Vor da astăzi OUG-urile pe justiţie? Cazul Drăghici dinamitează scena politică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Drăghici FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
Mircea Drăghici FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Ieri s-au întâlnit, preţ de trei ore, Dragnea, Tăriceanu, Dăncilă şi Tudorel Toader. Cum nu cred că au discutat despre destinaţii de vacanţă, tema întâlnirii a fost emiterea, sau nu, a OUG-urilor pe justiţie. Dragnea este în corzi. După nenumărate amânări şi termene, guvernul n-a dat până acum OUG-urile pe justiţie, mult  aşteptate de penalii din toate partidele.

Şi apropierea deciziei definitive în dosarul „Bombonica“, dar şi credibilitatea sa în rândul baronilor PSD îl pun pe Dragnea în faţa unor decizii disperate. Tăriceanu este şi el cu şpaga plutind deasupra capului în dosarul în care este acuzat că a luat 800.000 de euro. PSD-iştii n-au luat încă decizia dacă îi păstrează imunitatea, pentru că vor să-i forţeze mâna să-l oblige pe Toader să semneze odată OUG-urile pe justiţie.

Ce va face Toader?

Este într-o situaţie extrem de delicată. Proaspăt schimbat la faţă, Toader ştie că are împotrivă majoritatea breslei magistraţilor. Când a dat OUG 7 s-a făcut de râs. A fost obligat să revină şi s-o modifice cu altă OUG, pentru că i s-au pus în faţă argumente care desfiinţau pregătirea sa juridică. A anunţat de câteva ori că decizia politică nu este la el ci la premierul Dăncilă, dar nici nu a semnat OUG-urile aşteptate cu sufletul la gură de penali. Reproşurile care i se aduc lui Toader, inclusiv de către colegii şi studenţii de la Univeristatea Cuza din Iaşi, de către procurori şi judecători importanţi, trebuie că l-au pus pe gânduri. „Există viaţă şi după ministeriat“, scria Toader de curând pe Facebook. Remanierea sa nu prea este posibilă, s-ar fi făcut de mult, dar decizia revocării şi numirii altui ministru trece la Iohannis, care tocmai ce a demonstrat la precedentele remanieri că ştie cum să blocheze intenţiile PSD. Ori pe asta mizează şi Toader. Vom vedea la şedinţa de guvern de azi cum au evoluat lucrurile.

Poziţia UE

Este de departe extrem de periculoasă pentru Dragnea şi camarila. Fie şi pentru faptul că urmează o campanie electorală, în care toată discuţia ar putea fi mutată pe tema corupţiei, inclusiv prin decizii ale CE şi PE. Astăzi se discută în CE statul de drept din România.

„Comisia Europeană trebuie să acţioneze pentru a salva statul de drept. Colegiul Comisarilor va discuta mâine starea statului de drept în România“, a anunţat ieri purtătoarea de cuvânt a Comisiei, Mina Andreeva. Prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, va prezenta rezultatele discuţiilor grupului de experţi cu reprezentanţii guvernului român pe tema MCV, a modificărilor Legilor Justiţiei şi a măsurilor anti-justiţie si a efectului acestora asupra statului de drept din România.Venind după nenumăratele avertismente ale lui Timmermans, este clar că instituţiile de la Bruxelles nu numai că nu au fost lămurite de emisarii puterii de la Bucureşti, dar au ajuns şi la capătul răbdării. Iar ce se întâmplă cu justiţia din România este cusut cu aţă albă. Dragnea şi Tăriceanu decid că s-au produs abuzuri, că mii de oameni nevinovaţi zac în închisori. Ei sunt deţinătorii „adevărului“ absolut din justiţie, şi nimeni altcineva. Numai că nu sunt crezuţi, nici la Bruxelles şi nici în ţară. 99% din alegători nu au probleme penale, este clar că Dragnea şi Tăriceanu îşi apără pielea, să scape de închisoare. Decizia de azi a ICCJ, în cazul Koveşi, ar putea dinamita şi SS, secţia specială care se ocupă de anchetarea magistraţilor. Dacă judecătoarea de la ICCJ ridică controlul judiciar aplicat de SS doamnei Kovesi, este încă o dovadă că SS lucrează la comandă politică, ca un pluton de execuţie pentru magistraţii „neascultători“.

Premierul Dăncilă între ciocan şi nicovală

Cred că a înţeles că dacă guvernul „pe care-l conduc“ emite OUG-uri pe justiţie, viitorul ei politic este terminat. În UE va fi privită ca oaia neagră a statelor UE, iar preşedinţia UE va fi doar o comedie fără haz. I se va întoarce spatele la orice vizită pe care o va mai face la Bruxelles. Istoria politică a României o va menţiona ca premierul care a făcut praf statul de drept. Iar pasarea „pisicii“ OUG-urilor pe justiţie la Toader s-a cam terminat. Va accepta să-şi sacrifice definitiv şansa de se afla la conducerea guvernului României într-o perioadă delicată? Vom afla în curând.

Cazul Drăghici

A dinamitat, pur şi simplu, scena politică. Demonstrează că procurorii de la DNA nu au fost intimidaţi de campania lui Dragnea şi Tăriceanu împotriva lor. Ca şi în dosarul Tăriceanu, probele par a fi beton, atfel nu riscau să-l scoată pe scena publică exact acum. Încălcarea clară a Legii finanţării partidelor politice, cu argumentul că PSD nu este obligat să dea socoteală pentru cum cheltuie cele 45 de milioane de euro, veniţi la partid prin bugetul de stat, nu are cum să funcţioneze în faţa procurorilor şi judecătorilor. Mai mult, au aflat şi activiştii PSD ce face conducerea partidului cu banii veniţi de la buget. Le cumpără vile luxoase căpeteniilor din fruntea partidului. Nu cred că vor înghiţi cu uşurinţă găluşca oferita de Dragnea şi compania.

Consecinţele emiterii OUG-urilor pe justiţie

  • Este posibil ca preşedintele Iohannis, dar şi CE, să fi aflat de intenţia guvernului de a OUG-uri pe justiţie. Dacă este sigur că vor fi date azi, preşedintele Iohannis are tot dreptul să participe la şedinţa de guvern, fiind puse în discuţie buna funcţionare a instituţiilor statului, ordinea publică şi prestigiul României în lume. După tonul extrem de vehement adoptat în ultimele zile împotriva PSD, după avertismentul că guvernul nu trebuie să emită OUG-uri pe justiţie până la referendum, nu cred că va sta deoparte fără să intervină preventiv.  
  • UE va lua foc, pur şi simplu. Guvernul Dragnea-Dăncilă va fi pus la colţ, posibil ca premierului Dăncilă să-i fie interzise vizitele la Bruxelles. UE ştie că are susţinerea majorităţii societăţii româneşti şi nu va ezita să adopte cele mai drastice măsuri, legate de fonduri europene, sau de activarea art. 7 din Tratatul de Aderare. Ar putea fi bomboana pe coliva campaniei electorale a PSD.  
  • PSD şi ALDE vor fi date afară din familiile europene la care sunt afiliate. Lipseşte doar picătura care să reverse paharul, după nenumăratele avertismente aduse celor două partide din România.  
  • Toată campania pentru europarlamentare va fi axată exclusiv pe problemele din justiţie, pe eforturile disperate ale lui Dragnea şi Tăriceanu de a scăpa de puşcărie. Lucru total neconvenabil celor două partide aflate la putere.  
  • Referendumul anunţat de preşedintele Iohannis va avea succesul scontat. Nu e de presupus ca majoritatea populaţiei să stea liniştită acasă, în timp ce o clică de penali încearcă să blocheze justiţia.  
  • Cu magistraţii români împotriva lor, indiferent ce OUG-uri vor mai da, nu-i văd bine pe politicienii care încearcă acum să pună botniţa justiţiei. Cazul Drăghici este edificator în această privinţă.  

În concluzie

Nu ştiu ce decizie a fost luată ieri, la întâlnirea restrânsă Dragnea, Tăriceanu, Dăncilă, Toader. Dar dacă astăzi vor da OUG-uri pe justiţie, coaliţia aflată acum la putere în România şi-a semnat ieşirea pe „catafalc“ din scena politică.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite