Victor Ponta, între Băsescu, Iohannis şi promisiuni electorale de ultim moment

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta FOTO Mediafax
Victor Ponta FOTO Mediafax

Invitat aseară la România TV, premierul Victor Ponta a mers pe două direcţii prin lucrurile pe care le-a declarat: atac la Băsescu şi asocierea lui Iohannis cu acesta, apoi a lansat o serie de promisiuni pe care le va îndeplini odată ajuns la Palatul Cotroceni.

Despre Băsescu şi Iohannis

Premierul a susţinut că „Dosarul Microsoft” se învârte în jurul lui Traian Băsescu motivând că şpăgile au fost folosite în susţinerea campaniei electorale din 2009. În egală măsură acesta susţine că Băsescu luptă cu Iohannis pentru „şefia” opoziţiei.

Cu 5 zile înainte de alegeri, Victor Ponta îşi păstrează discursul prin care transmite românilor într-un stil consecvent faptul că luptă în continuare împotriva lui Băsescu şi nu ratează să taxeze nicioo ieşire a preşedintelui. Pe de altă parte, Iohannis este asociat în discursul lui ca habarnist şi mincinos. În completare, ministrul Muncii Rovana Plumb a spus că măsurile din programul lui Iohannis, mai ales cele economice, sunt nişte aberaţii şi că sunt imposibil de realizat (ex. Reducerea TVA-ului la 19%). Dacă ar fi să sesizez o contradicţie în discursul lui Victor Ponta, ar fi aceea că în funcţie de context Iohannis fie este în cârdăşie cu Băsescu, fie luptă pentru şefia opoziţiei unul împotriva celuilalt.

Acest tip de campanie (atacuri la persoană şi scandaluri) este specific PSD-ului, iar dacă Victor Ponta ar renunţa pe ultima sută de metri în a-l ataca pe Traian Băsescu , ar avea o mare problemă cu propriul electorat riscând să devină laş în faţa acestuia.

Va graţia preşedintele Victor Ponta?

Întrebat despre graţiere, premierul a spus că nu poate promite că n-o va face niciodată, însă cu siguranţă nu va graţia vreodată faptele săvârşite cu violenţă (crimă, viol, tâlhărie, etc) sau faptele de corupţie.

Însă a precizat că dacă se va cere graţierea lui Gică Popescu, cu siguranţă va semna imediat eliberarea acestuia. O altă contradicţie în discurs. Sunt sigur că toţii românii îl respectă pe Gică Popescu, dar a fost acuzat pentru fapte de corupţie făcute cu ceilalţi acuzaţi din „Dosarul transferurilor”. Deci graţiem sau nu oamenii acuzaţi de fapte de corupţie?

Ce promite Victor Ponta cu 5 zile înainte de alegeri?

1. Nu va creşte nicio taxă în anul 2015.

2. Dublarea alocaţiei începând cu anul următor pentru 500.000 de copiii cu posibilităţi reduse sau care stau în zone defavorizate.

3. Creşterea salariului minim pe economie la 1000 de LEI.

4. Creşterea pensiilor cu 5%.

5. Finanţarea de la buget a claselor primare pentru şcolile private şi confesionale.

Dar cea  mai interesantă promisiune pe care a făcut-o este că dacă se va forma o coaliţie majoritară care să-l susţină pe Traian Băsescu ca premier, acesta îşi va da demisia din funcţia de preşedinte al României.

Întrebarea mea ca alegător este cum se pot mări pensiile, salariile şi alocaţiile la anul fără a creşte nicio taxă?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite