Victor Ponta şi PSD au adus grave prejudicii de imagine familiei socialiştilor europeni

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrurile se precipită şi se agravează acolo unde te aştepţi mai puţin, în familia socialiştilor europeni.  Printr-o ieşire complet neuzuala, de atenţionare publică a unui membru al familiei, Celine Bayer, purtătorul de cuvânt al şefului S&D, Hannes Swoboda, a declarat pentru Hotnews:

"Referitor la amendamentele care au fost votate acum două zile, în Camera Deputaţilor, privind excepţia referitoare la corupţie, domnul Swoboda dezaprobă conţinutul şi procedura, pentru că au fost votate de Parlament foarte repede şi în mod special conţinutul nu este acceptabil, pentru ca orice parlamentar trebuie să fie tras la răspundere pentru faptele sale, bineînţeles în afară de comportamentul de vot - adică nimeni nu poate fi condamnat pentru votul sau din Parlament".

Să înţelegem contextul.

Socialiştii europeni se pregătesc pentru o luptă electorală pe viaţă şi pe moarte, în primul rând cu popularii europeni. Un scor foarte bun la alegerile din mai 2014, le-ar da acces la numirea şefului Comisiei Europene, înlocuitorul lui Barroso, post vânat de Martin Schultz, actualul preşedinte al Parlamentului European. Iar Swoboda ar candida si el le sefia Parlamentului European.

Să le incurce toate socotelile un puştan de la Bucureşti, ar fi prea de tot.

Orice vulnerabilitate majoră adusă de un partid socialist important, şi PSD este un astfel de partid, încurcă teribil lupta electorală între socialişti şi principalii lor rivali, familia popularilor europeni. O munitie nesperata pe care PPE o capata in lupta cu socialistii.

Nu suntem în vara lui 2012, când lupta era cu Traian Băsescu, ataşat PPE. Atunci era firesc să i se ţină partea lui Victor Ponta.

Ce s-a întâmplat săptămână asta este cu totul altceva. Un atac mafiot, nepermis şi iraţional la valorile sacrosancte ale democraţiei şi statului de drept. Perceput ca atare de  guvernele principalelor ţări europene şi de către Comisia Europeană.

Nu poţi să faci o adunare în crucea nopţii, cum fac mafioţii, să scoţi din buzunar schimbări legislative îndelung clocite prin care, sub pretextul scoaterii din sfera funcţionarilor publici, parlamentarii şi demnitarii sunt scoşi de sub impactul legilor anticorupţie şi al prevederilor importante din Codul Penal. Fără dezbateri, fără să fie trecute pe ordinea de zi, fără consultarea CSM, ICCJ, DNA, DIICOT, fără aplicarea legii transparenţei decizionale, şi fără ca deputaţii să ştie ce votează.

Iar fapta n-a rămas la stadiul de intenţie. Modificările chiar au trecut cu o majoritate zdrobitoare prin Camera Deputaţilor, cameră decizională.

Asta după ce ai semnat tratate şi pacte cu partenerii din UE prin care te-ai angajat să le respecţi. Ce a fost în mintea puciştilor? Că nu se prinde nimeni, nici în ţara nici la UE?

Susţinerea lui Ponta, că Parlamentul României are drept la legiferare, trebuie amendată. Da, are acest drept, doar în măsura în care nu încalcă prevederile tratatelor la care suntem parte. Ori, în cazul modificărilor Codului penal se încalcă grav Tratatul de la Copenhaga, în care se stabilesc standardele politice ce trebuiesc respectate.

PNL şi Antonescu, intuind amploarea pe care o ia scandalul, s-au extras complet din ecuaţie, declarând că dezaprobă şi nu vor vota nici modificările la Codul Penal, nici Legea Amnistiei şi Graţierii.

În faţa unui scandal internaţional de amploare, socialiştii europeni riscă să deconteze, alături de PSD, atacul nemaiîntâlnit la statul de drept, la principiile şi valorile esenţiale ale democraţiei, realizat de un mare partid din familia socialistă.

Surse de la Bruxelles vorbesc chiar de un ultimatum dat de Swoboda lui Victor Ponta, să demisioneze, altfel PSD ar putea fi exclus din familia socialiştilor europeni.

Contextul campaniei electorale cu mize extraordinare face verosimil un astfel de zvon. Când a fost nevoie de ajutor, Swoboda a defilat la braţ cu Ponta şi l-a asigurat de sprijinul socialiştilor. Iar acum Ponta le înfige un cuţit în spate, în momentele cele mai delicate, ale campaniei pentru europarlamentare.

Vom vedea în zilele următoare în ce măsură un astfel de zvon se adevereşte.

UPDATE

 Liderul socialistilor si democratilor din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a negat, vineri, pe Twitter, "un zvon absurd" care "se pare ca exista in Romania", cum ca el i-ar cere demisia premierului roman Victor Ponta, presedintele Partidului Social Democrat

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite