Zi decisivă pentru premierul Cioloş

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În toată activitatea din ultimele două luni, guvernului Cioloş a lăsat impresia că este prizonierul partidelor care l-au numit, în special al PSD. Nu a trecut la depolitizare, mulţi dintre şefii numiţi POLITIC de către guvernul Ponta sunt şi acum în funcţie.

- A preluat aproape integral bugetul pe 2016 lăsat de guvernul Ponta, cu tot cu riscurile enorme de derapaje  bugetare, cu investiţii minime şi deficit bugetar major.

- A acceptat măsurile populist-electorale, referitoare la creşterile de salarii şi introducerea pensiilor speciale pentru multe categorii de demnitari şi sectoare de activitate.

- De promisiunile de transparenţă, anticorupţie, etică şi onestitate se alege praful.

- Îl tolerează pe Petre Tobă ministru în cabinet, deşi specialiştii au demonstrat că a plagiat, echivalentul furtului intelectual.

- Ministrul justiţiei nu cere revocarea Procurorului General, deşi este aflat în centrul unui dosar penal.

În ultimul timp personalităţi importante, preşedintele Iohannis, şeful CCR, Augustin Zegrean, importanţi politicieni şi forţe politice, cer premierului Cioloş schimbarea legii alegerilor primarilor de la un singur tur la două tururi, cu următoarele argumente:

- În varianta actuală, cu un singur tur, se produce un important deficit de democraţie, de reprezentativitate, pentru că vor fi primari aleşi cu 15-20% din votul electorilor.

- Se vor menţine în funcţie primarii care vor reuşi să „cumpere” un număr de electori, cu găleţi, cadouri şi alte pomeni electorale.

- „Strada” a cerut la manifestaţiile care l-au adus pe Cioloş la putere alegerea primarilor în două tururi.

PSD se pronunţă împotrivă, pentru a-şi păstra primarii in funcţie, ameninţând că boicotează alegerile, lucru perfect legal şi acceptabil. Dar nu anunţa o posibilă moţiune de cenzură.

PNL şi MP susţin modificarea legii care să conducă la alegerea primarilor în două tururi, iar ALDE şi UNPR nu s-au decis încă.

Argumentul cu recomandările Comisiei de la Veneţia a fost demontat, Comisia se referă la restrângerea drepturilor electorale nu la extinderea lor.

Cum soluţia discutării şi adoptării în parlament a unei legi pe această temă nu stă în picioare, datorită timpului scurt, rămân două soluţii, Ordonanţă de Urgenţă şi asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pe o astfel de lege.

Este preferabilă a doua variantă, echivalentă cu o moţiune de cenzură. În felul acesta guvernul Cioloş va constata dacă are sau nu are susţinerea parlamentară pentru reformele pe care şi le-a propus.

Cea mai proastă soluţie este ca premierul Cioloş să se lase şantajat de PSD şi să lase legea aşa cum este, cu argumentul că a fost o decizie politică.

Astăzi au loc discuţii ale guvernului Cioloş cu partidele, urmate de o discuţie a premierului cu preşedintele Iohannis.

Dacă concluzia va fi că guvernul nu schimbă nimic în alegerea primarilor, va fi dovada certă că avem un premier prizonierul PSD, cofirmând declaraţiile unor parlamentari PSD: „guvernul Cioloş face doar ce-i spunem noi să facă”.

În această situaţie, toată teoria cu avantajele unui guvern tehnocrat, independent de partidele politice, se va dovedi o poveste de adormit copiii.

Va avea Dacian Cioloş determinarea şi curajul să ia taurul de coarne şi să spună „facem ce trebuie în interes naţional”?

Culmea este că ar avea câştig de cauză. Nu văd ce partid s-ar hazarda să preia guvernarea prin moţiune de cenzură.

PSD este sub asaltul permanent al DNA, cu conducerea decapitată şi în curs de judecată, fără un premier de rezervă capabil să preia guvernarea.

PNL s-a fofilat şi ascuns de la început sub lozinca alegerilor anticipate, aşa încât nu văd cine ar avea majoritatea necesară să dea jos guvernul Cioloş, toţi fug ca dracul de tămâie de preluarea guvernării.

În aceste condiţii, a nu modifica legea alegerii primarilor de la un tur la două tururi ar fi un gest politic sinucigaş, care ar arăta populaţiei lipsa de decizie şi curaj în guvernare, faptul că Dacian Cioloş nu este nici pe departe un adevărat bărbat de stat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite