VIDEO Maria Grapini l-a dăscălit pe preşedintele francez în plenul de la Strasbourg. Reacţia lui Macron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Grapini MV
Maria Grapini MV

Europarlamentarul Maria Grapini l-a „dăscălit” pe preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, în faţa plenului Parlamentului European de la Strasbourg, criticând-i ideile cu privire la viitorul Uniunii Europene, în care Franţa şi Germania sunt nucleul dur, lucru pe care l-a clasificat drept o „aroganţă”.

Macron a precizat în repetate rânduri că Franţa şi Germania ar trebui „să fie o putere peste celelalte state”.

Însă Maria Grapini l-a contrazis pe preşedintele francez, la şedinţa din plenul Parlamentului European de la Strasbourg, organizată în a doua jumătate a lunii aprilie. 

Europarlamentarul roman a declarat, potrivit Mediafax: „Domnule preşedinte Macron sunteţi proeropean sunt şi eu proeropeană şi vă felicit pentru ceea ce aţi spus aici. Însă aş vrea să-mi răspundeţi, poate clarificaţi. Sunt de acord cu dumneavoastră că trebuie să nu avem o democraţie autoritară, ci să avem autoritatea democraţiei. E foarte important acest lucru. Însă nu credeţi că declaraţiile dumneavoastră legate de faptul că Franţa şi Germania trebuie să fie nucleul dur şi să conducă şi această aroganţă de a fi o putere peste celelalte state, nu duce la euro-scepticism? Cum să convingem noi cetăţenii din ţara mea, din România, că sunt egali la masa negocierilor dacă dumneavoastră aţi declarat că vreţi o Europă cu 2 viteze, că vreţi să fie două state mai state decât celelalte? Cum să facem să reformăm Europa, despre care dumeavoastră aţi vorbit, dacă vreţi această discrepanţă între statele membre? Vă mulţumesc!”.

Prezent la şedinţa de plen a Parlamentului European de la Strasbourg, în calitate de invitat, Emmanuel Macron i-a răspuns europarlamentarului Maria Grapini, fără a-i contrazice ideile pe care le-a exprimat. E a spus: 

„Există deja o Europă cu mai multe viteze. Există Europa euro-ului , Europa Schengen-ului, există deja o Europă cu mai multe viteze, dar sarcina pe care o avem noi este ca să nu declarăm aceste cluburi ca fiind închise şi să nu decidem că noi suntem arbitrari cu privire la modul în care noi dorim să-i primim pe unii în aceste cercuri sau nu. Pentru ca să avansăm în Europa trebuie ca cei mai puternici, cei mai ambiţioşi să poată să avanseze, aşa a avansat Europa întotdeauna. Dacă Europa ar fi aşteptat întotdeauna după tot clubul, îmi cer iertare să vă spun, nu aţi fi aici. Europa s-a născut din ambiţia unora care au luat câteodată riscuri nebune şi care au urmărit aceste riscuri”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite