VIDEO Liderul anti-UE al Italiei şi-a găsit suporteri la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul de facto al Italiei, Matteo Salvini, unul dintre cei mai agresivi politiceni împotriva UE, a fost primit cu aplauze la Bucureşti de către lideri de prim rang, care devin şi ei, pe zi ce trece, apostoli ai curentului eurosceptic. Liviu Dragnea şi Carmen Dan s-au pozat cu Salvini, în condiţiile în care, pentru „micul Trump“ , România este „o sursă de scalvi“.

„Onorată să primesc vizita preşedintelui Consiliului de Miniştri, ministru de interne al Republicii Italiene, Matteo Salvini, la Ministerul Afacerilor Interne, Romania“, a scris Carmen Dan, ministrul român de Interne,  pe Facebook. Dincolo de faptul că Salvini nu este preşedintele Consiliului de miniştri (echivalentul premierului), ci vicepremierul Italiei, „Adevărul“  vă prezintă un scurt portert al politicianului care a făcut-o pe  Carmen Dan să se simtă onorată.
Din postura de vicepremier al Italiei şi ministru de Interne, Matteo Salvini controlează Guvernul din Cizmă.

La Bucureşti, după întâlnirea cu Carmen Dan, liderul italian a fost primit şi de Liviu Dragnea, omul care hotărăşte orientarea Guvernului Dăncilă. Practic, a fost un dialog de la egal la egal, ca importanţă politică. Asemănările dintre cei doi politiceni nu sunt puţine. Salvini i-a criticat pe liderii europeni că se amestecă în politica economică a Italiei. Dragnea a cerut Bruxelles-ului să nu ne spună nouă cum să votăm la referendumul pentru familia tradiţională. Dragnea se luptă cu statul paralel controlat, din subteran,  de George Soros. Salvini, la Bucureşti, a amintit şi el de toxicitatea miliardarului american. Dragnea ignoră criticile Comisiei Europene pentru şubrezirea statului de drept, Salvini spună că Parlamentul României trebuie să modifice legislaţia penală fără să asculte ce spune Europa.

Cum i-a sedus Salvini pe italieni

Imagine indisponibilă

FOTO Inquam Photos / George Călin

Matteo Salvini, 45 de ani, este liderul formaţiunii de extrema-dreaptă Liga, care din iunie anul acesta a format, împreună cu formaţiunea anti-sistem „Mişcarea Cinci Stele“, primul guvern populist din Uniunea Europeană. Cine şi-ar fi imaginat traiectoria acestui fost jurnalist, fost activist extremist de stânga, care a trecut prin secesiunea Ligii Nordice, că va sări la cealaltă extremă, devenind un naţionalist,  un suveranist şi un anti-european?  Analiştii spun că există în  Salvini un pic din Donald Trump - provoacă, simplifică sau frizează insulta. Preşedintele american este un om de reality-show, pe când italianul şi-a făcut ucenicia la radioul Ligii Nordului. Salvini a vorbit multă vreme. Astăzi, el guvernează. Mult timp a fost un tribun regionalist.

Astăzi, "Il Capitano" a cucerit Italia. În câteva luni, el a devenit principalul conducător al "anti-sistemului".  Astăzi, creditat cu 34% din intenţiile de vot (dublul scorului său în alegerile legislative), „Matteo“ se bucură de o popularitate considerabilă, după ultimele sale  călătorii în sudul şi nordul ţării. Trebuie să uităm de legenda potrivit căreia Salvini domină în nord, dar rămâne slab în sudul ţării. Acest lucru a fost adevărat până în ultimele săptămâni, dar nu mai este de actualitate. Chiar şi în zona Napoli, chiar şi în Sicilia şi Calabria, fiecare mişcare a lui „Il Capitano“ atrage mulţimile care îi strigă: "Bravo, Matteo! "," Preşedintele Matteo "," Forza Matteo ". Pentru a ajunge aici, Salvini a luat ţara la picior.

Ofiţerul său de presă, Iva Garibaldi, trimite jurnaliştilor în fiecare dimineaţă o agendă încărcată de întâlniri: cel puţin patru pe zi. Unii au calculat că, în trei luni, Salvini a petrecut cel mult 36 de ore în biroul său. Întotdeauna în mişcare, el tratează totul la telefonul mobil şi prin tweet. Ca să nu mai vorbim de faptul că este omniprezent pe televizoare, trece din talk-show în talk-show, unde face paradă cu stilul său direct şi necomplicat.  Cel mai adesea are un comportament anti-elitist, uneori xenofob. Pe unde merge este asaltat, mai ales de femei. Omul iubeşte băile de mulţime, îşi face selfie cu toată lumea . Declarând război imigranţilor Salvini a devenit eroul unei alte părţi a Italiei, pe lângă cea care voia deja să îl proclame „duce".

„Termenul de populist este folosit ca insultă, dar pentru mine este un compliment”, a declarat Salvini într-un interviu pentru CNN. „Să îi asculţi pe oameni, să fii un ministru care merge prin oraşe, prin pieţe, pe stadioane, la spitale, pentru mine este o necesitate şi o plăcere”, a adăugat acesta. Analiştii pus ascensiunea acestor populişti pe falimentul elitelor şi pe distanţa acestora faţă de straturile populare, dar şi pe faptul că aceştia se folosesc electoral de temeri omeneşti şi le spun oamenilor ce vor să audă . Din partea lui Salvini au venit adesea de propuneri de o violenţă insuportabilă şi de rea credinţă, dar europenii încă mai aşteptăm să-l vadă pe terenul economic, unde bravada se poate confrunta cu duritatea faptelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite