Victoria Nuland la Bucureşti: Susţinem DNA, dar SUA nu selectează propunerile pentru şefia Parchetelor. E treaba liderilor români să o facă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victoria Nuland a stat de vorbă cu jurnaliştii din România la Ambasada SUA Foto David Muntean
Victoria Nuland a stat de vorbă cu jurnaliştii din România la Ambasada SUA Foto David Muntean

Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene şi euro-asiatice al secretarului Departamentului de Stat, s-a aflat la Bucureşti pentru 24 de ore. Redăm declaraţia făcută la încheierea vizitei şi răspunsurile date întrebărilor adresate de ziariştii de la Radio România, ziarul Adevărul, ProTv şi Hotnews prezenţi la întâlnirea cu doamna Nuland.

Statele Unite şi-au arătat de fiecare dată suportul pentru lupta anti-corupţie din România. DNA se bucură de suportul opiniei publice. Dar există şi critici. De exemplu, procurorii sunt acuzaţi că recurg prea mult la arestări şi că au ajuns prea dependenţi de serviciile secrete. Luând în consideraţie toate aceste aspecte, care este opinia dumneavoastră despre ritmul, rezultatele şi modul în care lucrează DNA?

Victoria Nuland: Per ansamblu, suntem impresionaţi de munca pe care o face DNA. Susţinem DNA în ceea ce priveşte pregătirea şi suportul tehnic. E de la sine înţeles că în societăţile democratice este cu adevărat important menţinerea echilibrului între siguranţă  şi dreptul la viaţă privată, toţi ne luptăm cu asta. Ceea ce este interesant este că instrumentarea cazurilor a ajuns la o asemenea scară aici. Îmi amintesc că acum câţiva ani, plângerea era că nu existau cazuri finalizate.  Acum, societatea civilă vorbeşte despre acest echilibru  şi asta este foarte sănătos.

Aveţi recomandări pentru autorităţile române în ceea ce priveşte procesul de selecţie şi nominalizare a şefilor de parchete, în special DNA?

V.N. Este o  decizie pe care o vor lua liderii români. Am vorbit despre faptul că în 2016 pentru multe dintre aceste funcţii se termină mandatele. Am toată încrederea că autorităţile române vor trata acest lucru foarte serios şi vor căuta să câştige în continuare încrederea publicului şi încrederea internaţională şi să arate că România este pe calea cea bună. Vom continua să urmărim acest proces care în mod foarte clar este un subiect important în acest an.

Dar aţi discutat aceste aspecte cu autorităţile române?

V.N. Nu am discutat despre nume şi persoane,  am vorbit doar despre necesitatea ca procesul să fie deschis, transparent capabil să inspire încredere în rândul oamenilor.

Credeţi că doamna Kovesi ar trebui să primească nominalizarea pentru un al doilea mandat în fruntea DNA?

V.N. Statele Unite nu selectează propunerile în domeniu, este treaba autorităţilor române să o facă.

Ce pot face SUA şi România pentru a păstra Republica Moldova pe traseul european şi democratic? Care  pot fi măsurile de răspuns pe care le poate lua Rusia în regiune, dacă ne gândim la ceea ce deja s-a întâmplat în Georgia şi Ucraina?

V.N. România şi SUA, precum şi UE, sunt suporteri puternici ai aspiraţiilor cetăţenilor din Republica Moldova pentru o Moldovă europeană, democratică şi curată. Moldova trece printr-o criză de guvernare în ultimele luni, noi lucrăm împreună, lucrăm împreună cu alţi parteneri pentru a sprijini negocierile în vederea formării unui nou guvern. Veştile sunt uşor mai bune, în sensul unei majorităţi pro-europene, apoi Moldova trebuie să se întoarcă din nou la implementarea reformelor europene în domeniul bancar, financiar, juridic. Moldova trebuie să reaia negocierile cu FMI, am vorbit depre măsurile necesare de ajutor umanitar, despre sprijinul economic şi cooperarea în domeniul energiei.

Declaraţia Victoriei Nuland, în urma vizitei în România:

NATO se confruntă cu provocări în Est şi în SUD.  Apreciem contribuţia  României pe ambele flancuri

Sunt la a treia vizită anuală pe care o fac în luna ianuarie în România, este o oportunitate extraordinară să mă întâlnesc cu autorităţile române, cu societatea civilă, să stabilim agenda pentru acest an a parteneriatului nostru strategic. În ultimele 24 de ore, m-am întâlnit cu preşedintele Iohannis, cu premierul Cioloş, l-am văzut pe ministrul de Externe la Vilnius şi astăzi am vorbit cu secretarul de stat(Daniel Ioniţă), cu ministrul Apărării, cu vicepremierul Borc, cu ministrul Mediului şi cu mionistrul Energiei. De dimineaţă, ne-am văzut cu reprezentanţi ai societăţii civile cu care am discutat despre statul de drept, aşa cum facem de obicei.

O să încep cu  extraordinara noastră alianţă, parteneriatul nostru strategic şi parteneriatul în NATO. Suntem extrem recunoscători pentru munca pe care România o face, în calitate de partener strategic şi ca aliat, pentru angajamentul putenic de  a creşte bugetul Apărării la 2% din PIB, ceea ce este un model pentru Alianţă. De asemenea vedem hotărârea României de a-şi procura echipamente de nouă generaţie, cum ar fi modernizarea avioanelor F16,  ca şi modul în care încearcă să identifice alte domenii în care poate să contribuie pentru Alianţă. Suntem recunoscători pentru contribuţia continuă a României în Afganistan şi pentru sprijinul cu muniţii în Irak în lupta împotriva ISIL. România este unul dintre aliaţii pe care poţi să contezi indiferent de provocările care apar. Ca aliaţi NATO ne confruntăm cu provocările din Est şi din Sud şi România contribuie în ambele cazuri. De asemenea trebuie remarcat parteneriatul nostru în ceea ce priveşte scutul anti-rachetă pentru protecţia împotriva ameninţărilor venite din afara zonei Euro-Atlantice.

Suntem foarte mulţumiţi să vedem progresele continue în ceea ce priveşte statul de drept.  Este o temă consistentă, de fiecare dată când am fost aici şi de fiecare dată am constatat  întărirea puterii şi independenţei sistemului judiciar, tot mai multe cazuri fiind instrumentate.

Tragedia din octombrie a stârnit multă atenţie şi mari aşteptări la nivel naţional. Am fost impresionată de seriozitatea cu care guvernul şi preşedintele au luat în consideraţie cererile populaţiei pentru o Românie mai curată. Vom continua să fim partenerii României  în această privinţă. Am alocat mult timp  în timpul discuţiilor pentru economie, pentru planurile guvernului de îmbunătăţire a conducerii întreprinderilor de stat în acest an, guvernarea mai transparentă, taxarea mai stabilă. Am mai discutat despre lucrurile pe care România le poate face, cum ar  fi e-guvernarea ca metodă de a creşte transparenţa. Foarte mult am discutat despre potenţialul României ca exportator şi ţară de tranzit în domeniul energiei, cum putem să atragem mai multe companii americane în domeniul energiei, depre rolul vital pe care România îl poate juca în calitate de ţară de tranzit spre alte state din Europa Centrală care sunt mult mai mult dependente  de surse din afară de energie. Este un domeniu în care România se poate dezvolta ca un partener puternic al vecinilor săi europeni. Am vorbit despre diferitele modalităţi de dezvoltare a investiţiilor americane aici un lucru care depinde de continuarea trendului de creştere economică, statul de drept, predictibilitate, stabilitate. Este un potenţial enorm aici.

Am discutat despre chestiunile care ţin de vecinătate, suportul pentru o  Republică a Moldovei   europeană şi democratică, suportul pentru o Ucraină liberă, mai democratică şi mai justă şi implementarea acordurilor de la Minsk.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite