Vot contra naturii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea românilor a votat de fapt cu liderii politici, cu Ponta, cu Crin, cu domnul Dan şi cu Băsescu. Votul uninominal contează doar la calcule.

România votează aşa cum îndeamnă liderii politici de la televizor. Dacă-ţi place Băsescu, votezi cu ARD-ul, dacă-l urăşti sau îţi place Ponta, votezi cu USL-ul. Dacă eşti maghiar votezi cu un partid din secuime, iar dacă eşti OTV-ist, votezi cu domnul Dan. E chiar atât de simplu. De aceea, în acest an, campania electorală a fost una anostă. De aceea, majoritatea candidaţilor la parlamentare şi-au pus pe afişul electoral mare, mare de tot sigla partidului, în timp ce numele lor era scris mic, mic de tot, într-un colţ. De aceea a fost nevoie ca pe banerele electorale să apară cineva cunoscut care să-l recomande pe candidat. Votăm cu Iliescu şi cu trandafirii, cu Constantinescu şi cu cheia, cu Băsescu şi cu pătrăţelul DA, cu domnul Dan şi cu OTV-ul. Şi este firesc.

De unde să ştie nea’ Răducanu, vecinul meu, cine-i domnul Peia din Colegiul 2 Ilfov? Hai, că pe Blaga, pe MRU, pe Udrea, chiar şi pe Vrânceanu-Firea îi ştim, că apar la TV. Şi atunci putem vota după cât de simpatici ne sunt. Nici măcar partidul nu se votează, ci omul din fruntea partidului. Credeţi că în România de la sate s-a votat doctrina de dreapta a ARD? Că nea’ Iordan (un alt prieten rural de-al meu din Brăneşti, Ilfov) a vrut să repornească inima României? Nici vorbă! „Domnu’ Ovidiu, eu votez cu ARD-ul că îmi place de Băsescu că se luptă cu corupţii“, mi-a mărturisit omul. Vecinul meu, îmsă, a promis că va căuta sigla PP-DD, că „numai domnul Dan ne poate scăpa de leprele astea“.

Şi atunci, gestul pe care l-a făcut un bucureştean care a scris mare cu leduri pe balconul său „Eu cu cine votez?“ este justificat. Nu noi ne alegem oamenii care să ne reprezinte în Parlament, ci tot partidele, şi nu partidele ca forţe politice, ci liderii lor, o gaşcă. Nişte domni pe care nu noi i-am votat în fruntea forţelor politice. Uninominalul înseamnă că un candidat care nu a câştigat în competiţia directă va fi numit de către partide pe sistemul de liste. Mai exact, în funcţie de voturile obţinute, partidele obţin un procentaj care se va calcula la nivel naţional, iar în funcţie de acest procentaj, se vor redistribui mandatele. Nimic nu-i 100% în puterea noastră.

Cu toate acestea, România rurală a fost conştiincioasă, ca de obicei. La sate, votul e ca mersul la biserică. Te vede lumea, te ştie primarul, îţi faci datoria şi poate mai şi capeţi ceva. Un bătrân de 89 de ani din Ploieşti a ieşit pe o vreme câinoasă, a votat, apoi a făcut stop cardio-respirator şi a murit. La fel s-a întâmplat şi cu un doljean. În judeţul Neamţ, mai multe localităţi au fost blocate de nămeţi, însă oamenii au înotat prim zăpadă până la secţia de votare.

Răzvan Murgeanu, fostul viceprimar al Capitalei, a candidat într-un colegiu de mâna a treia la Vaslui. Mihai Răzvan Ungureanu s-a dus la Arad, Elena Udrea la Roman, Victor Ponta la Târgu-Jiu, Crin Antonescu la Teleorman. Şi Traian Băsescu a fost deputat de Vaslui şi vă spun sigur că niciun vasluian nu s-a simţit vreodată reprezentat în Parlament de Domnia Sa. Eu înţeleg că e obligaţia noastră să ne implicăm în viaţa cetăţii, dar impresia mea este că nu mai avem nicio pârghie.   

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite