşitor, dar care nu s-a luat uşor. Este o decizie pe care nu ne-am dorit-o. Ni s-a părut onest, cinstit să nu prelungim un festival de ipocrizie, o nesfârşită responsabilitate de la unii la ceilalţi, şi să constatăm că USL nu mai există, pentru că nu mai avea sens să existe, pentru că nu mai urmăream cu toţii obiectivele angajate.

Prin încălcarea flagrantă a înţelegerii politce de către premierul Victor Ponta, PNL a decis să pună capăt unei crize politice. PNL a decis să ia act cu luciditate şi cu demnitate şi să retragă miniştrii din Cabinet. Mâine, toţi miniştrii şi demnitarii PNL şi vor depune demisia, la secretariatul Guvernului.

A doua decizie este să cerem demisia donmnului Victor Ponta, care a primit mandatul de premier în urma unui vom pentru o alianţă din care şi noi făceam parte. Reacţia firească în urma retragerii miniştrilor liberali, reacţia uzuală într-o democraţie, trebuie să fie demisia domnului Ponta. În urma unei demisiei, domnul Ponta ar avea prima şansă să obţină un nou mandat. Probabil că domnul Ponta nu o va face, pentru că domnia sa a spus că nu o va face. Dacă nu va face acest lucru, sigur, PNL va răme în opoziţie. Toţi cetăţenii trebuie să ştie că noi nu am dezerat. Suntem gata să participăm la orice formulă guvernamentală, nu fugim de această reponsabilitate. 

Trei: PNL a decis să dea libertate tuturor organizaţiilor de a încheia orice alianţe spre binele cetăţenilor. PNL este un partid care ştie, în momentele decisive, să-şi apere identitatea şi interesul politic. 

Mesaj către alegători: Le cer iertare, nu vorbesc în numele altora, pentru faptul că nu s-a putut să ducem la capăt un proiect politic pentru care am pledat, am investit foarte mult. Nu regret faptul că un guvern se rupe. Dacă Victor Ponta şi-ar fi respectat angajamentele de fond, România ar fi avut şansa unei construcţii stabile. S-a ratat o şansă mare, dar noi am fost puşi în situaţia de a simula acest proiect, în vreme ce Victor Ponta şi PSD nu au mai avut niciun fel de ezitare de a trasnforma PNL într-un PSD al anilor 2004. Indiferent dacă vom continua în opoziţie, convingerea mea este că vom reveni foarte curând la guvernare, poate chiar în această toamnă.

Mesaj către alegătorii PSD: Nu are nimeni nico îndoială că aceşti oameni vor vota pentru altceva. Aş vrea să le mulţumesc pentru campaniile făcute împreună. Voi păstra pentru totdeauna amintirea anilor 2011, când eram toţi în opoziţie.

Despre legea amnistiei: Dacă va exista vreodată o tentativă a PSD de a trece legea amnistiei, este un motiv de moţiune de cenzură împotriva guvernului.

Mesaj pentru Ponta: În ultimele zile, am asistat la o tentativă de mituire politică din partea domnului Ponta către PNL. A spus, <<Haideţi, eu ştiu că numai Antonescu e rău, veniţi la guvernare pentru că eu ştiu că vreţi la guvernare! >>Dacă domnul Ponta îşi dă demisia şi ajungem la consultări, evident că nu mă duc să-l propun pe domnul Ponta, nu-i plâng de jale la Cotroceni.

Mesaj pentru CP Tăriceanu: Îl rog pe domnul Tăriceanu să-şi manifeste respectul în interiorul partidului, repectul pe care ştiu că îl are faţă de PNL. Pare puţin nepoliticos să spui că e o decizie pripită, când noi discutăm de câteva săptămâni. Se poate gândi la ce vrea.

Mesaj pentru PDL. PDL nu poate depune o moţiune de cenzură. Poate scrie un text, iar dacă mai găseşte mulţi alţi parlamentari care să semneze acel text, poate deveni o moţiune de cenzură. PDL poată să vină la noi cu un text şi să ne roage să-l citim. Însă e foarte puţin probabil, spre imposibil să semnăm acel text, pentru că noi asumăm activitatea guvernului din care am făcut parte. Noi nu semnăm cioturi de moţiuni.România va avea în sfârşit opoziţie.

Despre demisa din fruntea Senatului: Eu nu-mi dau demisia din fruntea Senatului, pentru că nu sunt în Guvern. Comentariile domnul Sârbu, om cu părul alb, au fost foarte joase. E o funcţie care a fost dată prin votul Senatului, nimeni nu-l împiedică pe domnul Sârbu să recurgă la anumite acţiuni.

UPDATE:  Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţă:  S-a dorit o rezolvare expeditivă, e o decizie grea, care ar fi trbuit mai mult gândită, cred că este o decizie uşor pripită. Eu personal nu am votat această decizie. Rămâne să văd ce mai rămene de făcut.

UPDATE USL s-a rupt. Liberalii au votat în masă ieşirea de la guvernare. Decizia a fost luată cu o majoritate covârşitoare. Doar şase liberali au votat împotrivă, printre care Călin Popescu Tăriceanu, Radu Stroe şi Ioan Ghişe, iar patru s-au obţinut.

UPDATE Delegaţia Permanentă a PNL a votat o rezoluţie în patru puncte:

1. Denunţarea protocolului USL.

2.Depunerea mandatului de către premier.

3.Retragerea miniştrilor PNL din Guvern.

4. Libertatea de a face alte alianţe în teritoriu.

UPDATE: Toţi liberalii care au luat cuvântul au cerut ieşirea de la guvernare, mai puţin unul: Călin Popescu Tăriceanu. „Săptămâna trecută, în loc să meargă la negocieri, s-au adăugat condiţii care să facă imposibilă o înţelegere”, spune Tăriceanu într-o înregistrare prezentată de B1.

UPDATE Crin Antonescu, în şedinţa PNL: Ori ieşim de la guvernare şi ne luăm dstinul în mâini, ori acceptăm să fim călcaţi în picioare.

UPDATE Liderul liberal Crin Antonescu a declarat la începutul şedinţei Delagaţiei Permanente că a discutat cu Victor Ponta la telefon după apelul făcut de premier, dar că situaţia a rămas neschimbată.„Am apreciat foarte mult prestaţia mediatică e poate un pas înainte din colecţia de momente în care oamenii politici sunt gata să plângă, de genul Traian Basescu, Stolojan. Nu am înţeles exact pentru că abia aterizasem. Nu am înţeles. L-am sunat pe prim-ministru şi mi-a răspuns. L-am întrebat dacă sunt dispuşi să convocăm şedinţa Camerelor reunite pentru a modifica structura guvernului. Mi-a răspuns că Nu. Toată intervenţia a fost una de efect treatal“, a precizat Antonescu. 

 UPDATE Klaus Iohannis a declarat, marţi, înaintea şedinţei conducerii liberale, că mesajul premierului Victor Ponta către PNL nu aduce, în esenţă, nimic nou.

 „Am văzut mesajul premierului, nu aduce în esenţă nimic nou“, a spus Iohannis. El a menţionat că preşedintele PNL va prezenta situaţia de la guvernare, iar rezultatul discuţiilor dintre liderii PNL va fi cunoscut la finalul şedinţei. „Nu am discutat nici ieri nici azi cu premierul“, a mai spus Iohannis.


Cu două ore înainte de începerea şedinţei liberalilor, premierul Victor Ponta a făcut un ultim apel către liberali prin care le-a cerut, vizibil emoţionat, să reconsidere ideea ieşirii de la guvernare. 

„Apelul meu conţine şi disponibilitatea totală de a continua dialogul cu PNL. Orice se va decide astăzi, mâna mea rămâne întinsă către liberali“, a spus Ponta, reiterând că îşi doreşte să lucreze cu Iohannis ca ministru. 

Cristina Pocora: Domnule Ponta fac un apel la dumneavoastră: nu mai minţiţi!

La scurt timp, a venit şi răspunsul din partea liberalilor, prin vocea purtătorului de cuvând, Ancuţa Pocora: „Din decenţă şi respect faţă de oamenii care au crezut în proiectul USL, vă rog să nu mi minţişi, să nu mai urmăriţi jocuri de imagine. Apelul dvs este fals! Acest apel trebuie să-l faceţi în faţa oglinzii către dumneavoastra! Sunteti singurul care poate pune capat acestei situaţii prin numirea propunerilor făcute de PNL. PNL nu a cerut nimic în plus, nu a cerut nimic de la nimeni ci doar dreptul său“, se arată în apelul liberalilor.

Luni, prin vocea prim-vicepreşedintelui Klaus Iohannis, PNL a transmis că negocierile pentru remanierea guvernamentală au eşuat.

„Această situaţie evident va fi adusă la cunoştinţa şi în dezbaterea Delegaţiei Permanente a PNL (...) şi acolo se va trage o concluzie“, a precizat Iohannis.

Întrebat ce se va întâmpla la Delegaţia Permanentă, Iohannis a răspuns: „Probabil, Delegaţia Permanentă va constata acelaşi lucru, că negocierile au eşuat şi că nu putem să continuăm în această formă de colaborare nonexistentă. Şi atunci probabil un posibil prim pas este retragerea miniştrilor noştri din Guvern“.

Premierul Victor Ponta a anunţat, în urmă cu câteva zile că, în situaţia în care PNL se retrage din Guvern, va nominaliza interimari la ministerele conduse acum de liberali şi doar după expirarea termenului pentru interimat va merge în Parlament cu un nou guvern. 

   

Pe aceeaşi temă:

USL, măcel pe sub masă în ziua de Dragobete

PSD şi PNL nu au mai aşteptat ca alianţa să se destrame oficial. Luni, de Ziua Dragostei, foştii aliaţi au început să-şi decapiteze, la foc încrucişat, oameni din eşalonul doi. Şi e doar începutul...

A început războiul USL în teritoriu. Baronul PSD de Argeş, Constantin Nicolescu, a fost revocat de prefectul PNL

În teritoriu, liberalii şi social-democraţii au început să dea cărţile pe faţă. Prefectul de Argeş, Cristian Soare, fost membru al PNL,  a semnat în această dimineaţă ordinul de revocare a lui Constantin Nicolescu (PSD) din functia de preşedinte al Consiliului Judetean Argeş, chiar înainte ca acesta să participe la un eveniment alături de premierul Victor Ponta.

Bogdan Nica a fost eliberat din funcţie de premierul Ponta. Şeful ANPC, înlocuit cu Marius Alexandru Dunca, vicepreşedinte al instituţiei

Bogdan Nica, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a fost eliberat din funcţie şi înlocuit cu Marius Alexandru Dunca, vicepreşedinte al instituţiei, potrivit unei decizii a premierului Victor Ponta, publicată azi în Monitorul Oficial.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite