Veste bună pentru maghiari. Iohannis a promulgat Legea privind asigurarea de personal vorbitor de limbă maternă în instituţiile de sănătate şi servicii sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri actul normativ pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a art. 41 din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, care prevede asigurarea în instituţiile de sănătate şi servicii sociale şi a personalului cunoscător al limbii minorităţilor naţionale din zona respectivă.

Legea prevede "asigurarea în unităţile sanitare şi a personalului de specialitate de asistenţă medicală sau socială, după caz, cunoscător al limbii minorităţilor naţionale în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii minorităţilor naţionale fie au o pondere de peste 20% din numărul locuitorilor, fie numărul lor este de cel puţin 5.000, cu respectarea celorlalte prevederi din fişa postului".

De asemenea, actul normativ stipulează că "în unităţile administrativ-teritoriale în care cetăţenii minorităţilor naţionale fie au o pondere de peste 20% din numărul total al locuitorilor, fie numără cel puţin 5.000 de cetăţeni, prin grija autorităţilor administraţiei publice locale, instituţiile şi unităţile de asistenţă socială asigură şi personal cunoscător al limbii minorităţilor naţionale respective, cu respectarea celorlalte prevederi din fişa postului".

PNL, USR şi PMP au ridicat o obiecţie de neconstituţionalitate a legii pentru completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi a art. 41 din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011 după adoptarea de către Parlament. CCR a respins sesizarea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite